Ogólnie jestem laik więc sorry jeśli będę używał niefachowej terminologii:)
Zakupiłem używanego Anics Skif a3000. Przyznaje na wstępie że to moja pierwsza przygoda z wiatrówkami. I mam nieco pytań.
1. W związku z tym że wiatrówka dość niecelna i nie chodzi o rozrzut tylko bo skupienie jest w miarę ok (jak na moje marne umiejętności strzeleckie) ale rzecz w tym że strzela dużo niżej i w prawo. oczywiście szczerbinka jest regulowana ale wydaje mi się że to będzie za mało przy takiej "znoszeniu"
Z ok 5m jak celowałem w róg kartoniku z tarczą śrut lądował w okolicy środka tarczy. jak celowałem w środek tarczy śrut lądował w prawym dolnym rogu. (kartonik tarczy 14x14cm)
Przy 10 metrach nawet nie chce myśleć..
W związku z tym przyjrzałem się wystrzelonemu śrutowi który wychwytywał placek plasteliny do której przykleiłem tarczę. Okazało się że każdy śrut jest mocno ścięty z jednej strony. Tak jakby śrut niedokładnie pasował do otworu lufy z podajnika magazynka. Potem jeszcze sprawdziłem że tak będzie jak strzele w samą plastelinę ( w kulkę plasteliny) I to samo. Sprawdzone na obu magazynkach z takim samym efektem.
Jestem laikiem i może tak zawsze wygląda śrut więc proszę napiszcie co jakie jest tego wytłumaczenie. Czy tak ma być?
Boję się nieco że jakiś bubel mi się trafił.
2. Proszę o informacje jak ten pistolet konserwować i co ile. Co jest ważne by długo służył? Proszę o jakieś info.
3. Chciałem zdjąć zamek przesunąłem dwa suwaki z dwóch stron odciągnąłem zamek do tyłu i nic.. ciągnąłem mocno i pojęcia nie mam jak go otworzyć.
4. Kiedy wiadomo że skończył się CO2? Czy jak nie ma CO2 w kapsule to śrut wyleci?
5. Jaki śrut ołowiany polecacie do tego pistoletu i czy przygotowujecie jakoś śrut przed strzelaniem? Słyszałem że niektórzy go moczą (chyba w nafcie).
6. Proszę o informacje na temat kapsuły smarującej. Co ile trzeba używać takiej kapsuły.
7. Jest jeszcze coś. Czasem mi się wydaje że wcale śrut nie doleciał do celu (mimo bardzo bliskiej odległości) tak jakby był pusty strzał ale po sprawdzeniu czy jest w magazynku owy śrut okazuje się że go nie ma.
Wszelkie rady będą dla mnie cenne i za wszystkie dziękuję.
załączam zdjęcie makro śrutu którym strzelałem (Norica) wyciągniętego z plasteliny jak również wyciągnietego z pudełka dla porównania:)
Proszę o możliwie szybką odpowiedź bo jakby coś było nie tak z ta wiatrówką to będę ją chciał oddać.
Dzięki wielkie
Rysiek