TAK LUB NIE ...
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
TAK LUB NIE ...
Hatsan 90 System SAS, Quatro Trigger oraz Tru Glo. Fajna cena 270 zł. Poczytałem nasze forum i oceny są różne: jedni chwalą, jedni nie. Interesuje mnie wasza ocena koledzy. Tylko nie opisujcie modelu bo go znam.To będzie moja druga wiatrówka. Pierwszy to Baikał Iż 61. Z racji zaufania do kolegów (nieraz pomogli mi w wyborze )zakup uzależnię od waszych odpowiedzi:tak czy nie?? Z góry dziękuję. Czekam na pierwsze 10 odpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2011-04-29, 19:42 przez pala30, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Tak.
Uzasadnienie: bo tak. Ja swojego kupiłem za zbliżoną cenę, ale parę lat temu, kiedy były to inne karabinki (ale i tak lepsze od tych, które były jeszcze parę lat temu wstecz). Ergo jeżeli jakość materiałów w tym modelu jest taka jak w moim + zawiera tę modyfikację spustu, to jak dla mnie się opłaca.
(ale, nawiasem, nie chciałbyś czegoś z wyższej półki? To nie jest Twoja pierwsza wiatrówka)
Uzasadnienie: bo tak. Ja swojego kupiłem za zbliżoną cenę, ale parę lat temu, kiedy były to inne karabinki (ale i tak lepsze od tych, które były jeszcze parę lat temu wstecz). Ergo jeżeli jakość materiałów w tym modelu jest taka jak w moim + zawiera tę modyfikację spustu, to jak dla mnie się opłaca.
(ale, nawiasem, nie chciałbyś czegoś z wyższej półki? To nie jest Twoja pierwsza wiatrówka)
-
- Ściepnik
Pewnie, że bym chciał. Nawet to moje takie małe marzenie. Ale funduszy brak. Mam trójeczkę dzieciaków, sam pracuję. A jako górnik teraz kokosów nie zarabiam. Niestety. Chciałbym sobie troszkę urozmaicić strzelanko. Iż 61, którego posiadam jest 5-cio strzałowy, boczny naciąg, a ten taki klasyczny i na pewno mocniejszy. Po prostu inny.
Ostatnio zmieniony 2011-04-29, 19:45 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Słuchaj, nie warto gonić byle kupić. Poważnie. Zrobisz i tak co zechcesz, ale
gdybym ja wiedział jakiś czas temu tyle co teraz wiem (itp., itd., etc.), przede wszystkim zastanowiłbym się, co chcę karabinkiem robić. I zbierał, zbierał. Długo bo długo, ale warto. Ba, nawet radocha jeszcze większa z takiego nabytku. Przecież nic nie ucieknie. Jedną wiatrówkę już masz, na zawody mniemam nie jeździsz a typowe wykorzystanie to rekreacja oraz grill.
Niemniej jednak i tak na podstawie posiadanych doświadczeń podtrzymuję, co napisałem.
gdybym ja wiedział jakiś czas temu tyle co teraz wiem (itp., itd., etc.), przede wszystkim zastanowiłbym się, co chcę karabinkiem robić. I zbierał, zbierał. Długo bo długo, ale warto. Ba, nawet radocha jeszcze większa z takiego nabytku. Przecież nic nie ucieknie. Jedną wiatrówkę już masz, na zawody mniemam nie jeździsz a typowe wykorzystanie to rekreacja oraz grill.
Niemniej jednak i tak na podstawie posiadanych doświadczeń podtrzymuję, co napisałem.
