Legendarne kopy

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

JesperKyd pisze: Strzelałem i strzelam z różnych karabinów, w tym z wyborowych w różnym kalibrze (.308, .338, .50). Nie spotkałem się z karabinem, który by kopał mniej niż wiatrówka,
Ja pisałem o kalibrze 22, bez żadnych
Blaschka pisze: hamulec wylotowy
bo w sportowych nie ma mowy o podobnych. Nie mierzyłem energii jaką przekazuje stopka karabinka na ramię strzelca, ale według mojej (bądź co bądź) subiektywnej oceny CM2 w kalibrze LR22. kopie słabiej niż mocna wiatrówka i nawet jeśli dźwięk towarzyszący wystrzałowi jest głośniejszy to niewiele. Ja strzelam z palnej na strzelnicach "pod chmurką" i mam wrażenie że nawet jest cichszy niż podrasowane wiatrówki sprężynowe w których dźwięk tłoka uderzającego w dno cylindra jest bardzo nieprzyjemny.
To co opisuję to tylko moje SUBIEKTYWNE oceny, i może się mylę ale obserwowałem mojego 12sto letniego syna jak strzela z KBKS-u , i w chwili oddania strzału nauczyłem go by nie zamykał oczu, a przy strzelaniu z wiatrówki jeszcze zdarza się że zamyka oczy. Jak pytam go dla czego, to on mówi że nie wie ale wiatrówka jakoś bardzo hałasuje i kopie.
Może po prostu lepiej się dziecko czyje z palnym przy ramieniu.
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
shreq

Post autor: shreq »

JesperKyd pisze:Na filmiku widać co i jak.
To kolebanie końcówki lunety będzie identyczne (a nawet większe) przy broni palnej. Zakład? :)

No i jakoś nie widzę tego gwałtownego ruchu do przodu, o którym ludzie wspominali, słowo daję...

Edit: ok, obejrzałem inny filmik , tam lepiej widać.

Podsumowując:
Sprawę kopa mamy zdaje się z głowy - oczywistym jest, że broń palna kopie
MOCNIEJ :D
Ale teraz sobie wyobraźcie przeciążenia, jakim jest poddawana luneta posadzona na czymś takim. Więc dalej mnie nie przekonuje stwierdzenie, że wiatrówki to killerzy optyki z powodu swojej specyficznej budowy i zasady działania. Już najbardziej przemawia do mnie stwierdzenie, że jest to związane z ilością strzałów - kilka, kilkanaście tysięcy rocznie...

Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli zajrzeć i wypowiedzieć się w tym wątku :)
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
shreq pisze:Sprawę kopa mamy zdaje się z głowy - oczywistym jest, że broń palna kopie
I w ten sposób znów nie została udowodniona wyższość Świat Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy :P
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
shreq

Starszy_Pan pisze:I w ten sposób znów nie została udowodniona wyższość Świat Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy :P
"I to by było na tyle..." :D

Czy jak to tam szło :P

Zaraz zaraz... Jednak są sytuacje, gdy kop nie ma najmniejszego znaczenia... :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tmWAPPj8t5A[/youtube]
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

shreq pisze:Zaraz zaraz... Jednak są sytuacje, gdy kop nie ma najmniejszego znaczenia... :D
Są też sytuacje odwrotne http://www.youtube.com/watch?v=Wo-F4QAO ... re=related[/youtube]
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tak podsumowując...
Na którym karabinku wytrzyma dłużej luneta? Pneumatycznym czy palnym?
Biorąc pod uwagę fakt oddania kilkaset strzałów na jednym wypadzie.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
shreq

JesperKyd pisze:Tak podsumowując...
Na którym karabinku wytrzyma dłużej luneta? Pneumatycznym czy palnym?
Biorąc pod uwagę fakt oddania kilkaset strzałów na jednym wypadzie.
A ja uzupełnię pytanie :)
Czy jeśli lunety x wytrzymują n strzałów w broni palnej - padną po n strzałów z wiatrówki? :)

Celowo użyłem liczby mnogiej "lunety", bo jednostkowe przypadki się zdarzają. Mnie kiedyś też 3 z 5 kart 3COM-a, life warranty, wyjętych z zafoliowanego pudełka zrobiło niemiłego psikusa... :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

shreq pisze:A ja uzupełnię pytanie :)
Czy jeśli lunety x wytrzymują n strzałów w broni palnej - padną po n strzałów z wiatrówki? :)
Bardzo upraszczasz temat :/ ale ... owszem , jest bardzo prawdopodobne , że optyka do palnej (zwlaszcza myśliwska) szybko padnie na wiatrowce...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
shreq

Hiszpan63 pisze:
shreq pisze:A ja uzupełnię pytanie :)
Bardzo upraszczasz temat :/ ale ... owszem , jest bardzo prawdopodobne , że optyka do palnej (zwlaszcza myśliwska) szybko padnie na wiatrowce...
Ano upraszczam, bo lubię prostotę - i z natury i z zawodu :)

Byłem kiedyś niemym obserwatorem dyskusji na forum hifi. Niemym - bo mowę mi odebrało. Ktoś zapytał z głupia frant dlaczego niby kable z miedzi beztlenowej mają być lepsze niż zwykłe, i zaczęło się. Właściciele przewodów po 100 zł/mb flekowali tych co mieli zwykłą żyłkę 2zł/mb, ci co mieli za 300 uważali się za elitę, a ci co mieli po 1000 zet - wyzywali innych od niedosłuchów. Ktoś tam zeznawał, że dopiero od n kzł wzwyż naprawdę słychać soprany (oczywiście jeszcze najlepiej jeśli sprzęt stoi na płycie marmurowej wagi pół tony i specjalnych pozłacanych kolcach).. Nawet teorie się do tej nieszczęsnej beztlenowej miedzi pojawiły, fruwały linki do stron dla podobnie poszkodowanych na umyśle audiofilów, co jedna to głupsza. Na nieśmiałą propozycję by ktoś z piszących poddał się podwójnie ślepej próbie w jednym z podwarszawskich sklepów dla audiofilów - nikt się nie zgłosił... Ale prawda jest objawiona, są przewody i przewodziki, a o ich jakości decyduje ilość dziewiątek po przecinku oraz ilość zer w cenie :D

Mimo, że nikt tego nie potrafi dowieść ani podać naukowego uzasadnienia :D
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Tytuł tematu: Legendarne kopy...z chęcią bym tę legendę przeczytał, bo jakoś nigdy nie słyszałem...nawet anegdoty...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

shreq pisze:Ano upraszczam, bo lubię prostotę - i z natury i z zawodu :)
shreq pisze:Ale prawda jest objawiona
shreq pisze:Mimo, że nikt tego nie potrafi dowieść ani podać naukowego uzasadnienia :D
... zatem by podeprzeć dowodami kwestię kopa i nauczyć niedowiarka szacunku do praktyki polecam założyć , Twoją Maćku , optykę z TX-a na pudełkowego Hatsana ... np. 125 :mrgreen: Tudzież na Dianę np. 48/52 ...

Zbyt mało jeszcze poczytałeś ... niezła optyka , niejednokrotnie , padała po kilkudziesięciu strzałach na wiatrówce . Po to się robi tuning bebeszków , by wyeliminować wszelkie zbędne dragania lub je zminimalizować celem oszczędności optyki , a zarazem poprawy kultury strzału. Kopniak w wiatrówce sprężynowej z racji dwukierunkowości , ma szkodliwy wpływ na optykę i już . Cykl strzału jest na tyle szybki (zwłaszcza w Twoim Tx-sie) , że masz prawo do niezauważania dwukierunkowości .. co nie oznacza , że jej tam nie ma ... prądu też nie widzisz , a jest ... :P Polecam dla odmiany postrzelać z pudełkowych Hatsanów , czy nawet z fabrycznych Dian okołolimitowych ... szybko zobaczysz co to znaczy opanowanie kopa w wiatrówce :mrgreen:
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
shreq

Hiszpan63 pisze:... zatem by podeprzeć dowodami kwestię kopa i nauczyć niedowiarka szacunku do praktyki polecam założyć , Twoją Maćku , optykę z TX-a na pudełkowego Hatsana ... np. 125 :mrgreen: Tudzież na Dianę np. 48/52 ...

Zbyt mało jeszcze poczytałeś ... niezła optyka , niejednokrotnie , padała po kilkudziesięciu strzałach na wiatrówce . Po to się robi tuning bebeszków , by wyeliminować wszelkie zbędne dragania lub je zminimalizować celem oszczędności optyki , a zarazem poprawy kultury strzału. Kopniak w wiatrówce sprężynowej z racji dwukierunkowości , ma szkodliwy wpływ na optykę i już . Cykl strzału jest na tyle szybki (zwłaszcza w Twoim Tx-sie) , że masz prawo do niezauważania dwukierunkowości .. co nie oznacza , że jej tam nie ma ... prądu też nie widzisz , a jest ... :P Polecam dla odmiany postrzelać z pudełkowych Hatsanów , czy nawet z fabrycznych Dian okołolimitowych ... szybko zobaczysz co to znaczy opanowanie kopa w wiatrówce :mrgreen:
Przemku, mimo całego mojego szacunku dla Twoich umiejętności i wiedzy - nie uwierzę na słowo, patrz dyskusja o miedzi beztlenowej :) Dwukierunkowość już odszczekałem, zobaczyłem na jakimś filmie, ale polecam uwadze choćby to:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s5pVya7eask[/youtube]

Dorobić teorię można do wszystkiego :) Dla mnie, jako dla zatwardziałego naukowego niedowiarka - najbardziej liczą się testy, akcelerometr, ślepa próba, statystyka, powtarzalność... Tego nikt tu nie zrobił. Ot, paru ludzi posadziło tanie optyki na wiatrówkach i szkła powypadały, producenci by uniknąć napraw gwarancyjnych w lunetach, które wg ich badań wytrzymują powiedzmy 2 000 strzałów (ile to zejdzie na sztucerze, a ile na wiatrówce? Sam wiesz...) powstawiali napisy "not for airguns", a "true strength" sprzedają 100% drożej... A urban legend idzie w świat :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

shreq pisze: ale polecam uwadze choćby to:
Teraz to już mocno przesadziłeś w porównaniach , które z założenia są nieporównywalne :/ ... bo nie porównuje się pneumatyków do broni ... ale ... kilka postów wyżej jarn podał Ci wzór w którym miałeś podstawić zamiast masy śrutu , masę tłoka . Dlaczego ?? Łopatologicznie ; ... w palnej , spalanie ładunku prochowego jest wypadkową wystrzelenia pocisku ... proch traaach , pocisk baaach ... Wielkość ładunku miotającego + masa pocisku + komora gazowa i jej sprawność oraz system karabinu (samopowtarzalny lub repetier oraz system zamka np . suwliwo -obrotowy itp ) , zastosowanie hamulca wylotowego i wiele innych czyników wpływa na odrzut . W wiatrówce to sprężyna nadaje prędkość tłokowi i jego ruch do przodu i gwałtowne zatrzymanie skutkuja odrzutem w obie strony ... wystrelenie śrutu , to juz tylko skutek uboczny ... :mrgreen: Reasumując .. palna to młotek gumowy , wiatrówka; udarowy ...

I teraz ; ... zapoznaj się z budowa optyki na karabiny wyborowe , myśliwskie , sportowe. A zwłaszcza z budową soczewek i ich osadzaniu w tubusie ... z budową krzyża i sposobie jego montazu w optyce ... Zapoznaj się z budową optyki wiatrówkowej ... najtańszej i najdroższej oraz tej dedykowanej do mocnych wiatrówek ...

Filmik powyżej niczego nie dowodzi ... posadź Pospy czy Iory na haubicy , to też wióry polecą , zresztą nie ten rząd wielkości ceny ... mówimy raczej o budżetowych celownikach ...

W kwestii samego kopa dochodzi stały rzad wielkosci energii w broni palnej i niestały w przypadku wiaatrówek (zużycie sprężyny , uszczelki , przypadkowy diesel , wibracje na niedopasowanej/zużytej prowadnicy) ...

Na każde z tych zagadnień są tysiące odpowiedzi , niekoniecznie na forach ... a laboratoria , mierniki , wzory i obliczenia na pewno nie pomogą w celnym strzelaniu ...

Nie wyważaj otwartych drzwi ...
shreq pisze:Dorobić teorię można do wszystkiego
... można , zwłaszcza jeśli ma potwierdzenie w praktyce ...
shreq pisze:Dla mnie, jako dla zatwardziałego naukowego niedowiarka - najbardziej liczą się naukowe testy, akcelerometr, ślepa próba, powtarzalność... Tego nikt tu nie zrobił.
A po co ... z wydruku komputerowego nie da się strzelać ... :mrgreen:
shreq pisze:Ot, paru ludzi posadziło tanie optyki na wiatrówkach i szkła powypadały,
Paru ludzi posadziło również bardzo drogą optykę , jak również optykę wojskową ... zainwestowali kilkakrotnie więcej , niż Ty wydałeś na swój zestaw , właśnie po to by nie popełniać błędów ...

Więcej nie piszę :-? ... dostałeś wskazówek na pół roku czytania i analizowania ... ;)
Awatar użytkownika
shreq

Babcia mojej koleżanki, i parę innych babć, też są święcie przekonane, że jak się wałek do ciasta oblizuje to będzie się miało łysego męża :P

Zostajemy każdy przy swoim :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

shreq pisze:Babcia mojej koleżanki, i parę innych babć, też są święcie przekonane, że jak się wałek do ciasta oblizuje to będzie się miało łysego męża :P

Zostajemy każdy przy swoim :)
OK. , tyle , że będziesz żył w błędzie i umrzesz w niewiedzy ... :P Swoja drogą ; ... Bóg jest wszechwładny , wszechmocny i wszechmogący ... taka jest prawda biblijna ;) ... zatem czy Bóg może stworzyć kamień ?? ... może ... czy może stworzyć wielki kamień ?? ... może ... Czy może podnieść kamień ?? ... może ... A czy może stworzyć tak wielki kamień , którego sam nie podniesie ??

Nie trzeba brać wszystkiego na wiarę , ale i nie trzeba wszystkiego zapisać wzorami. Nie dałeś się przekonać i naprowadzić , to oblicz i zapisz wzorami sposób i siłę potrzebną do zrekompensowania odrzutu przy strzale z karabinu z Twojego filmiku ... dla strzelców o różnej masie , wielkości , z uwzględnieniem rasy , narodowości i poziomu wykstałcenia o grupie krwi nie wspominam :mrgreen: