Mój Hatsan 55 STG SAS QT + Point Precision 3-9x40AO

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

crash85 pisze:chodzilo mi o porównanie tych srutow,widze ze ktk dobrze lata a na ostatniej tarczce wyszedl nawet lepiej
Tylko , ze na dystansie 10m , takie porównanie jest niemiarodajne ... prawdopodobnie nawet gwoździami wyszło by podobnie .. . Spróbuj od 20m i dalej , a jeśli podoba Ci się takie pykanie na 10m (dlaczego nie ;) ) , to chociaż zmniejsz powiększenie do minimum ...
Rlyeh pisze:A jeśli nie strzelasz na 10m, to... po prostu sobie postrzelałeś.
Czyż właśnie nie o to chodzi , żeby sobie postrzelać ?? ... dystans nieważny ... liczy się fun ... tfu :P ... znaczy się ... zadowolenie ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Znaczy, ogólnie chodziło mi mniej więcej o to, co napisałeś. Test na 10m fajny. Zasadniczo jedno i drugie lata tak samo. Aaaale przełóżmy sobie teraz to wszystko na 40m. Grupka Exacta (to tylko przykład, równie dobrze może być odwrotnie) powiększy średnicę, a grupka KTK rozdzieli się na parę innych "grup zainteresowań". Czyli na 40m śrut X jest dobry, a Y nie. Natomiast na 10 m jedno i drugie daje radę. Jednak ponieważ na 10m żadna kztka nie jest chyba stawiana a z karabinu strzelają 10m tyko zboczeńcy i psychopaci ubrani w dziwne ciuszki i z dziwnym sprzętem, celowość tego testu i to przy tej postawie wydaje mi się - sory Crash85 - znikoma. Dla zabawy/treningu/BO TAK - jak najbardziej. Ale żeby jakieś wnioski wyciągać - moim zdaniem raczej nie.
Poza tym lampka mi się zapaliła na takie coś
widze ze ktk dobrze lata a na ostatniej tarczce wyszedl nawet lepiej
Wyszedł lepiej - ale na jednej. Idę o zakład, że to Ty lepiej strzeliłeś a nie śrut lepiej poleciał. Bo on nie jest zły, przynajmniej nie był z tej partii, którą mi kiedyś Maximus (jeszcze raz dzięki!) podesłał.
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

Testowałem oba śruty na wielu wiatrówkach również na hatsanie 55 stg sas qt.Moje wnioski ...na 20 metrach minimalnie lepszy exact 4.51 niż ktk.Ale na 30, 40,50,60 metrach powala ktk na łeb na szyje.Test na 10 metrach tak jak już kolega wyżej pisał jest bardzo niewiarygodny i uwłacza exactowi na całej lini :> :| :|wystarczy spojrzeć na cenę ktk 8 złotych a exact 30 złociszy. Różnica w cenie mówi sama za siebie.Po prostu jeden jest dużo lepszy od drugiego i tyle !!! ;)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

pala30 pisze:Ale na 30, 40,50,60 metrach powala ktk na łeb na szyje
Mocny wniosek , ale nie do końca prawdziwy :/ Robiłem testy z KTK i exacta do 50m , robił je i debowy z sortowanym KTK i okrutna prawda jest taka , że w zależności od lufy i umiejętności , do 50 m da się powtarzalnie trafiać w kapsel i z jednego i drugiego . debowy poszedł dalej i oceniając przedziały wagowe w jednym i drugim ocenił , że KTK to takie 75% exacta ... więc to powalanie na łeb , na szyję ... trochę z palca , ale ... za 8 zł i tym co oferuje do rekreacyjego strzelania jest super . Nie wszyscy strzelają na 100m ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
crash85

Post autor: crash85 »

Wiem wiem,jak tylko pogoda pozwoli to zrobie porownanie na 28metrow,ogulnie ktk uwazam za dobry do cwiczenia i wlasnie jego uzywam do cwiczenia postaw,na dystansie 10m lepszego - drozszego nie potrzebuje skoro na tym dystansie lata podobnie.
A wiadomo ze do cwiczen trzeba srutu który dobrze lata bo siewnikiem nie da sie cwiczyc.

a to ze lufa musi lubiec ktk to prawda,kolega jakis na iwebie porownal rws,exacta i ktk na 55m i ktk wyszedl mu lepiej od exacta.
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

KTK to dobry śrut, lecz jego przeznaczeniem nie jest tarcza. Jak już wyżej napisałem, jeśli zdarzy mi się strzelać na ok 10m, używam tarczowych GECO lub H&N.
W moim sprzęcie różnice pomiędzy KTK a Exactem (4.52) widać (a przynajmniej tak mi się wydaje) powyżej 35-40 metra. Jakoś tak częściej trafiam KZ'etkę Exactem. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
crash85

Post autor: crash85 »

z h&n to uzywam sport lub econa
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Rlyeh pisze: Jednak ponieważ na 10m żadna kztka nie jest chyba stawiana
Jak najbardziej jest stawiana kz 40 mm. Co do ktk to powiem że strzelałem z niego gdy miałem hatsana. Na 25m latał tak samo jak exact ale na 40 już zauważalnie gorzej (to dego wysłałem Sewerynowi). Potem kupiłem już tego słowaka (bez napisu ktk) i wtym samym czasie zmieniłem karabinek na HW97. Efekt był taki że czasem w kulochwyt 14x14 nie trafiałem z 25m. Nie wiem czy ta partia śrutu była taka kiepska czy moje hw nie tolerowało tego śrutu.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Witaj!
Nie bój się pogody :) . Jak masz możliwość to znajdź sobie dystans 20-30 metrów stabilna pozycja kocyk "pod lufę" i wtedy test będzie miarodajny . Sam zobaczysz i ocenisz różnice.
Śmiem twierdzić że na te 10 metrów sporo słabszych śrutów bedzie latało tak jak exact.
Na 15 metrów w moich lufach to i tomitex i Boxer lata bardzo podobnie do exacta i bez odskoków , a na 21 metrów już widac różnicę.
Mamy tu na forum całkiem sporą baze tarczek w postaci plików - do pobrania i wydrukowania w domu. Więc jak masz na czym drukować ... :)
Bardzo fajnie ogladało by nam sie tarczki z Twoich strzelań i porównań na te 20-25 metrów.

Pozdrawiam Serdecznie!
Kombat69

EDIT :
maximus pisze: Jak najbardziej jest stawiana kz 40 mm. Co do ktk to powiem że strzelałem z niego gdy miałem hatsana. Na 25m latał tak samo jak exact ale na 40 już zauważalnie gorzej (to dego wysłałem Sewerynowi). Potem kupiłem już tego słowaka (bez napisu ktk) i wtym samym czasie zmieniłem karabinek na HW97. Efekt był taki że czasem w kulochwyt 14x14 nie trafiałem z 25m. Nie wiem czy ta partia śrutu była taka kiepska czy moje hw nie tolerowało tego śrutu.

Jest różnica, bez logo KTK są częstsze odskoki , odnoszę wrażenie że to jest tak trochę jak z H&N GLATT (obecnie sport) i H&N econ. Tyle że między Słowakami nie ma różnicy w cenie.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Hiszpan63 pisze:Robiłem testy z KTK i exacta do 50m , robił je i debowy z sortowanym KTK
No właśnie Przemku sortowanym ktk.Ja wyciągałem z pudelka jak leci i był naprawdę dużo gorszy od Exacta.Powiem szczerze , że miałem ktk ze cztery razy partie po 5 paczek i co partia to gorsza.W ostatniej zakupionej na allegro było bardzo dużo uszkodzonego śrutu,zdeformowanego.Trzeba by go przebierać a czasu na to nie mam .Dlatego wybrałem do moich treningów strzeleckich crosmana pointeta .W mojej lufie lata dużo lepiej i nie muszę segregować. :lol:
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

A tak w ogóle to myślę , że nie wszystkie KTK na rynku są z legalnego źródła.Już ktoś to podrabia....... :-? :-?Miałem okazje porównać dwa inne oddzielnie kupione KTK na strzelnicy i wykonanie ich bardzo się od siebie różniło.A mianowicie chodzi mi o obrobienie śrutu.Jeden był gładziutki a drugi posiadał zadziory i paprochy w tylnej dziurce....to daję do myslenia :cry: :cry:
Ostatnio zmieniony 2011-11-01, 12:05 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

pala30 pisze:Dlatego wybrałem do moich treningów strzeleckich crosmana pointeta .W mojej lufie lata dużo lepiej i nie muszę segregować.
Czyż właśnie , nie na tym polega dobór śrutu , tak do lufy jak i 'kieszeni' .. ?? :D
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Zgadzam się Przemku z tobą w 100 %.Ale moim skromnym zdaniem porównanie ktk i exacta to jak porównanie motorynki do kawasaki.Motorynka też jeździ..............i kosztuje o wiele mniej ;) Dla mnie exact też jest drogi dlatego znalazłem pół środek w postaci crosmana.Ale jak mam zamiar postrzelać daleko i celnie to tylko exact.Zawsze mam schowane pudełeczko na dnie walizeczki ;)
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Latem robiliśmy takie małe zawody rekreacyjne z kolegami po lufie na strzelnicy w Dąbrowie.Ustawiliśmy cele i jeden z nich na całym dystansie strzelnicy 70-80 metrów. A mianowicie mała puszka po red bulu.Czterech strzelców ,cztery różne karabinki śrut ten sam ktk i pointed crosmanowski.No i zdziwienie nikt nie zaliczył trafienia.Po około dziesięciu seriach , ładuje exacta z walizeczki i strzał... i trafienie.8/10 wchodziło w cel.I to nie tylko mi tylko wszystkich.Wniosek nasuwa się sam.Chcąc strzelać celnie na sporych dystansach niestety trzeba zainwestować w dobry śrut.KTK,Pointed to tylko pół środki.Da się z nich strzelać ale są raczej rekreacyjnym śrutem.Oczywiście w tym przedziale cenowym od 8-15 złotych są w czołówce tanich śrutów .Pozdrawiam kolegów :> :>
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Krystian ... nikt na siłę nie przekonuje o wyższości KTK nad exactem :/ Nikt też notorycznie nie strzela na 70-100 m , a wręcz dam palec pod topór , że w większości strzela się rekreacyjnie do 30m i sporadycznie dalej . I nie misiam też , bo Bemowo KTK -iem użyźnione i z karabinkow wszelkiej maści ... ;)

Legenda głosi , że KTK na jakiś starych złomowych matrycach , rodem z JSB , robiony jest ... wagowo do bani , ale coś w tym być musi ...

W iż-61 , KTK nigdy dobrze nie latal , to samo w Gamo Whisper czy Gamo Delta . W Łuczniku był za ciężki i wogóle do pistoletów bee. Ale w Slavii był rewelka ... nawet na 100m ... :P