Wspominałem kiedyś, że strzelam do celów polowych, a do tarcz specjalnie mnie nie ciągnie.
Udział w Zimowej Lidze Domowej zmienił moje podejście do strzelania tarczowego.
Tyle tytułem wstępu, teraz chciałem się pochwalić moim nowym karabinkiem.
Wystawiony był w naszym dziale Kupię/Sprzedam przez kolegę Tomka.
Najpierw dwie tarcze strzelane po odpakowaniu.
Ta malutka strzelana z wolnej ręki 4 śruciki, odległość ligowa 7m.

Druga tarcz to moje ulubione duże czerwone dychy. Seria 10 strzałów, 7m, z podpórki.

Wrażenia. Dość łatwo się naciąga, grzechotka ładnie gra. Spust ustawiony delikatnie.
Strzał dość głośny, metaliczny dźwięk, kopnięcie jest (porównuję cały czas do Iżyka, z niego najczęściej ostatnio strzelam).
Dziwnie się patrzy przez diopter i muszkę, ale o tym później.
Szukając informacji o modelu znalazłem dwie fajne strony z opisem rozbiórki.
http://airguns.pl/79,.html
http://kanciapka.cba.pl/index.php?str=Haenel#Art
Przeczytałem, obejrzałem i rozebrałem. Model Suhl Haenel 312 4,5 mm nr 100944.
Oto nietypowa prezentacja wiatrówki w częściach.

Sprężyna do wymiany, uszczelka tłoka też, co nie co trzeba przepolerować i będzie dobrze.

Brakuje gumowego pierścienia w systemie anty-odrzutu. Tu zapodam fotke zapożyczoną z wcześniej opisywanej strony z zaznaczona częścią. Po pomiarach na sucho wynika, że aby metal nie trzaskał o metal, pierścień powinien mieć szerokość7-8 mm i średnicę 20 na 28 mm.
Wykombinowałem, że wstawię dwa oringi 20x3,5 lub 20x4.

Drewienko też wygląda, że wiele łapek je dotykało (nie zawsze delikatnie).
Ponieważ na części zamienne będę musiał poczekać do kolejnego miesiąca (finanse), mam czas na przywrócenie mu świetności.

Teraz o muszce.
Napisałem wcześniej, że dość dziwnie się celuje przez diopter. Może dlatego, ze muszka jest wyposażona w przezroczyste inserty z pleksiglasu, do wyboru 3 i 4 mm. W diopterze średnica wizjera w 1,2 mm lub rozmiar?
Rozebrałem go na części, wyczyściłem i przesmarowałem.
Nie wiem czy to są dobre zależności, czy też nie, ale tu mogę poprosić o wypowiedź kolegów, strzelających już z takich przyrządów celowniczych.
Tu prośba do szanownych forumowiczów, jeśli ktoś miałby na zbyciu inne inserty to chętnie je odkupię.
Średnica tunelu 17 mm i wcięcia jak na fotografii.

Po złożeniu całości obiecuję tarcze i opis efektów moich prac.
To tyle.