Wiatrówka BMK 30 opinie
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Wiatrówka BMK 30 opinie
Witam
Od pewnego czasu szukam sobie jakiejś dobrej wiatrówki w rozsądnej cenie. Znalazłem taką oto rzecz: karabinek BMK 30 kaliber 5,5 z bocznym naciągiem (wiem, że w limicie do 17J lepszym rozwiązaniem jest 4,5, ale po zakupie wymienię sprężynę na twardszą). link do opisu:
http://www.bron.pl/shopbron/product/WIA ... -5-mm/1821
Zadam kilka pytań, na które odpowiedzi nie znalazłem w opisie.
Z opisu wyczytałem: "Konstrukcja BMK-30 jest praktycznie pozbawiona elementów z tworzywa sztucznego"
No właśnie, praktycznie pozbawiona, nie musi to wcale oznaczać, że jest całkowicie pozbawiona. A więc co w niej jest z plastiku? Czy szyna do montażu optyki jest prosta? A co z bezpieczeństwem- czy jest to tak zwana "obcinaczka palców"? I czy posiada ona zwalniacz napiętej sprężyny?
Z góry dziękuję.
Od pewnego czasu szukam sobie jakiejś dobrej wiatrówki w rozsądnej cenie. Znalazłem taką oto rzecz: karabinek BMK 30 kaliber 5,5 z bocznym naciągiem (wiem, że w limicie do 17J lepszym rozwiązaniem jest 4,5, ale po zakupie wymienię sprężynę na twardszą). link do opisu:
http://www.bron.pl/shopbron/product/WIA ... -5-mm/1821
Zadam kilka pytań, na które odpowiedzi nie znalazłem w opisie.
Z opisu wyczytałem: "Konstrukcja BMK-30 jest praktycznie pozbawiona elementów z tworzywa sztucznego"
No właśnie, praktycznie pozbawiona, nie musi to wcale oznaczać, że jest całkowicie pozbawiona. A więc co w niej jest z plastiku? Czy szyna do montażu optyki jest prosta? A co z bezpieczeństwem- czy jest to tak zwana "obcinaczka palców"? I czy posiada ona zwalniacz napiętej sprężyny?
Z góry dziękuję.
-
- Ściepnik
Karabin dobry , ale w cal. 4,5 mm .Rozumiem , ze zamierzasz wyprodukować broń pneumatyczną ??mati pisze:Znalazłem taką oto rzecz: karabinek BMK 30 kaliber 5,5 z bocznym naciągiem (wiem, że w limicie do 17J lepszym rozwiązaniem jest 4,5, ale po zakupie wymienię sprężynę na twardszą)

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Też nad tym myślałem. Według mnie polskie prawo jest głupie, niedopracowane. Bo przecież wiatrówką poniżej 17J też można zabić, a ja nie zamierzam jej używać do niczego innego niż strzelanie do butelek, puszek albo tarcz.Rozumiem , ze zamierzasz wyprodukować broń pneumatyczną ??
A gdyby tak na styk się zmieścić w 17J dużo poprawiło by to strzelanie?[/quote]
Ostatnio zmieniony 2011-09-05, 19:44 przez mati, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
-
- Ściepnik
-
Wiatrówka nie będzie mi służyła do żadnych zawodów, tylko do postrzelania sobie na działce do butelek czy tam do puszek. Działka nie jest duża więc dokładnej celności nie potrzeba (wiem bo strzelałem już z replik ASG i nie ma problemów z trafieniem w puszkę po pepsi, no chyba, że na wietrze)
Zależy mi raczej na tym, żeby z jak największej odległości te puszkę zniszczyć
Zależy mi raczej na tym, żeby z jak największej odległości te puszkę zniszczyć

-
- Ściepnik
No to czytam same sprzeczności.
Skoro działka nie jest duża to spoko wystarczy Ci limit nawet w 5,5 mm.
Potem z kolei chcesz trafiać celnie z jak największej odległości, no to chyba już po za tą działką.
Jak zwiększysz moc, to niestety celność się obniży i będzie malała ze wzrostem odległości.
Ciężko znaleźć tzw. złoty środek, który pozwala strzelać celnie i daleko.
Z kolei żeby zniszczyć puszkę to chyba lepiej ją nadepnąć
Najlepiej zaś strzelać do pełnej, wstrząśniętej nie zmieszanej, zerknij poniżej, tak w połowie strony:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... c&start=75
Do tego wystarczy plaskacz wystrzelony z 'matchówki'.
Skoro działka nie jest duża to spoko wystarczy Ci limit nawet w 5,5 mm.
Potem z kolei chcesz trafiać celnie z jak największej odległości, no to chyba już po za tą działką.
Jak zwiększysz moc, to niestety celność się obniży i będzie malała ze wzrostem odległości.
Ciężko znaleźć tzw. złoty środek, który pozwala strzelać celnie i daleko.
Z kolei żeby zniszczyć puszkę to chyba lepiej ją nadepnąć

Najlepiej zaś strzelać do pełnej, wstrząśniętej nie zmieszanej, zerknij poniżej, tak w połowie strony:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... c&start=75
Do tego wystarczy plaskacz wystrzelony z 'matchówki'.
Uczę się strzelać od nowa

-
- Ściepnik
No to ja pierwszy Kolego zaczynamy od http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18 .
Co do wiatrówki to to co piszesz nie trzyma sie kupy. Raz chcesz strzelać daleko(jak sądzę 100 i więcej metrów), a raz mówisz, że masz małą działkę i będziesz strzelał na normalnym dystansie. Bez sensu.
Młotkiem też możesz zabić, a go nie rejestrujesz. Prawo jakie jest takie jest i nie ma co nad nim płakać. Nie jest jeszcze takie najgorsze.
Na styk mieścić się w 17J OK, ale wytłumaczysz mi po co? Bez sensu według mojego skromnego zdania to fajnie jest mieć tak od 13 do 15J bo i po co więcej?
Pozdrawiam: Mateusz
Co do wiatrówki to to co piszesz nie trzyma sie kupy. Raz chcesz strzelać daleko(jak sądzę 100 i więcej metrów), a raz mówisz, że masz małą działkę i będziesz strzelał na normalnym dystansie. Bez sensu.
mati pisze:Też nad tym myślałem. Według mnie polskie prawo jest głupie, niedopracowane. Bo przecież wiatrówką poniżej 17J też można zabić, a ja nie zamierzam jej używać do niczego innego niż strzelanie do butelek, puszek albo tarcz.
A gdyby tak na styk się zmieścić w 17J dużo poprawiło by to strzelanie?
Młotkiem też możesz zabić, a go nie rejestrujesz. Prawo jakie jest takie jest i nie ma co nad nim płakać. Nie jest jeszcze takie najgorsze.
Na styk mieścić się w 17J OK, ale wytłumaczysz mi po co? Bez sensu według mojego skromnego zdania to fajnie jest mieć tak od 13 do 15J bo i po co więcej?
Pozdrawiam: Mateusz
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
-
Miałem bmk-30, ale nic Ci nie napiszę...
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
-
-
- Ściepnik
Ale kwestii mocy nikt tu nie poruszałmati pisze:Ok, zostawmy już kwestię mocy.

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
- Ściepnik
A ja miałem BMK 30 i mam jak najbardziej pozytywne zdanie na jej temat, Bardzo łatwo poczynić w niej samodzielnie podstawowe operacje jak przegląd i dopieszczenie.
Polecam jednak kal. 4.5 mm http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=83530
Spust może to nie jest cd z aa, lecz po dopieszczeniu i przyzwyczajeniu się staje się bardzo user friendly i całość staje bardzo celna.
Jeśli trafisz na karabinek bez wad będziesz zadowolony.
Z mojej byłej BeeMki strzela teraz kolega, który to jest zadowolony z tego karabinka.
PS I BMK 30 ma nieco plastiku. Osłona na bezpieczniku.
Na fotce moja była z fajną lupką 3-9x38 za wschodniej granicy z duplexem i latarką. Później zachciało mi się mildot'a i wymieniłem ją na dużego PointPrecision. Na lufie oryginalny kompensator Diany.
Teraz z tego zestawu (bez latarki
) korzysta kolega, jak już wspomniałem.

klik powiększa
Polecam jednak kal. 4.5 mm http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=83530
Spust może to nie jest cd z aa, lecz po dopieszczeniu i przyzwyczajeniu się staje się bardzo user friendly i całość staje bardzo celna.

Jeśli trafisz na karabinek bez wad będziesz zadowolony.
Z mojej byłej BeeMki strzela teraz kolega, który to jest zadowolony z tego karabinka.
PS I BMK 30 ma nieco plastiku. Osłona na bezpieczniku.

Na fotce moja była z fajną lupką 3-9x38 za wschodniej granicy z duplexem i latarką. Później zachciało mi się mildot'a i wymieniłem ją na dużego PointPrecision. Na lufie oryginalny kompensator Diany.
Teraz z tego zestawu (bez latarki

klik powiększa
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-