Wiatrówka do 200zł /250zł max
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Ja raczej zastanowiłbym się nad sprzedażą broni sportowej do 17J osobą nieletnim.
Wątek broni sportowej pozostawiam, dla ciekawości.
Wątek broni sportowej pozostawiam, dla ciekawości.
Ostatnio zmieniony 2011-11-22, 18:00 przez vipeminem, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie ma czegoś takiego jak przyjacielski ogień"
"Każda chwila to kolejna szansa" ~ Eminem
-
-
Nieletni ( 13-18 lat) maja ograniczoną zdolnośc do czynności prawnych i poza umowami należącymi do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego nie mogą niczego innego kupować.vipeminem pisze: Ja raczej zastanowiłbym się nad sprzedażą broni sportowej do 17J osobą nieletnim.
Tak więc nie tylko wiatrowki, ale aparatu fotograficznego, telefonu komórkowego, mp3-ki itd.
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
-
- -#Brązowy Dobromir
Zgadza SięLocutusBorg pisze:No ale BRONI sportowej nikt nieletnim nie sprzedaje...

Urządzenie pneumatyczne... <17J.
Doskonale uwidacznia się "upodlenie" narodu przez system i skutki napędzanego kryzysu...
Miałem okazję zobaczyć to sam po sobie, jak psioczyłem i nie powiem czym w domu rzucałem na Cekausa...
Ale i na forum coraz częściej widać pianę... Zamiast konstruktywnie budować ciekawy temat który byłby poczytny nie tylko , dla "obecnych" zainteresowanych , nonsensownie wylewamy emocje ...
Co do pieniędzy, Kochani, bądźmy ponad tym... Przynajmniej w Naszym gronie.
Z własnego doświadczenia wiem jak los może się szybko odwrócić, jednego dnia wyciągniesz zła kartę i pozamiatane, a życie to nie gra, nie wstaniesz od stolika i nie pójdziesz w cholerę jak karta nie sprzyja...
Nie dawno sam byłem najszczęśliwszym "kompanem" na ziemi , po mimo faktu ze musiałem sprzedać jeden zestaw z pobudek finansowych (po prostu , na życie) . Żeby żalu było mniej, zachciało mam się pistoletu. I tu Kompania przyszła z ogromną pomocą , nie dość że doradzili najlepszy pistolet jaki szło wyciągnąć w znikomym budżecie , to jeszcze pomogli ten budżet uzbierać, biorąc czynny udział w wyprzedaży jaką zorganizowałem a konto zakupu pistoletu. Chwała im za to! Jestem Bardzo wdzięczny.
Pasjonat , (a przecież Wszyscy jak tu nimi właśnie jesteśmy) - to nie człowiek który wydaje krocie na hobby bo go na to stać... Tylko człowiek który poświęca się temu co kocha, co uwielbia robić, na każdej płaszczyźnie , w każdym wolniejszym czasie, za każde często wyżyłowane trudem, znojem czy wyrzeczeniami złotówki , nie zależnie od tego kto ile jest ich w stanie uzbierać . A sytuacje w życiu są różne...
Szanujmy Się Wzajemnie Bracia i Siostry!!
Moim zdaniem nie ma lepszych , gorszych, czy też biedniejszych i bogatszych pasjonatów!
Wszyscy jesteśmy "tacy sami" , tylko nasze możliwości są różne!
Ot. I kropka!
Amen!
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport
Iż 38 Bakielit +drewno
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Norica Sport