-
Też jestem na tak:]
Wpakujesz do niego zestaw alchemika i masz solidny karabinek podciągnięty pod sam limit, w miarę celny. Jedynie jeśli już to pomyślałbym nad H55 - jest na allegro sprzedający, który puszcza je w bardzo dobrej cenie, akurat teraz nie ma żadnych jego aukcji, bo ma urlop, ale po nim pewnie się coś pojawi...może by się udało karabinek ten sam, ale w drewienku za niewiele więcej wyrwać
Wpakujesz do niego zestaw alchemika i masz solidny karabinek podciągnięty pod sam limit, w miarę celny. Jedynie jeśli już to pomyślałbym nad H55 - jest na allegro sprzedający, który puszcza je w bardzo dobrej cenie, akurat teraz nie ma żadnych jego aukcji, bo ma urlop, ale po nim pewnie się coś pojawi...może by się udało karabinek ten sam, ale w drewienku za niewiele więcej wyrwać

Ostatnio zmieniony 2011-04-29, 19:49 przez lukk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jak najbardzuej tak. W tej cenie w kategorii karabinków sprężynowych hatsan nie ma konkuręncji. A nowe modele maja poprawiony spust który był jego najwiekszym niedociągnięciem. Nie musisz też zestawu alchemika kupować. Dorób tylko spasowaną prowadnice , kapelusik, podkładki ślizgowe. Koszt żaden a kultura strzału większa. A co do propozycji Seweryna to ja też na dziś dzień będąc w twojej sytuacji, mając w kieszeni te 270 + coś na optykę bo i tak kupisz daje jakieś 400 zł, sprzedał bym iża ( nie wiem ile byś dostał ale myślę że ze 200 na pewno) Daje w sumie 600. Wiem że Robert mnie zbeszta ale stąd już naprawdę blisko do HW
Ale to moje zdanie.

Ostatnio zmieniony 2011-04-29, 19:51 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
Tak.
Pod warunkiem,tak jak Marcin powiedział,drobnych modyfikacji (sprężyna może być orginalna).Ten karabinek to dobra szkoła dla wyrobienia sobie nawyków strzeleckich,jest celny,ale wymagający,no i dystans się zmieni(iżykiem do 30m,harrym powyżej tego).
Ps.Mam propozycję sprzedaży jednego z moich karabinków jeśli jesteś zainteresowany to napisz na PW,troszkę drożej niż ten h90 ale pewniak.
Pod warunkiem,tak jak Marcin powiedział,drobnych modyfikacji (sprężyna może być orginalna).Ten karabinek to dobra szkoła dla wyrobienia sobie nawyków strzeleckich,jest celny,ale wymagający,no i dystans się zmieni(iżykiem do 30m,harrym powyżej tego).
Ps.Mam propozycję sprzedaży jednego z moich karabinków jeśli jesteś zainteresowany to napisz na PW,troszkę drożej niż ten h90 ale pewniak.

-
- Ściepnik
-
Może trochę za późno ale dodam coś od siebie jeszcze. Choć w zasadzie już nie strzelam to przeszedłem dość szybko długą drogę przez sprężynówki. Chinkę B4 miałem tydzień. Hatsan nauczył mnie wiele jeżeli chodzi o grzebanie w wiatrówkach. Slavia mi nie leżała ze względu na zbyt "kanciaste" łoże. W HW nie pasował mi nigdy chwyt mimo że jakichś super wielkich dłoni nie mam. Jakiś czas cieszyłem się AA TX200 i było git do póki nie postrzelałem z ProSporta. Dość szybko był mój. Spasowałem go z DOTem i strzelałem do większych celów nawet na jakieś 80 metrów podczas bezwietrznej pogody. Oczywiście to główne karabinki, o pistoletach, systemach CO2 i sprzętach typu IŻ czy Łucznik w ogóle nie wspominam. Kiedy oceniłem że znalazłem już sprzęt dla siebie to sprzedałem go bo musiałem kupić samochód.
Teraz spróbuję Ci doradzić. Kupując sprzęt najpierw zastanów się co chcesz osiągnąć. Następnie określ jaki sprzęt spełni twoje oczekiwania a na koniec wybierz taki, który będziesz mógł sprzedać bez dużej straty.
Jeżeli chcesz nauczyć się grzebać w sprzęcie to hatsan jest niezłym wyborem bo jest w tym względzie dość wymagający. Da ci względnie dobrą celność po poprawkach i dobry zasięg.
Jeżeli chcesz z kolei poprawić kulturę strzału i celność a nie koniecznie zasięg bez konieczności grzebania w sprzęcie to poszukaj jakiegoś małego HW.
