Różne poglądy na strzelanie z ProSporta przez kobietę
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Lesson 1 :)
Witam serdecznie miłośników PS ! Zacznę od tego, że w swoim życiu nie strzelałam zbyt wiele i nie byłam nigdy właścicielką wiatrówki, ale to zamiłowanie już jest tak wielkie, że czas to zmienić ... przeszukując stronki i dokonując wyboru od razu zakochałam się w PS (piękności) tylko doradźcie mi proszę czy PS to dobry wybór jak na pierwszą w życiu wiatrówkę czy powinnam zainwestować w coś tańszego na początek ? Gdzie Panowie nabyliście własnego PS? no i czy mogę liczyć na jakieś lekcje co do dbania o sprzęt czym i jak czyścić itp itd ... Z góry dziękuję za odpowiedź Pzdr
sky
-
- Ściepnik
ProSport to bardzo fajny karabinek, lecz ciężki. Ponad 4 kg bez lunety. Nie posiada przyrządów otwartych, więc luneta jest konieczna co powoduje wzrost jego wagi o ok 500 gr.
Dystrybutorem AirArms w kraju jest średnio lubiany Militaria.pl. Wiatrówkę można także zakupić używaną w dziale K/S na tym forum lubb iweb.pl. Są to przeważnie wiatrówki już dopracowane i w korzystnej cenie.
Co do dbania o sprzęt...
miłej lektury forum życzę.
PS. Moim zdaniem dla kobiety odpowiedniejsze jest coś lżejszego od AA PS, np ze stajni HW, np 30/50.
Dystrybutorem AirArms w kraju jest średnio lubiany Militaria.pl. Wiatrówkę można także zakupić używaną w dziale K/S na tym forum lubb iweb.pl. Są to przeważnie wiatrówki już dopracowane i w korzystnej cenie.
Co do dbania o sprzęt...
miłej lektury forum życzę.

PS. Moim zdaniem dla kobiety odpowiedniejsze jest coś lżejszego od AA PS, np ze stajni HW, np 30/50.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
ProSport jest dość ciężkim karabinkiem, choć przez swoje wyważenie (przed spustem) tego się tak nie odczuwa.
Z lupa na grzbiecie to będzie dobre 5,00 kg i wypadałoby sprawdzić, czy ta masa nie będzie powodowała dyskomfortu przy strzelaniu.
Nie wiem jakiej postury jest koleżanka, dlatego pozwoliłem sobie zwrócić na tą rzecz uwagę.
PS po przez swoją schowaną dźwignie naciągu, wymaga trochę większej siły niż karabinki z tradycyjna długą lufą wajchą pod lufą.
To trwała, prosta w budowie i obsłudze konstrukcja. Wymaga tylko poćwiczenia i zgrania, a efekty strzelania dadzą dużo satysfakcji.
Najlepiej byłoby jednak umówić się z kimś kto karabinek ma na stanie i strzelić sobie na spokojnie.
Przymiarka w sklepie nie daje takiej możliwości, po za tym będzie to wtedy najczęściej goły karabinek.
Wypadało by się zaś przymierzyć ze swoją fizjonomią twarzy do baki i determinowanej tym wysokości optyki.
W pobliżu mieszka kol. Cheng13
http://nasze-wiatrowki.pl/profile.php?m ... ile&u=1754
Ma PS-a na stanie, trzeba napisać PW i umówić się.
O widzę, że już parę wypowiedzi się pojawiło
HW wymagają średnio-długich paluszków do obsługi.
Po za tym żadne HW nie umywa się do AA, no może po za 97KT (ostatnie zdanie proszę traktować subiektywnie).
Z lupa na grzbiecie to będzie dobre 5,00 kg i wypadałoby sprawdzić, czy ta masa nie będzie powodowała dyskomfortu przy strzelaniu.
Nie wiem jakiej postury jest koleżanka, dlatego pozwoliłem sobie zwrócić na tą rzecz uwagę.
PS po przez swoją schowaną dźwignie naciągu, wymaga trochę większej siły niż karabinki z tradycyjna długą lufą wajchą pod lufą.
To trwała, prosta w budowie i obsłudze konstrukcja. Wymaga tylko poćwiczenia i zgrania, a efekty strzelania dadzą dużo satysfakcji.
Najlepiej byłoby jednak umówić się z kimś kto karabinek ma na stanie i strzelić sobie na spokojnie.
Przymiarka w sklepie nie daje takiej możliwości, po za tym będzie to wtedy najczęściej goły karabinek.
Wypadało by się zaś przymierzyć ze swoją fizjonomią twarzy do baki i determinowanej tym wysokości optyki.
W pobliżu mieszka kol. Cheng13

Ma PS-a na stanie, trzeba napisać PW i umówić się.
O widzę, że już parę wypowiedzi się pojawiło

HW wymagają średnio-długich paluszków do obsługi.
Po za tym żadne HW nie umywa się do AA, no może po za 97KT (ostatnie zdanie proszę traktować subiektywnie).
Uczę się strzelać od nowa

-
-
kąpiel w zimnej wodzie dobrze wpływa na krążenie ;p a co do budżetu to dopiero się zbiera dlatego sądziłam, że może jednak coś tańszego, będzie szybciej ... waga mi nie przeszkadza, na pewno na początku po oddaniu kilku strzałów zwiędną mi ręce, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić jak to mówią Jestem uparta i jak mi się już coś spodoba to musi być. PS jest idealny... ile wyniósł ogólny zakup ?
sky
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Używka ok 1500, nówka 2100 http://www.militaria.pl/wiatrowki_i_akc ... 4&x=29&y=8.Nettle pisze:kąpiel w zimnej wodzie dobrze wpływa na krążenie ;p a co do budżetu to dopiero się zbiera dlatego sądziłam, że może jednak coś tańszego, będzie szybciej ... waga mi nie przeszkadza, na pewno na początku po oddaniu kilku strzałów zwiędną mi ręce, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić jak to mówią Jestem uparta i jak mi się już coś spodoba to musi być. PS jest idealny... ile wyniósł ogólny zakup ?
Luneta... hmmm... do kilku tysięcy.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
- Ściepnik
Poniżej link do ideału na ProSporta:
K/S iweb: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=83653
to samo 'Orzeł': http://orzel.org.pl/viewtopic.php?f=5&t ... 0b85bc1c9e
K/S iweb: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=83653
to samo 'Orzeł': http://orzel.org.pl/viewtopic.php?f=5&t ... 0b85bc1c9e
Uczę się strzelać od nowa

-
-
-
- Ściepnik