Nowe zabawki
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
-
-
-
-
-
- -#Kustosz
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
Ja mam dość praktyczne podejście do życia, więc zapytam: do czego wam te noże? Kiedyś nosiłem się z zakupem jakiegoś noża albo kosy, ale mi przeszło po udzieleniu sobie odpowiedzi na pytania:KbUr35 pisze:Jeśli chodzi o nóż użytkowy do się zgadzam, że Vicek jest niezastąpiony, dokładnie tak jak Benchmade M42 jest niezastąpiony jako nóż do zabawy ;)
- wyjeżdzam gdzieś?
- w buszu mieszkam?
- często majsterkuję?
- nie mam innych noży do krojenia mięsa?
- a będę to nosił?
- lepiej dostać w zęby czy za rozbój z niebezpiecznym narzędziem?
Oczywista pytania nie mają na celu sugerować czegokolwiek, zwyczajnie mnie to ciekawi.
Chyba że nam po naszych szlachetnych przodkach pozostała miłość do brzytew i strzelawek ;)
-
A może to ( oczywiście tylko u niektórych ) zwykła chęć posiadania, powiedzenia - mam
Też mam jakiś nożyk, wożę go w aucie. Nie powiem, przez ostatnie trzy lata przydał mi się ze dwa razy, więc jest konieczny
. Są ludzie, którzy się tym fascynują i ja to szanuję. A są ludzie którzy to mają, ale sami do końca nie wiedzą po co...

Też mam jakiś nożyk, wożę go w aucie. Nie powiem, przez ostatnie trzy lata przydał mi się ze dwa razy, więc jest konieczny

dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
- Ściepnik
-
-
A oto moja jedna z nowszych zabawek, mam jeszcze kilka innych ale to innym razem. To co mogę powiedzieć o tym nożu że jest konkretny. Ogólnie jest tu po naprawie bo złamałem szpic noża, pewien specjalista mi go naprawił bo ja nie potrafię. Ale za to jest jeszcze bardziej pancerny niż był fabrycznie. Jak kogoś obchodzi to stal VG10 ostrze typu włócznia "Spear point" tak się to chyba piszę. A po co mi ten nóż, a po to że chciałem mieć zawsze porządny "scyzoryk" ten tnie blachę i nie tylko. Naprawdę potrafi wiele sam go testowałem bez jakiś tam oszczędności. Tani nie był bo kosztował 370zł Ale warty jest tej ceny.(Oczywiście moje zdanie prywatne.)Okładziny z Zytelu. W środku linersy z nierdzewki 1.2mm, podkładki ślizgowe z teflonu. Śruby nierdzewne. Blokada podobno wytrzymuje 400 Kg ale nie chce mi się w to wierzyć.

Acha jeszcze jego jedna zaleta, jest całkowicie oburęczny. Ja osobiście jestem bardziej lewy niż prawy. Klips przekładny na dwie strony. Kołek dwustronny i blokada też.
[ Dodano: 2009-04-03, 19:09 ]
Oto następna moja zabawka,nóż robiony ręcznie przez znanego nożoroba w półświatku noży.

Wykonany jest ze stali D2 po Polsku znaczy NC11LV, czyli stal narzędziowa osiągająca ponad 60HRC. Rękojeść skórzana, jelec mosiężny, zbijak z jakieś nierdzewki.Kupiełem go bo cena była okazyjna. Zastosowanie ogólne czyli tnie i rąbie i tak dalej. Nie testowany osobiście w żaden sposób. Właściwie nie jestm mi potrzebny ale napawam się jego widokiem i wykonaniem.

Ta stal w mojej firmie jest wykorzystywana do robienia noży: tnące, rozcinające oraz segmenty zaginające.(Mowa o tłocznictwie oczywiście.)

Pochwa wykonana ręcznie z bardzo grubej skóry,ręcznie wykonana przez nożoroba.

Cena całości 300zł.

Acha jeszcze jego jedna zaleta, jest całkowicie oburęczny. Ja osobiście jestem bardziej lewy niż prawy. Klips przekładny na dwie strony. Kołek dwustronny i blokada też.

[ Dodano: 2009-04-03, 19:09 ]
Oto następna moja zabawka,nóż robiony ręcznie przez znanego nożoroba w półświatku noży.

Wykonany jest ze stali D2 po Polsku znaczy NC11LV, czyli stal narzędziowa osiągająca ponad 60HRC. Rękojeść skórzana, jelec mosiężny, zbijak z jakieś nierdzewki.Kupiełem go bo cena była okazyjna. Zastosowanie ogólne czyli tnie i rąbie i tak dalej. Nie testowany osobiście w żaden sposób. Właściwie nie jestm mi potrzebny ale napawam się jego widokiem i wykonaniem.

Ta stal w mojej firmie jest wykorzystywana do robienia noży: tnące, rozcinające oraz segmenty zaginające.(Mowa o tłocznictwie oczywiście.)

Pochwa wykonana ręcznie z bardzo grubej skóry,ręcznie wykonana przez nożoroba.

Cena całości 300zł.
Ostatnio zmieniony 2009-04-03, 18:11 przez hyena, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.