Iż 38 Bakielit +drewno

Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
-
Panowie postrzelałem troche ale słabo z celnością. wiatrówka nie jest ustawiona , mam 2 pokrętła . Próbowałem troche sam pozmieniać ale nic z tego
chciałem sie spytać czy to pokrętło koło celownika odpowiada za góra / dół
a to po boku jak przy innych broniach sie naciąga to za lewo / prawo ?
i tam jak mam skale od 0-9 to kręcąc w lewo uzyskam góra /lewo
a w prawo dół / prawo
kolejność górne pokrętło / boczne
http://speedy.sh/TWn6C/Zdjecie0683.jpg
http://speedy.sh/swNmY/Zdjecie0684.jpg
chciałem sie spytać czy to pokrętło koło celownika odpowiada za góra / dół
a to po boku jak przy innych broniach sie naciąga to za lewo / prawo ?
i tam jak mam skale od 0-9 to kręcąc w lewo uzyskam góra /lewo
a w prawo dół / prawo
kolejność górne pokrętło / boczne
http://speedy.sh/TWn6C/Zdjecie0683.jpg
http://speedy.sh/swNmY/Zdjecie0684.jpg
-
- -#Brązowy Dobromir
Hejka! Popraw się z Fotkami. 
Nie wiem jak kolegom, ale mnie się nie chce każdego jednego pobierać na dysk żeby obejrzeć..
Wrzuć na Fotosik albo pxd.pl ( http://pxd.pl ).
PXD polecam, intuicyjny Free, reklamy nie zasłaniają fotek i brak limitów.
Pozdrawiam!
Ps. Co do celności i kręcenia, to usiądź na spokojnie , skup się na szczerbince i kręć , bardzo łatwo zaobserwujesz w którą mańkę przesuwa się szczerbinka - czyli jak zmienia się linia celowania..

Nie wiem jak kolegom, ale mnie się nie chce każdego jednego pobierać na dysk żeby obejrzeć..

Wrzuć na Fotosik albo pxd.pl ( http://pxd.pl ).
PXD polecam, intuicyjny Free, reklamy nie zasłaniają fotek i brak limitów.
Pozdrawiam!
Ps. Co do celności i kręcenia, to usiądź na spokojnie , skup się na szczerbince i kręć , bardzo łatwo zaobserwujesz w którą mańkę przesuwa się szczerbinka - czyli jak zmienia się linia celowania..
Ostatnio zmieniony 2011-11-22, 18:02 przez Kombat69, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie na stanie:
Norica Sport
Iż 38 Bakielit +drewno
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Norica Sport

Iż 38 Bakielit +drewno

Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
-
Jeśli masz problem z regulacją, bo nie bardzo umiesz, to proponuję zacząć od 3-4 m, stopniowo zwiększając dystans, załapiesz szybko, o co chodzi. Często, zakładając nową lupę i montaż muszę to robić od dziesięciu metrów, a bywa, że i na 6 trzeba podejść, bo na A-4 przestrzeliny brak.. 
http://www.guns.com.pl/air_balistics.html