Na coś pomiędzy czyli trochę poprawić ale nie za wiele a mieć celniejszy i cichszy karabinek o trochę większym zasięgu to dobrym wyborem będzie Slavia 634
Pomyśl jeszcze o Gumo Hunterze, jeśli okażesz trochę cierpliwości może jeszcze uda się jakiegoś znaleźć w rozsądnym stanie. To naprawdę wdzięczny karabinek.
Oczywiście wszystko wymaga jakiejś kasy ale doświadczenie nauczyło mnie że czasem warto poczekać nawet pół roku na coś dobrego.
Wiem że z mojej historii może ktoś wysnuć wniosek że po prostu miałem kasę na karabinki i kupowałem co mi się zachciało. Taki wniosek będzie bardzo błędny bo na niektóre karabinki musiałem wziąć kredyt.
Teraz spróbuję Ci doradzić. Kupując sprzęt najpierw zastanów się co chcesz osiągnąć. Następnie określ jaki sprzęt spełni twoje oczekiwania a na koniec wybierz taki, który będziesz mógł sprzedać bez dużej straty.
Jeżeli chcesz nauczyć się grzebać w sprzęcie to hatsan jest niezłym wyborem bo jest w tym względzie dość wymagający. Da ci względnie dobrą celność po poprawkach i dobry zasięg.
Jeżeli chcesz z kolei poprawić kulturę strzału i celność a nie koniecznie zasięg bez konieczności grzebania w sprzęcie to poszukaj jakiegoś małego HW.
Na coś pomiędzy czyli trochę poprawić ale nie za wiele a mieć celniejszy i cichszy karabinek o trochę większym zasięgu to dobrym wyborem będzie Slavia 634
Pomyśl jeszcze o Gumo Hunterze, jeśli okażesz trochę cierpliwości może jeszcze uda się jakiegoś znaleźć w rozsądnym stanie. To naprawdę wdzięczny karabinek.
Oczywiście wszystko wymaga jakiejś kasy ale doświadczenie nauczyło mnie że czasem warto poczekać nawet pół roku na coś dobrego.
Wiem że z mojej historii może ktoś wysnuć wniosek że po prostu miałem kasę na karabinki i kupowałem co mi się zachciało. Taki wniosek będzie bardzo błędny bo na niektóre karabinki musiałem wziąć kredyt.
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
HW 25 oddałem żonie...
-
Nie polecam nowego Gamo 440(Hunter) !!! , ze względu na wszechobecny plastik i tandetne wykonanie , Jak już to szukaj starszych modeli , bardzo dobre materiały i wykonanie .Logan pisze:Pomyśl jeszcze o Gumo Hunterze,
Tu masz opis nowego Gamo zrobiony przez Senia .
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=781 ... light=gamo
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Witam.Już po sprawie zakupiłem HATSANA 55 z tymi wszystkimi sas itd.Bardzo mi się spodobał ,fajna cena. Teraz tylko testy i napisze coś o nim. Dziś niestety pogoda nie pozwoliła przetestować go zbytnio. Dzięki za pomoc. Mogę na teraz napisać że w porównaniu do iż 61 ma niezłego kopa ...
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 20:42 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Ściepnik
A tu po godzinnym treningu strzeleckim nowym hatsanem 55.Pewnie mogło by być lepiej ale na razie się uczę tego karabinka. Jest zupełnie inny niż mój pierwszy baikał iz 61.Ten ma kopa sakramenckiego!! Pozycja siedząca z pod parciem, dystans 42 m, śrut crosman heavy magnum(ciężki), tarcza 20X20.Powiem ze jestem z niego bardzo zadowolony, a jak jeszcze się go delikatnie podpicuje będzie super. Moja tarcza 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 20:43 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ściepnik
pala30 pisze:dystans 42 m,
... a czego chcieć tu więcej ?? ... teraz spróbuj postrzelać do mniejszych tarczek ... wynik powinien się polepszyćpala30 pisze:.Moja tarcza

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam