Wyniki strzelań na 50 m i więcej

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
warchlaq

Post autor: warchlaq »

Dwie najlepsze tarczki z dzisiejszego strzelania. Theoben RAPID MKII .22, 50m, JSB Exact JUMBO, pozycja gleba, seria 7dmio strzałowa (mały magazynek). Można wystrzelać lepszy wynik :)
Obrazek

Obrazek

Pozycja leżąca jest bardzo nie wygodna, ze względu na lunetę, która ma zbyt duży odstęp od oka, a montaż theobena nie pozwala na przesunięcie jej do przodu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-03-27, 12:08 przez warchlaq, łącznie zmieniany 1 raz.
Daystate MK3 .22, Theoben RAPID MK II .22, Hatsan 125 .22, Tikka T3 Varmint 223REM, CZ550 FS 308Win i starczy :)

http://airgun-hunting.pl
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Dlatego z wiatrówki , a już bez problemu z PCP , przy strzelaniu na "leżaka" do lupki zagląda się zza winkla. Pozycja leżąca prostopadle do karabinka. Nie ma problemu z odległością oka od okularu ;)
warchlaq pisze:montaż theobena nie pozwala na przesunięcie jej do przodu
... bo trzeba sobie nabyć montaż dwuczęściowy przesuniety i nie będzie problemu ... Można również posadzić wielofunkcyjną szynę montażową o długości około 200 mm ...

A wynik ?? ... Nie znam karabinu i jego możliwości , ale mnie się podoba ... :D

PS. Wyedytuj to dziwne słowo z ostatniego zdania proszę ... ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
warchlaq

Hiszpan63, jest jeszcze jeden problem, magazynek 12 strzałowy "trochę" przeszkadza w posunięciu lupki do przodu, trzeba by wysoki montaż, albo szkło inne ;)

Obrazek
Daystate MK3 .22, Theoben RAPID MK II .22, Hatsan 125 .22, Tikka T3 Varmint 223REM, CZ550 FS 308Win i starczy :)

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

warchlaq pisze:magazynek 12 strzałowy "trochę" przeszkadza w posunięciu lupki do przodu
Tylko Ty powinieneś przesunąć ją do tyłu :P ... i w tym pomógłby montaż z jednym elementem przesuniętym , a kombinacji omijających magazynek by się znalazło ...

Tyle , że to dodatkowe koszty około 150 -200 zł i chyba nie ma sensu , jeśli nie strzelasz zbyt często z "leżącej" ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
warchlaq

Nie, to nie jest moja ulubiona pozycja, tak że nie będę nic z tym robił na razie, może kupię jakąś bardzie przystosowaną do wiatrówek lupkę z czasem.

Awatar użytkownika
marekpajer

Post autor: marekpajer »

Moje pierwsze strzelanie ze sprężyny.BMK20 troszkę podrasowane (podkładki,polerka,pet,smarowanie).Kopie jak koń, albo mi się tak zdaje, ale to co pokazał dzisiaj, szczęka mi opadła.Przestrzeliłem kilkanascie różnych śrutów, aby znaleźć tego właściwego i znowu zaskoczył mnie domed. 4,52 na 25m było dobre, ale przy 50 posiał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
QB79 PCP ,AM850 PCP ,Cros3576, 2240, BMK19,30 i powiększająca się kolekcja CP
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

marekpajer pisze:BMK20 troszkę podrasowane (podkładki,polerka,pet,smarowanie).Kopie jak koń, albo mi się tak zdaje,
Zdaje się , że ciut ją wysiliłeś :/ .. 14-15J to max. i w tym przedziale , ten karabin sprawuje się doskonale.
marekpajer pisze:i znowu zaskoczył mnie domed. 4,52 na 25m było dobre, ale przy 50 posiał
Skoro strzelałeś z poycji stojącej , to raczej te odskoki sam spowodowałeś ;) ... niemniej stojak na 50 m , pierwsze strzelanie ... jest obiecująco :D
Awatar użytkownika
marekpajer

Post autor: marekpajer »

Podam jeszcze ile julianów to ma, ale musi żona wyjść z mieszkania :lol: ,bo na działkę zapomniałem chrona.
Możliwe, że te 4,52 ja posiałem, ale mało prawdopodobne.Sprężynę trzymam tak jak moje pcp-ki i poza kopem, fajniutko się tym operuje.Wiem teraz, dlaczego użytkownicy sprężyn uważają swoje karabinki za bardziej prawdziwe. Coś w tym jest, podobniejsze to do palnej.
Sprawdziłem , ma 15J.
QB79 PCP ,AM850 PCP ,Cros3576, 2240, BMK19,30 i powiększająca się kolekcja CP
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Pdw40: 300
65 (1 piach), 76, 75 (1 piach), 79.
Do mniej więcej połowy trzeciej tarczy kręciłem gałami żeby zlokalizować dychę, bo naturalnie na tygodniu nie było czasu. W pierwszej tarczy wszystko było na dole więc że jedno zero mnie nie dziwi, ale w trzeciej to już dla mnie zagadka.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Rlyeh, ... a wentylujesz dłoń w trakcie strzelania ?? ... czy tak jednym ciurkiem , tylko z przerwa na załadowanie ?? I wrzuciłbys choć zdjęcie telefonem tarczek , by mi było przyjemniej pogapić się na wynik .. :D
Rlyeh

Nie, nie wpadłem na to. Chociaż ciurkiem też nie strzelałem. Poza tym i tak trzeba było odkładać broń na okoliczność zmiany tarcz. Zdjęć niet, nie było jak. Szkoda trochę, bo w sumie po to aparat wziąłem.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Nawet seria 10-cio strzałowa potrafi zapocić dłoń , a właściwie kciuk ... Troszkę wody , szmatka bawełniana i w takich upałach będziesz miał pewność , że nie uślizgnął Ci się przy strzale ... :D
Rlyeh

Dziękować, rada może się przydać ;)
Awatar użytkownika
phuss

Post autor: phuss »

Korzystając z pieknej bezwietrznej pogody strzeliłem po 10 szt do tarczy. Śruty jak na fotkach prosto z puch bez czarów, tylko strzelec po dwóch pifkach :mrgreen: Pozycja stojąco-kucająca z okna ale dość stabilna. Obrazek
Gamoń otwarte, Kebab+PP 3-9x40
Awatar użytkownika
yarraky

Post autor: yarraky »

Z dzisiejszego strzelania: Slavia 634 podpórka 30m, z dachu auta. Śrut słowacki- jak dotąd mój best wynik:)
Obrazek Obrazek
Slavia 634 + DOC