Jak w temacie...wypatrzyłem sobie coś takiego: http://www.bron.pl/shopbron/product/WIA ... AS45/42869
bo lufa QB-tki jakoś tak nijako wygląda.
Moje pytanie: czy warto (pomijam aspekt finansowy) coś takiego założyć,czy może mieć wpływ na poprawę osiągów tejże dmuchawki?
Kompensator,a QB 78
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
W sumie , to akurat w Qb78 ma to sens. Nadwyżki gazu wydostającego się wraz ze śrutem , zostaną odseparowane , a tym samym ustabilizuje się śrut i nie powinno być niekorzystnych zawirowań. Zupełnie osobna kwestia , to montaż tego 'ustrojstwa'. Jak nieosiowo nagwintujesz lufę Qb , to narobisz tylko szkody. Do tego wylot lufy , też musi być idealnie osiowo w stosunku do otworu stożka separatora .januszrg pisze:Moje pytanie: czy warto (pomijam aspekt finansowy) coś takiego założyć,czy może mieć wpływ na poprawę osiągów tejże dmuchawki?
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Myślałem raczej o przejściówce,a nie o gwintowaniu lufy...no i oczywiście o powierzeniu całości operacji fachowcom (i to takim przez duże F).Hiszpan63 pisze: Jak nieosiowo nagwintujesz lufę Qb , to narobisz tylko szkody. Do tego wylot lufy , też musi być idealnie osiowo w stosunku do otworu stożka separatora .

Pierwotny plan był inny,a mianowicie lufa od HW 100 (600 mm) z nagwintowaną fabrycznie końcówką,ale cena lufki ostudziła te plany

-
-
- Ściepnik
.. dobrze myślałeś ...januszrg pisze:Myślałem raczej o przejściówce,a nie o gwintowaniu lufy.
.. koniecznie ... nadal będzie kwestia osiowości takiego zestawu ... Fachmani sobie z tym poradzą ...januszrg pisze:no i oczywiście o powierzeniu całości operacji fachowcom (i to takim przez duże F).

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
- -#Srebrny Dobromir
Tak sobie kombinuje. Ideałem jest gdy dobierzemy tak energie Qb żeby cały gaz podany przez zawór rozprężył się w lufie. Widzę gdy za dużego dam powera to QB dostaje czkawki. Jak zmniejszę powera to zaczyna "śpiewać" czyli jest tak jak ma być. Próbowałem z tłumikiem, w pewnym zakresie Vo pomaga później trzeba zwiększyć pojemność tłumika. Może taki kompensator jest rozwiązaniem. Jak się do tokarki dorwę to spróbuje.
-