Pistolet dla 12 - stolatki .

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Tsichy

Pistolet dla 12 - stolatki .

Post autor: Tsichy »

Koledzy,mam prośbę - córka zażyczyła sobie pistolet do treningu. Strzelała dość dużo już z palnej broni ale mimo wszystko, nawet 0,22 jest za mocny - i nie ukrywam, dość drogi. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że pistolet pneumatyczny będzie najlepszym rozwiązaniem do intensywnego treningu. Intensywny, zaznaczam na prośbę córki, to trzy dni w tygodniu - ha,ha - ale skoro prosi ! - Tak więc proszę o poradę - jaki pistolet kupić. Przeglądałem , oczywiście, oferty różnych firm - ale zastanawiam się jaki kupic.Warunki mamy jasne - ma być jednostrzałowy,ładowany śrutem 4,5mm, łamana lufa i przede wszystkim rozmiar chwytu odpowiedni dla 12 - latki ! Dziewczyna nie odbiega od średniej w jej wieku więc myślę, że mający pociechy w tym wieku wiedzą o co chodzi. Celność - myślę, że jak będzie trafiać z 6 - 8 metrów to będzie dobrze !Bardziej mi chodzi o naukę pozycji, statyczności i sylwetki niż o wyniki a przede wszystkim o tzw. radochę mojej małej ze strzelania.Wdzięczny będę za wszystkie porady.
Tsichy
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Jaki budżet ?? ... z łamańców , to chyba tylko Blov ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Tsichy

Witaj, Hiszpan - budżet raczej jest dowolny - skoro malej się podoba, a nie jest osobą ze słomianym zapałem, więc myślę że mogę zainwestować. no, ale też bez przesady - mistrzowskich pistoletów jej nie kupię :mrgreen:
Tsichy
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Tsichy pisze: no, ale też bez przesady - mistrzowskich pistoletów jej nie kupię
... hmm ... FWB65 , 80 ... trafiają się w jako takim stanie , za około 600 zł. Z nowości zbytniego wyboru nie masz. Był na beżowym TAU 5 za 600 zł. właśnie dla młodzierzy , tyle , że to co2. Trudna sprawa ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Tsichy

Pozwól, że zaznajomię się z tymi modelami,odezwę się.
Tsichy
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Tsichy pisze:Pozwól, że zaznajomię się z tymi modelami,odezwę się.
Obrazek ... masz moje pozwolenie ... Obrazek ...
Tsichy

FWB 65 - fajny, ale mam wrażenie że to lekki wyczyn. Bardziej mi chodzi o coś podobnego do palnej, bo i tak docelowo będzie strzelała z ostrej .Sorki, jeśli zaśmiecam ale pytam, bo nie wiem co kupić ! :lol:
Tsichy
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Strzelanie szybko się nudzi , jeśli nie ma wyników. Nie ma czegoś takiego jak pistolet łamany, podobny do palnej i do tego gabarytowo dla nastolatki. Trening z wiatrówki baaardzo różni sie od strzelania z palnej . Do samego ćwiczenia postawy i prawidłowych odruchów wystarczy Łucznik. Masą i wielkością będzie porównywalny z Margolinem. A mnie się wydaje , że możesz rozejżeć się za czymś ze stajni asg. Dokładna replika jakiegoś pistoletu. Kulki wystarczą na strzelanie celne do 8 m , a realizm pozwoli na wyrabianie odruchów przy prawdziwej broni. I majatku nie wydasz ...
Tsichy

Dzięi za odpowiedż, myślę że coś wymyślimy z małą - pozdrawiam - Tsichy.
Tsichy
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

A ja myślę, że założenie od razu łamanego sprężynowca nie wypali, bo to wielkie kobyły są...może spróbować walthera ppk ? Chwyt w sam raz, szczupły, realizm jest, blow-back trochę utrudnia, jak w palnej, na 6-8 m to pewnie celny jest...ale to zdanie faceta przebranego za strzelca...
Tsichy

A wracając do Twojej porady tyczącej Leapersa 3 -9 x32 na BSA LTac. - rzeczywiście, tylny montaż dał radę. Trzyma zero, bez problemów i da się strzelać. Dzięki !
Tsichy
Awatar użytkownika
green_thunder

Tsichy pisze:A wracając do Twojej porady tyczącej Leapersa 3 -9 x32 na BSA LTac. - rzeczywiście, tylny montaż dał radę. Trzyma zero, bez problemów i da się strzelać. Dzięki !
...aaa już nie wiem, to do mnie, czy do Przemka ? ;)
Tsichy

Green - więc sądzisz, że lepiej jednak zacząć z CO 2 ? Mała jednak dość sporo nastrzelała się z palnej - j ?ak ją teraz przestawić na CO 2
Tsichy
Awatar użytkownika
green_thunder

Pistolety z blow-backiem mają taki charakterystyczny podrzut, jak w palnej, przynajmniej ja mam takie odczucia, a przez parę lat używałem P-64... :P
Tsichy

No, P - 64 to jednak była porażka, aczkolwiek egzemplarz .który miałem był naprawdę super. Być może taki mi się trafił ale nie narzekałem.
Tsichy