W sumie egzamin zdawało, konstrukcja była w miarę sztywna.
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
Ja chcę zostawić orginalną ósemkę (nie jest najgorsza),ściąć gwint na tłumik i zostawić tylko fragment u góry,gdzie otwór ma średnicę 14mm i przez niego wypuścić płaszcz dłuższy o 10-12 cm.Osada będzie miała 2 punkty mocowania,pierwszy orginalny do korpusu,drugi do ósemki (będzie z jednej części,co usztywni konstrukcję i zniweluje naprężenia między plastikowym korpusem i metalową lufą i rurą pompki),dzwignia pompki będzie poruszała się podczas pompowania w szczelinie w osadzie która będzię dodatkowo podłużnie wzmocniona profilami alu.Pomysł dosyć ambitny,ale przemyślany i do wykonania.lukk pisze:też miałem krótkiego szarpa, też mnie wkurzała plastikowa osłona, upitoliłem ją tak, by wystawała tylko kilka cm poza korpus, a dalej była goła lufa. Oryginalną ósemkę mocno podocinałem i do tego poszła dorabiana ósemka z duralu, wyglądało to tak:
Nie ... chodzi o dawne KTK , a obecnie słowackie diabolo ...celpal pisze:Czy to jest ten diabolo standard z taką niebieską naklejką?
U mnie nie ma syku z poru ładowania ale jest syk pomiędzy uszczelnieniem lufy a pompką. Włożyłem w jego miejsce zwykły okrągły oring i jest dużo lepiej ( to miejsce można sprawdzić po prostu dmuchając w lufęsłyszalny syk i wyczuwalny podmuch powietrza z portu ładowania
moim zdaniem tutaj popełniłeś błąd, raz ze port ładowania jest i tak za szeroki (ma ponad 6mm przy kalibrze 5,5mm) a dwa że oring na popychaczu powinien wchodzić w metalowy początek lufy a nie w plastikową obudowę korpusu. U mnie to miejsce jest idealnie szczelne. Mam jednoczęściowy montaż który dodatkowo zawęża otwór, a ładowanie to tylko kwestia wprawy, nie mam z tym problemów.Dodatkowo rozwierciłem trochę port ładowania..
U mnie tłumik oryginalny śmiga idealnie ( na pudełku od niego było napisane że jest od kalibru 5,5mm) Trzeba go tylko równo i symetrycznie ustawić poprzez siłę dokręcania.Druga sprawa to ten nieszczęsny tłumik...
masz jakieś foto?celpal pisze:Ja u siebie wymieniłem tłok na skórzany,
Nie chodzi o to że rozwierciłem sam kanałek w obudowie korpusu ale ogólnie port ładowania tak aby srut wkładać bezpośrednio do metalowej lufycelpal pisze:moim zdaniem tutaj popełniłeś błąd, raz ze port ładowania jest i tak za szeroki (ma ponad 6mm przy kalibrze 5,5mm) a dwa że oring na popychaczu powinien wchodzić w metalowy początek lufy a nie w plastikową obudowę korpusu. U mnie to miejsce jest idealnie szczelne. Mam jednoczęściowy montaż który dodatkowo zawęża otwór, a ładowanie to tylko kwestia wprawy, nie mam z tym problemów.
Mi też się tak wydawało ale wyniki na tarczy mówią same za siebie, może trafiłem akurat na nieosiowy montaż...sam nie wiemcelpal pisze:U mnie tłumik oryginalny śmiga idealnie ( na pudełku od niego było napisane że jest od kalibru 5,5mm) Trzeba go tylko równo i symetrycznie ustawić poprzez siłę dokręcania.
a szkoda bo chyba nie robią go w kalibrze 5,5mm, albo przynajmniej takiego nie znalazłem.Nie ... chodzi o dawne KTK , a obecnie słowackie diabolo ...
na zdjęciu?celpal pisze:Potem pierścień prowadzący (widoczny na zdjęciu jako granatowy)