Może wy coś pomożecie
Moderator: Hiszpan63
-
Może wy coś pomożecie
Koledzy do wydania jest 1500. Za tę cenę i ani cęta więcej chcę nabyć lupę montaż i przesyłkę. Lubka ma być do hft i rekreacji. Krzyż z jakimi kolwiek przeszkadzajkami. AO.Oczywiście używańce wchodzą w grę. Podpowiedzcie coś sensownego bo łeb puchnie.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
Myślę Marcin, że to jest to, czego szukasz: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=674 ... sc&start=0
-
-
- Ściepnik
Patrzyłem (nie strzelałem) przez tą lupkę w Sieprawiu, jak Yaro miał ja na testach.
Dla porównania obok był Sightron III i przez ten drugo świat wydawał mi się ładniejszy.
Nowa Delta to byłaby superfajna lupka dla strzelania HFT3/4, tyle że tej klasy już nie ma.
Do normalnego strzelania HFT1 wystarcza duplex, z takim powiększeniem gdzie początek grubej sekcji odmierza 1 mildot.
Sławek 'Bonzoo' oferował Weavera V16 (ja sam z takiego strzelam), no ale Ty uparłeś się na przeszkadzajki.
W tą niedzielą jak pogoda pozwoli, na 'Orła' Młynek przytarga nowa Deltę, a Kobi dla porównania będzie miał protoplastę, czyli LS-a.
Jak coś sensownego będę mógł napisać to napiszę.
Dla porównania obok był Sightron III i przez ten drugo świat wydawał mi się ładniejszy.
Nowa Delta to byłaby superfajna lupka dla strzelania HFT3/4, tyle że tej klasy już nie ma.
Do normalnego strzelania HFT1 wystarcza duplex, z takim powiększeniem gdzie początek grubej sekcji odmierza 1 mildot.
Sławek 'Bonzoo' oferował Weavera V16 (ja sam z takiego strzelam), no ale Ty uparłeś się na przeszkadzajki.
W tą niedzielą jak pogoda pozwoli, na 'Orła' Młynek przytarga nowa Deltę, a Kobi dla porównania będzie miał protoplastę, czyli LS-a.
Jak coś sensownego będę mógł napisać to napiszę.
Uczę się strzelać od nowa
-
- -#Srebrny Dobromir
Ja w Piekarach. I nic cudownego tam nie zobaczyłemSlaweQ pisze:Patrzyłem (nie strzelałem) przez tą lupkę w Sieprawiu, jak Yaro miał ja na testach.
Święta prawda. X10 i mamy dokładnie 1 dot'aSlaweQ pisze: Do normalnego strzelania HFT1 wystarcza duplex, z takim powiększeniem gdzie początek grubej sekcji odmierza 1 mildot.
No to jeśli przeszkadzajki są potrzebne, to Weaver V16 z Ballistic X.SlaweQ pisze:Sławek 'Bonzoo' oferował Weavera V16 (ja sam z takiego strzelam), no ale Ty uparłeś się na przeszkadzajki.
Z tym, że kreski nie są w takich samych odległościach. Sam się zastanawiam czy nie sprowadzę na wiosnę tego modelu dla siebie. Nie że potrzebuje przeszkadzajek do HFT, ale rozsmakowałem się w strzelaniu na 100Y i do tego przeszkadzajki sie przydają. Do sprowadzenia za około 1300zł.
http://swfa.com/Weaver-4-16x42-Classic- ... 40148.aspx
I to mój typ dla ciebie
-
-
To zależy jak kto strzela. Mnie tam łatwiej zapamiętać, że na 35 metrze mam pół dota poprawki niż że ileś tam centymetrów wyżej trzeba celować.SlaweQ pisze:Nowa Delta to byłaby superfajna lupka dla strzelania HFT3/4, tyle że tej klasy już nie ma.
Ja wolę doty, zwykłe kropeczki, tudzież inne ballistic plexy. Bo po prawdzie to wystarczają dwie kropki w dół do strzelania rekreacyjnego, jedna do HFT1, a te z boku czy od góry to na plaster.
Sęk w tym, że jak ktoś zna regulamin i zna figurki, to z nową Deltą wygrywa zawody. Zwróć Sławek uwagę - Jarek strzelał 69 pkt w Chrcynnem, max 75 punktów w Borkowie, czy to z Kahlesem, USOptics, czy co tam wtedy miał na karabinku postawione. Czasem mniej, czasem więcej, ocierał sie o podium, w końcu zna się na tej robocie, ale szału nie robił. I nagle przyjeżdża do Piekar z nową Deltą i strzela 79 punktów. Potem na następnych zawodach w Sieprawiu - 79 punktów. W Sieprawiu nie byłem, ale tor z Piekar pamiętam jako trudny, mylący i wymagający sporych umiejętności. A także stawiający wysoko poprzeczkę dla lunety, bo nie każdą dało się cel zobaczyć...
Przypadek? Moim zdaniem nie. Jarek zna regulamin, więc zakładając, że tor został ustawiony zgodnie z przepisami, znając połowę figurek (jak się jeździ na zawody to sie wie, z grubsza, gdzie jest jaka strefa, doświadczenie swoje robi) i mając taką miarkę w lunecie idzie na tor jak po swoje. Facet w ciągu dwóch startów, na 80 strzałów pomylił się dwa razy. O trzy mniej, niż tylko pierwszego dnia w Borkowie, o drugim (65 pkt) nie wspominając.
To on współtworzył regulamin, i to on tworzył do spółki ze Stefanem krzyż w nowej Delcie. I najwyraźniej wiedział po co...
EDIT...
Marcin - tę lunetę widziało więcej osób niż dwie. Tylko w Piekarach była całkiem nie mała kolejka chętnych do oglądania.
Powiem tak - na mnie nie zrobiła większego wrażenia, jakość obrazu mnie nie powaliła na kolana. Owszem, jest dobra, jak za tę cenę to nawet więcej niż dobra. I tyle. Krzyż jest rewelacyjny do HFT jak się wie, co mierzysz. Bo tak naprawdę to jest miarka, nie krzyż. I dopóki regulamin jest tak napisany, że dana wielkość strefy może być od-do, to wiedząc o tym i posiadając taką miarkę masz już połowę roboty za sobą. Teraz tylko trzeba sobie zmierzyć odległość, a zrobisz to z dokładnością do jednego metra. Jak dla HFT1 w zupełności wystarczy...
Ja się z BE6500 nie przesiądę, bo mnie się ta nowa Delta czy wcześniej LS nie podobają. Jakby to miało niższe wieże, tubus 30 i SF to pewnie bym wziął. Ale nie mają, więc pozostanę przy Bushnellu. Ale Ty? Szukasz czegoś do rekreacji i HFT1. DO rekreacji to każda będzie dobra, byle cel było widać. A do HFT, jak widać na przykładzie tego, co wyrabiał z nią Jarek na zawodach - luneta ta świetnie się nadaje. Dlatego powtórzę to, co już napisałem na iwebie - dozbieraj sobie i kup tę nową Deltę, bo za tę kasę lepszej lunety moim zdaniem nie znajdziesz.
- -#Srebrny Dobromir
-
Raczej wyrównają się szanse...bonzoo pisze:Jak wszyscy kupia Delte, to braknie miejsc na pudle
A do kropek masz instrukcję? Generalnie chodzi o to, jak ze wszsytkim, żeby się ostrzelać i opatrzeć. Jak poznasz swój sprzęt to będziesz wiedział, jak wykorzystać jego możliwości. A nowa Delta ma potencjał i tyle...A czy razem z celownikiem dostaje klient instrukcje obslugi "choinki"? :p
-
- -#Srebrny Dobromir
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
Powiem tak, nie wiem czy ją przetestuje bo najwcześniej na karabinku usiądzie na wiosnę. Zimą nie strzelam. Będe ja miał u siebie we wtorek albo środe myslę. Słaby jestem w optyce ale postaram sie tak z ręki ją sprawdzić i opisać.
Nie miałem kupować żadnej delty nigdy. Kiedys patrzyłem przez małego Dota u Darasa i powiem że nudniejszego szkła nie widziałem, taka zwykła. Do zakupu tego dota zacyhęcił mnie Młynek paroma rzeczowymi argumentami a szalę przechyliła siatka w pierwszym planie. Wolał bym żeby krzyż był skromniejszy że tak powiem i mniejsza i lżejsza mogła by być ale zobaczymy.
pozdrawiam Marcin
Nie miałem kupować żadnej delty nigdy. Kiedys patrzyłem przez małego Dota u Darasa i powiem że nudniejszego szkła nie widziałem, taka zwykła. Do zakupu tego dota zacyhęcił mnie Młynek paroma rzeczowymi argumentami a szalę przechyliła siatka w pierwszym planie. Wolał bym żeby krzyż był skromniejszy że tak powiem i mniejsza i lżejsza mogła by być ale zobaczymy.
pozdrawiam Marcin
Diablik + Waver v10 2-10x38
-