Pistolet dla 12 - stolatki .

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

m.j.

Post autor: m.j. »

green_thunder pisze:A ja myślę, że założenie od razu łamanego sprężynowca nie wypali, bo to wielkie kobyły są...może spróbować walthera ppk ? Chwyt w sam raz, szczupły, realizm jest, blow-back trochę utrudnia, jak w palnej, na 6-8 m to pewnie celny jest...ale to zdanie faceta przebranego za strzelca...
Jeśli chodzi o łamańca to się zgadzam - jak dla mnie porażka. Do treningu potrzebny jest pistolet celny, ponieważ jak mozna trenować gdy do błędów poczynionych przez strzelca będą jeszcze dochodziły niedoskonałości pistoletu?
Trudno jest znaleźć coś sensownego, zarazem przyzwoicie celnego i jak najbardziej zbliżonego do ostrego odpowiednika.
Oto kilka mozliwości albo raczej półśrodków:
- pisolet CO2 na śrut diabolo w miarę celny, o realistycznym wyglądzie, ale z rewolwerowym magazynkiem. Tutaj moimi konikami są: CP88 Competition (Umarex), Colt 1911 (Umarex), CP99 (Umarex). Rewolwery odradzam ze wzgledu na wielkość nieodpowiednia do 12-latki. Wszystkie powyżej wymienione pistolety ( z naciskiem na CP88 Competition) są w miarę celne dzięki gwintowanym lufom ( ta w CP88 Comp. ma 6'') i nawet puszka z 20-25m nie czuje się bezpieczna co przy pistoletach na BB jest nieosiągalne (choć realizm większy)
- pistolet zbliżony wyglądem do ostrej ale o innej (typowo wiatrówkowej) filozofii i tutaj kłaniają się PCA typu HW40 czy Zoraki. Ale PCA dla 12-latki moze być kłopotliwy w ładowaniu
- pistolety CO2 lub PCA o wyglądzie nieco tylko zblizonym do ostrej, ale o większych możliwościach jeśli chodzi o tuning i celność np. Crosmany 1377 czy 2240. Niestety przy nich bez zmiany kilku elementów się nie obędzie aby być w pełni zeń zadowolonym. Tutaj skłaniałbym się ku Crosmanowi 2240. Używkę mozna wyrwać za około 200zł, a tuningując można uzyskać całkiem celną i mocną (na 8m to aż za mocną) pukawkę, jednocześnie nie wydając więcej na calość niż 600zł. Ja ostatnio z Crosmana 2300S w kalibrze .177 wydusiłem około 7J przy oryginalnym zaworze (tylko regulacja napięcia zbijaka).
S400, Sharp Innova 1110, C2240, C2250, C1377, C3576, C2100, KSC Colt 1911
Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

m.j.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Łuk z badyla i sznurka
m.j.

O co chodzi z postem powyżej? Nie za bardzo rozumiem. To, że decyzja zapadła i dziewczyna skupi się na ostrej .22 nie znaczy, że temat nie jest aktualny.
Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

m.j.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Łuk z badyla i sznurka
crash85

Post autor: crash85 »

to chyba znaczy ze kolega M.J. to magik od crosów?
m.j.

Akurat Crosmany polecam bo je znam, choć jak każdy strzelec wiatrowy nawet z niezbyt długim stażem wie, że trzeba je doinwestować aby można się było takim Crosikiem pochwalić w czasie spotkania strzeleckiego :P Wiadomo kazda myszka swój opgonek chwali, a Crosmany to mój konik - proste, łatwe i przyjemne jak się je miło traktuje :mrgreen:
Choć do treningu mającego zastąpić trening z ostrej, a dokładnie pistoletu to tutaj mogę być niekonwencjonalny ale realizm jak na razie najlepiej oddają pistolety ASG. Ja sam mam Colta 1911 z firmy KSC i jak dla mnie rewelacja. Ostrego odpowiednika w rękach nie miałem ale znajomy, który miał mówił, że jakby je połozyć obok siebie to byłyby praktycznie identyczne. Wszystkie bezpieczniki itp działają jak w oryginale. Choć już widzialem w Polsce CZ ASG z systemem wyrzucającym łuski. Energia około 0.7J i ABS a nie full metal, ale i tak chciałbym ja mieć dla samej frajdy. Zaręczam, ze doby pistol ASG w tarczę sylwetkową do IPSC (chyba do tej konkurencji) wydrukowana w formacie A4 wali aż miło i to w centralny okrąg. Oczywiście z 5-6m ale do treningu dobywania i obsługi broni oraz do szybkiego (i bezpiecznego) strzelania na 100% wystarczy. Dość mocny jak na ASG i nawet wiatrówkowe BB Blowback też dobrze działa. Jak dla mnie rewelacja.
Awatar użytkownika
npv8

Post autor: npv8 »

Choć do treningu mającego zastąpić trening z ostrej, a dokładnie pistoletu to tutaj mogę być niekonwencjonalny ale realizm jak na razie najlepiej oddają pistolety ASG. Ja sam mam Colta 1911 z firmy KSC i jak dla mnie rewelacja. Ostrego odpowiednika w rękach nie miałem ale znajomy, który miał mówił, że jakby je połozyć obok siebie to byłyby praktycznie identyczne. Wszystkie bezpieczniki itp działają jak w oryginale. Choć już widzialem w Polsce CZ ASG z systemem wyrzucającym łuski. Energia około 0.7J i ABS a nie full metal, ale i tak chciałbym ja mieć dla samej frajdy. Zaręczam, ze doby pistol ASG w tarczę sylwetkową do IPSC (chyba do tej konkurencji) wydrukowana w formacie A4 wali aż miło i to w centralny okrąg. Oczywiście z 5-6m ale do treningu dobywania i obsługi broni oraz do szybkiego (i bezpiecznego) strzelania na 100% wystarczy. Dość mocny jak na ASG i nawet wiatrówkowe BB Blowback też dobrze działa. Jak dla mnie rewelacja.
Marcin skoro masz Colta 1911 w ASG to proszę cię wstąp do najbliższego sklepu w którym mają Tanfoglio na BBS-y ....po zapoznaniu się z pistolcem poproszę cię o wrażenia bo jak mówisz że klamki ASG są najbardziej realistyczne z replik to chyba nie widziałeś tego Colta na BBs-y...a w strzelaniu IPS czyli jak mówisz 5-6 metrów to w tym przypadku jest możliwe trafianie powtarzalnie w denko od puszki piwa...czyli okrąg jakieś 5-7cm?...magazynek liczy 17 sztuk więc ze względu na szybkość ruchu przeciętnie zdolny strzelec jest w stanie umieścić 13/17 w celu.....i to są tylko kulki BBs w sytuacji- pistolet w kaburze...dobywasz...przeładowujesz...strzelasz...sekwencja od początku ruchu do strzału pierwszego 1 do 2 sekund...inaczej nie jest to IPS tylko strzelanie do dziadka z laską usiłującego wstać z parkowej ławki...nie wiem czy repliki ASG są równie celne i w pełni rozbieralne jak również poddawane konserwacji... Tanfoglio rozkładasz i konserwujesz...jeśli dostaniesz do ręki prawdziwego Colta 1911 to znasz już na pamięć jego budowę po obcowaniu z tą wiatrówką......ful metal-czytaj Znal..ale wystarczy aby poczuć że ma się cos wiecej w ręku niż plastik udający pistolet:)) ...to tyle w porównaniu ASG Colta i Tanfoglio 1911
strzelać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej....
Awatar użytkownika
unkas

Post autor: unkas »

Potwierdzam to co napisał npv8 , mam od kilku dni Tanfoglio Witness i muszę powiedzieć że jest on naprawdę bardzo fajny (czytaj realistyczny) .Wszystko działa dokładnie jak w ostrej nie ma żadnych udawanych elementów.
AA ProSport, Buris Timberline 4,5-14x32

http://www.23hq.com/23/slideshow-inline ... d=20279577
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

unkas pisze:Potwierdzam to co napisał npv8 , mam od kilku dni Tanfoglio Witness i muszę powiedzieć że jest on naprawdę bardzo fajny (czytaj realistyczny) .Wszystko działa dokładnie jak w ostrej nie ma żadnych udawanych elementów.
I uważacie , że to dobry wybór dla 12-latki ... tak ?? :shock: ... :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
miki

Post autor: miki »

Z domowego doświadczenia - mam "na stanie" trzynastolatkę :P - LOV 21, Crosman 2240, i Blow Air Power. W tej kolejności jeżeli idzie o walory strzeleckie i półkę cenową w granicach 300 zł.
Awatar użytkownika
npv8

Hiszpan63 pisze:unkas napisał/a:
Potwierdzam to co napisał npv8 , mam od kilku dni Tanfoglio Witness i muszę powiedzieć że jest on naprawdę bardzo fajny (czytaj realistyczny) .Wszystko działa dokładnie jak w ostrej nie ma żadnych udawanych elementów.
I uważacie , że to dobry wybór dla 12-latki ... tak ?? :shock: ... :mrgreen:
Nie uważam Przemku , że Tanfoglio to dobry wybór dla dwunastolatki , jednak wróciłęm do początku tego wątku aby jeszcze raz go prześledzić w sensie co autor miał na myśli:))...kolega najpierw prosi o poradę określając że pistolet ma być jednostrzałowy z łąmaną lufą...a kilka postów dalej , że ma być podobny do broni palnej z której córka już strzelała......jedno drugiemu raczej zaprzecza ale może jest gdzieś pistolet który pasuje do tych wymagań a którego ja nie znam:))....człowiek się uczy całe życie:))...stąd moja sugestia o Tanfoglio.... choć mój post o tym Colcie był raczej odpowiedzią dla M.J na jego zachwyty nad repliką tegoż pistolca w wersji ASG...jednak raczej trzeba zamknąć temat bo jego autor dawno już podziękował za współpracę a my niepotrzebnie się rozpisujemy:))
Awatar użytkownika
npv8

miki pisze:Z domowego doświadczenia - mam "na stanie" trzynastolatkę :P - LOV 21, Crosman 2240, i Blow Air Power. W tej kolejności jeżeli idzie o walory strzeleckie i półkę cenową w granicach 300 zł.
witaj Miki:))...byłem u ciebie wczoraj z pistoletem prosząc o poradę w przeróbkach magazynka-pamiętasz?....jakby co to oczywiście zgłoszę się w sprawie...tylko jeszcze przemyślę co dokładnie chcę osiągnąć:))...

pozdrawiam Konrad
miki

Post autor: miki »

@npv6 - Już po twoim odjeździe przypomniałem sobie, że mam końcówki kartuszy do Twinmastera z gwintem M12x1 - pamięć dobra, ino krótka... Można było sprawdzić od ręki, a nawet zrobić na cito przejściówkę...
Awatar użytkownika
npv8

spoko...założę nowy wątek to może większe grono kolegów się wypowie w temacie