Przygotowanie do strzelania z broni palnej

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zdzichu

Przygotowanie do strzelania z broni palnej

Post autor: zdzichu »

Chcę kupić jakiś pistolet który przygotowałby mnie do strzelania z broni palnej.Na ten cel mogę wydać ok 300 PLN a więc w zasięgu jest crosman 3576,crosman 1377,Gamo P900 oraz najtańsze z modele z Blow-Back takie jak Gamo P-25 czy crosman pro77.Czy warto kupić któryś z powyższych czy może lepiej zdecydować się na coś innego?Miał ktoś styczność z którymś z wyżej wymienionych modeli?Będę wdzięczny za każdą sugestie
Pozdrawiam
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Przerabiałem ten sam temat przez ostatnie dwa - trzy tygodnie. Rozważałem nawet te same modele, chociaż budżet miałem bardziej ograniczony. Po analizie miliona postów, ofert i tekstów wywnioskowałem, że od pistoletu tak naprawdę oczekuję tylko:

- wagi - maksymalnie zbliżonej do wagi tego, z czego mam strzelać,
- możliwości dociążenia, jeżeli waga nie jest maksymalnie zbliżona,
- długiej drogi spustu, waga >= 1500 g,
- SA + DA,
- na śrut - kulki będą niebezpiecznie rykoszetować no i będzie toto celniejsze,
- regulowane przyrządy celownicze,
- model musi się mieścić w pudełku (ale chyba wszystkie wiatrówkidostępne na rynku się zmieszczą).

I tak zasadniczo mało co spełnia te wymagania + wymóg jak najniższej ceny.
Co do blowbacku - sprawa wtórna. Grunt to utrzymać przyrządy równo wyciskając spust, a co się będzie działo po tym jak kula/śrut wyleci - swoją drogą. Trzeba mieć świadomość że szarpnie i kopnie, ale nie wolno tych zdarzeń uprzedzać chwytem.
Ostatecznie nabyłem zrządzeniem losu Daisy PowerLine 92, na licencji Beretty m. 92.
Pierwsza tarcza jaką tym wynalazkiem strzeliłem jest w załączniku. Wygląda to dosyć podobnie do mojej pierwszej tarczy z Walthera sportowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

zdzichu pisze:Chcę kupić jakiś pistolet który przygotowałby mnie do strzelania z broni palnej
A z czego to zamierzasz strzelać ?? (jaki pistolet) ... żadna wiatrówka nie spełnia wszystkich kryteriów , które mogłyby przygotować do strzelania z broni palnej :/ Jeśli już ma wygląd , kopie jak muł , w miarę realistyczny magazynek , wagę itp. , to cena sporo przekracza Twój budżet ... :( Ponieważ podobno jesteś chwilowo z Ursusa , to objaw się fizycznie ... posiadam kilka sprzętów i sporą wiedzę tak wiatrówkową jak i "palną" :mrgreen: ... będę mógł co nieco Ci rozjaśnić ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Chwat

Post autor: Chwat »

A mi się wydaje, patrząc na własne doświadczenia, że nie nie jest tutaj potrzebny pistolet do treningu ale TERENING i duża wiedza w temacie, zgłębiana i testowana. Pisząc trening mam na myśli trening właściwych partii mięśni oraz trening w oparciu o ćwiczenia relaksująco- koncentrujące. Osobna sprawa to to, że jeśli nie bedziesz miał nauczyciela (trenera) to nic nie osiągniesz.
pmarek3
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pmarek3 »

Witam.Jeżeli interesuje Cię strzelanie z wiatrówki z blow-back to mogę przywieść na Bemowo Berettę px4 i w rzeczywistości ocenisz o co ci chodzi jeszcze mam crosman 57i dalej nie pamiętam(rewolwer) ten tani Jak znajdziecie wspólny termin to ja spróbuje się dopasować
Marek
BSA Supersport Zoraki HP01 i inne
AA PS SpetzUltra
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

To nie ma sensu...palna, to palna, strzelałem, więc wiem...
Chciałbym mieć samochód, nie mam prawa jazdy, czy mogę trenować na drezynie :P :roll:
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
green_thunder pisze:Chciałbym mieć samochód, nie mam prawa jazdy, czy mogę trenować na drezynie
Nie bo nie umiesz skręcać :P
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
green_thunder

Starszy_Pan pisze:OT:
green_thunder pisze:Chciałbym mieć samochód, nie mam prawa jazdy, czy mogę trenować na drezynie
Nie bo nie umiesz skręcać :P
,,,a kontrolowany :P ?
zdzichu

Hiszpan63 pisze:A z czego to zamierzasz strzelać ?? (jaki pistolet)
Walther P99
Hiszpan63 pisze:żadna wiatrówka nie spełnia wszystkich kryteriów , które mogłyby przygotować do strzelania z broni palnej :/ Jeśli już ma wygląd , kopie jak muł , w miarę realistyczny magazynek , wagę itp. , to cena sporo przekracza Twój budżet
Zdaje sobie sprawe z tego że za te pieniądze nie kupie nic rewelacyjnego,chodzi mi o to bv w miare rozsądnie wydać tą gotówke którą posiadam
Hiszpan63 pisze: Ponieważ podobno jesteś chwilowo z Ursusa , to objaw się fizycznie
Wielkie dzięki za propozycje,ale chwilowo znajduje się w Lublinie,robie tu kurs na licencje pracownika ochrony

Jednym z etapów egzaminu będzie strzelnica,więc zanim zaczne trenować z ostrej chciałbym postrzelać z wiatrówki.Wiem że to nie to samo,ale lepsze to niż pójść na zajęcia na 'świerzaka'.
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Z palnej to ja nie strzelałem ale wydaję mi się że ze względu na różnicę w energii pocisków, strzelając z wiatrówki możesz nabrać nawyków, które uprzykrzą Ci strzelanie z broni palnej.
Może niech wypowiedzą się chłopaki, którzy mieli okazję postrzelać z krótkiej ostrej.
Awatar użytkownika
green_thunder

A co tu gadać. to zupełnie inna bajka, dobrze o nawykach napisałeś...Z P-64 musisz walić w lewy dół, pod cel, w przypadku wiatrowki takie kombinacje tylko wtedy, gdy coś jest krzywe...A trenować "suchy strzał" to i ze sprężynowego, taniego ASG można...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

zdzichu pisze:,robie tu kurs na licencje pracownika ochrony
Zatem Twój trening , to sprawne dobywanie broni z kabury , zajmowanie postawy i pozycji strzeleckiej przy minimalnym ryzyku zagrożenia osób trzecich . I tu Robert ma rację ;
green_thunder pisze:trenować "suchy strzał" to i ze sprężynowego, taniego ASG można...
... dokładnie i taniej ...
zdzichu pisze:Hiszpan63 napisał/a:
A z czego to zamierzasz strzelać ?? (jaki pistolet)

Walther P99
To broń osobista przeznaczona do skutecznego rażenia i obrony na dystansie do 20m ... prawie każde asg zapewni podobne parametry z zachowaniem skuteczności strzału do sylwetki człowieka ...

Jeśli już wiatrówka , to chyba tylko któreś Gamo ... PT25 ,85 ... masa , kształt , wymiary ... musisz patrzeć na takie parametry ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
zdzichu

Hmm...a więc mówicie żeby raczej zainetresować się raczej ASG?Replike Walthera można dostać na allegro za 88PLN więc jest to jakaś alternatywa
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

zdzichu pisze:Replike Walthera można dostać na allegro za 88PLN więc jest to jakaś alternatywa
... dociążyć ołowiem do masy ok. 1 kg (tyle chyba waży oryginał) i ćwiczyć w domu na sucho ....
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Akurat się objawiło ; http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=758 ... dfd2559555 .. w komplecie kabura ... chyba warto :roll: