Witam, jestem nowym użytkownikiem forum ( z góry przepraszam jeśli wpakowałem temat nie tu gdzie trzeba ale starałem się jak mogłem żeby było ok ) Przejdę od razu do rzeczy, mianowicie jak w temacie zakupiłem właśnie nowiutkiego Hatsana 90 czekam juz tylko na to kiedy do mnie dotrze. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź w kwestii:
1. Czy luneta 3-9x40 "Kandar" wytrzyma w tym sprzęcie?
2. Co na początku mogę zrobić aby konserwować sprzęt ( czy smarowanie olejem silikonowym wystarczy?) i jakie rzeczy konstrukcyjne mogę poprawić sam w domu?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju informacje w kwestii co i jak z konserwacją i dbaniem o karabinek.
Zaznaczam że jestem nowy w tym temacie i jeśli coś pokiełbasiłem to wybaczcie na przyszłość na pewno się poprawie.
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 20:17 przez Borewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Wieć tak. Luneta kandar raczej nie wytrzyma aczkolwiek raz na 1000 szt trafia się wyjatek.
Olej silikonowy nie nadaje sie do smarowania części metalowych trących o siebie. Rozbierz karabinek, umyj w benzynie, przesmaruj smarem molibdenowym. Z wierzchu olej do broni pkb. W środku splanuj końce sprężyn i dorób prowadnice spasowaną do sprężyny i kapelusz na drugi koniec. To tak na początek. Reszte znajdziesz na forum.
hmm smar molibdenowy czy to koniecznie musi być właśnie to a jak użyje smaru wielozadaniowego firmy Volvo ( to taki smar do smarowania kalamitek w koparkach) czy raczej nie będzie się to nadawało ?:>
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 20:28 przez Borewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczerze mówiąc, tej konkretnej lunety nie znam, ale raczej bym jej nie ufał.
W niskim budżecie chyba najlepsze opinie ma Point Precision i radził bym Ci szukać czegoś wśród tych celowników.
Witaj.Zapomnij o tej lunetce na harnasiu.Zrobi z niej grzechotkę.Naprawdę wiem co mówię.Na kopiącego hatsana tylko bardzo mocna optyka typu leaper ,pp,delta.Polecam leaper 3-9x32ao md.U mnie na hatsanie trzymała zero jak zamurowana.Cena fajna lunetka moim zdaniem tez przyzwoita.Twoja decyzja oczywiście ,zrobisz jak chcesz ale kandar to delikatna optyka na pewno nie na hatsana,pozdrawiam
właśnie obejrzałem link do alle...... tej lunetki. W tej cenie możesz mieć pp lub używanego leapersa.Oczywiście powalają na kolana tego kandarka z aukcji.Ja ostatnio wylicytowałem nowego leapersa 3-9x32 AO MD z pełna gwarancja za 210 złotych.Poszukaj na alle.... aukcji kolba pl wystawiają tam leapersy na licytację ,idzie wydrzeć za fajna kaskę. Kandara naprawdę sobie daruj.Chyba że lubisz po trzech strzałach szukać zera i tak bez końca aż zacznie grzechotać........
Jeśli lupa jest w zestawie to jak przyjdzie karabinek to zrób fajne fotki i na allegro ją od złotówki. W ten sposób uratujesz troszkę gotówki a jak ci ten kandar padnie to już złamanego grosza za niego nie dostaniesz. Zrób jak mówie, sprzedaj , dołóż, i bedzie cacy.