Diana 24

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Tsichy

Diana 24

Post autor: Tsichy »

Przepraszam, jeżeli nie trafiłem w odpowiedni dział - więc od razu proszę o przeniesienie do odpowiedniego - otóż mam taką historię ! Moja mała, czyli córka, zaczynała strzelać z posiadanej przeze mnie starutkiej Diany 24 gładkolufowej 4,5 mm - kupowałem ją jeszcze w zamierzchłych i mrocznych czasach. Siedziała na niej jakaś lupka 4 -9 x 40 produkcji ukraińskiej - i uwierzcie - nie była zła ! Udawało nam się trafiać z 25 do 30 metrów w różne owoce i warzywa i efekt był rewelacyjny dla mnie jak i dla młodej !Powtarzam - dla mnie i młodej !!!!Otóż wczoraj córa zażądała - tak, zażądała abym odkupił starą Diankę od kolegi któremu sprzedałem ją lat temu chyba z osiem. Z tego co wiem, strasznie ją nie zniszczył - ale chodzi mi o to czy jest możliwość przerysowania lufy, oraz jakiegokolwiek tuningu tego typu wiatrówki ? Zaznaczam, chodzi mi tylko o odnowienie i przystosowanie tego modelu do dzisiejszych czasów ! No, po prostu chcę młodej przyjemność zrobić i niespodziankę - a szczerze mówiąc to i ja sam chciałbym poczuć ten zapomniany dreszczyk emocji, kiedy mogłem, poza Firmą , postrzelać tam , gdzie chciałem !Może podam jeszcze raz konkretne dane - Diana 24, kal.4,5 {177},GL,Spręzyna łamana w drewienku, mała,lupka 4-9 x40 made in Ukraina ! Będę wdzięczny za techniczne porady jak również za emocjonalne podejście. Z góry dziękuję !!!!
Tsichy
Tsichy

Przepraszam jeszcze raz, ale będę dopiero prawdopodobnie jutro - odpowiedzi w takim razie w Niedzielę - no, sorki - praca !
Tsichy
Awatar użytkownika
bastek_34_WALCZ

Post autor: bastek_34_WALCZ »

Konceptus miał ofertę gwintowania ale nie wiem co się stało ich strona jest niedostępna

może coś pomoże z innego forum: http://bron.iweb.pl/printview.php?t=640 ... d4c61f755a http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=50019
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Odnowiłbym osadę, wymienił sprężynę i uszczelki, dodał inne czary - mary, ale lufy bym nie rysował. Dianka 24 to stara dama i powinna zostać taka jaka jest.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Tsichy

Krzysztof - myślisz aby jednak zostawić ją w gładkiej lufie !? Tak , ku pamięci !? Może za lat kilka, kilkanaście faktycznie będzie to niezły okaz ?
Tsichy
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Jasne. Jak by wyglądał mój Quackenbush z porysowaną lufą? Już by nie był oryginalny.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Tsichy

No, cóż - zrobię jak mówisz, zostawię sobie antyk i mała będzie zadowolona !
Tsichy
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tsichy pisze:No, cóż - zrobię jak mówisz, zostawię sobie antyk i mała będzie zadowolona !
Będzie mogła "pędzelkami" strzelać :P
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Kiedyś sprzedałem velmi sympatickou slavie 630 młodemu człowiekowi. Nad wyraz celna była. Potem dowiedziałem się, że zamierza skócić lufę (jej atut!) i zmienić sprężynę na mocniejszą...Bardzo żałowałem.. :/
Tsichy

W związku z powyższym - odkupiłem, w systemie nic nie zmieniam, może tylko osadę lekko odświeżę - niech zostanie taka, jaka jest - bo chyba o to mi, szczerze mówiąc, chodziło ! :D
Tsichy
Tsichy

Sorry za drugi post - ale młoda jak się cieszy !!!!!!! :mrgreen:
Tsichy
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Tsichy pisze:Sorry za drugi post - ale młoda jak się cieszy !!!!!!! :mrgreen:
Nie ma za co przepraszać - Radość córki usprawiedliwia spontaniczny post. :)
Od kiedy kupiłem pistola i pokazałem Ojcu, to przywrócił mi kilka wspomnień i sam od tego czasu rozglądam się za zabawkową wiatrówką "Kondor", żeby leżąc w gablocie na winietce przypominała te wspaniałe czasy, jarmarki, odpusty, i PGR-owskie Bizony koszące zboże aż do późnych wieczorów.... Pistolecik ten zapewne przyczynił się do tego że dzisiaj jestem tu gdzie jestem i utożsamiam się z tak Zacnym i Szanownym Gronem Swawolnej Kompani Strzeleckiej.

Zatem podpisuję się pod postami kolegów, rozbierz dobrze nasmaruj , zakonserwuj i cieszcie się z Córką strzelaniem i wspomnieniami.

Pozdrawiam Serdecznie!
Kombat69
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Tsichy

Jeżeli mogę mieć jeszcze jedną prośbę - raczej młoda nie powalczy na starej lupce - jeżeli jej założę Hawke 3x9 - 40 - to da radę na Dianie !? Oczywiście, bez szaleństw ! :mrgreen:
Tsichy
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Powinna dać rade. 100% gwarancji nikt ci nie da.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Tsichy

Dzięki za info !
Tsichy