http://www.guns.com.pl/air_balistics.html
-
Zdj nie widać.
To jest proste sam do tego ostatniio dochodziłęm metodą prób i błędów. Więc wytłumaczę na chłopski rozum.
Masz dwa pokrętła: Z prawej strony i u góry.
Ten z prawej strony odpowiada za zerowanie w poziomie (lewo, prawo) natomiast ten u góry za góra, dół.
Ustaw się na początek w odległości około 15-20m od celu. Polecam ustawić karabinek na czymś tak, aby się nie ruszał. Jeśli nie masz nic takiego to podpieraj ją o krzesło, stolik ect. chodzi o to, abyś celował jak najdokładniej. Najpierw staraj się ustawić pion (czyli pierwsze operujesz górną wieżą).
Strzel 3 razy do tarczy i sprawdź wyniki: Jeśli śrut leci wyżej niż środek tarczy i to się powtórzyło przy trzech strzałach to musisz wkręcić wieżyczkę w dół (kręcisz zgodnie ze wskazówkami zegara). Następnie oddaj następne trzy strzały. Jeśli śrut dalej leci zbyt wysoko to wkręć jeszcze raz wieżyczkę o kilka stopni. Powtarzaj to dotąd, aż śrut będzie padał w sam środek tarczy na poziomej płaszczyźnie. Jeśli śrut leci zbyt nisko to musisz wykręcać wieżyczkę (przeciwnie do wskazówek zegara). Pamiętaj, abyś po każdej zmianie wieżyczki oddał trzy kontrolne strzały, aby wiedzieć co poprawić.
Jeśli w miarę ustawisz górną wieżyczkę to teraz kolej na boczne.
Strzel trzy razy (najlepiej do nowej tarczy). Jeśli oddasz trzy strzały i wszystkie poleciały np. na prawo to boczną wieżyczkę wkręć do środka natomiast jeśli poleciały na lewo to wykręć wieżyczkę. Zawsze wkręcaj i wykręcaj po trochu. W końcu ustawisz jak trzeba
W skrócie:
Górna wieża: Wkręcasz, śrut leci w dół, wykręcasz śrut leci w górę.
Boczna wieża: Wkręcasz śrut leci w lewo, wykręcasz śrut leci w prawo.
Prosta rzecz
Pozdrawiam, mam nadzieje, że się trochę przydałem. Ja w ten sposób robiłem i uzyskałem dobre wyniki.
PS. Jeśli będziesz chciał strzelać na dalsze odległości np: 50-60m to musisz zerować lupkę albo szczerbinkę (nie wiem na czym strzelasz) na dalszej odległości ponieważ śrut z twojej wiatrówki łapie opad po około 40-50m jak się nie mylę. Czym dalej strzelasz to na dalszej odległości zerujesz.
To jest proste sam do tego ostatniio dochodziłęm metodą prób i błędów. Więc wytłumaczę na chłopski rozum.
Masz dwa pokrętła: Z prawej strony i u góry.
Ten z prawej strony odpowiada za zerowanie w poziomie (lewo, prawo) natomiast ten u góry za góra, dół.
Ustaw się na początek w odległości około 15-20m od celu. Polecam ustawić karabinek na czymś tak, aby się nie ruszał. Jeśli nie masz nic takiego to podpieraj ją o krzesło, stolik ect. chodzi o to, abyś celował jak najdokładniej. Najpierw staraj się ustawić pion (czyli pierwsze operujesz górną wieżą).
Strzel 3 razy do tarczy i sprawdź wyniki: Jeśli śrut leci wyżej niż środek tarczy i to się powtórzyło przy trzech strzałach to musisz wkręcić wieżyczkę w dół (kręcisz zgodnie ze wskazówkami zegara). Następnie oddaj następne trzy strzały. Jeśli śrut dalej leci zbyt wysoko to wkręć jeszcze raz wieżyczkę o kilka stopni. Powtarzaj to dotąd, aż śrut będzie padał w sam środek tarczy na poziomej płaszczyźnie. Jeśli śrut leci zbyt nisko to musisz wykręcać wieżyczkę (przeciwnie do wskazówek zegara). Pamiętaj, abyś po każdej zmianie wieżyczki oddał trzy kontrolne strzały, aby wiedzieć co poprawić.
Jeśli w miarę ustawisz górną wieżyczkę to teraz kolej na boczne.
Strzel trzy razy (najlepiej do nowej tarczy). Jeśli oddasz trzy strzały i wszystkie poleciały np. na prawo to boczną wieżyczkę wkręć do środka natomiast jeśli poleciały na lewo to wykręć wieżyczkę. Zawsze wkręcaj i wykręcaj po trochu. W końcu ustawisz jak trzeba

W skrócie:
Górna wieża: Wkręcasz, śrut leci w dół, wykręcasz śrut leci w górę.
Boczna wieża: Wkręcasz śrut leci w lewo, wykręcasz śrut leci w prawo.
Prosta rzecz

PS. Jeśli będziesz chciał strzelać na dalsze odległości np: 50-60m to musisz zerować lupkę albo szczerbinkę (nie wiem na czym strzelasz) na dalszej odległości ponieważ śrut z twojej wiatrówki łapie opad po około 40-50m jak się nie mylę. Czym dalej strzelasz to na dalszej odległości zerujesz.
"Nie ma czegoś takiego jak przyjacielski ogień"
-
-
A tu masz jeszcze filmik
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_7UfZ0BGAKA[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_7UfZ0BGAKA[/youtube]
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
A ja ci powiem że pewnie tej lupki z zestawu nie da się wyzerować i szkoda twojej pracy i śrutu. Bolesne ale prawdziwe.
A dla kolegi vipeminam taka ciekawostka że śrut zaczyna opadać już centymetr po opuszczeniu lufy niezależnie z jakiej wiatrówki i jakiego producenta śrut.
A dla kolegi vipeminam taka ciekawostka że śrut zaczyna opadać już centymetr po opuszczeniu lufy niezależnie z jakiej wiatrówki i jakiego producenta śrut.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
-
- -#Złoty Dobromir
-