Czy ktoś mi wyjaśni - crosman c31

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Dziuniek

Czy ktoś mi wyjaśni - crosman c31

Post autor: Dziuniek »

Troszkę za późno znalazłem ten portal - bo właśnie w tamtym tygodniu dokonałem zakupu Crosmana c31 i tak sobie poczytałem trochę i widzę że mogłem wybrać lepiej - choć pistolet leży całkiem nieźle w dłoni i nawet fajne dźwięki wydaje przy strzelaniu.
A teraz pytanie - wszędzie gdzie czytałem pisali, że można z jednego naboju 12g CO2 wystrzelić 3 - 4 magazynki (ok 60 - 70 śrucin) - założyłem 1 nabój (bo 2 się nie zmieściły) i co wystrzeliłem 4,5,6 i na 7 skończył się gaz (ok. 120 śrucin) - jak to możliwe?
Jeszcze nie sprawdzałem po raz drugi, ale jak w sobotę postrzelam to napiszę jak poszło.
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Wydaje mi się że z jednej kapsułki właśnie tyle wystrzelisz. 120 strzałów z 12g CO2 to niezła wydajność.
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

JA ze swojego... ale jeszcze trochę.... wystrzeliłem ostatnio cała paczkę kulek (600sztuk) zużywając 3 naboje co2. Wiadomo ze trzeba odliczyć kulki które spadły na ziemie, albo gdzie indziej :P . Też ostatnie magazynki były strzelane "lobem" :mrgreen: .
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Dziuniek

Jak czytałem na forum to te lepsze wiatrówki maja taka wydajność , ale c31 ze śrucinami BB pisali, że ma duże luzy i troszkę się zdziwiłem jak strzelam i strzelam a tu końca nie widać. Obym trafił na super spasowany model i mógł tyle strzelać - będzie ok. Tylko śrutu muszę dokupić bo CO2 - 100 kupiłem (w promocji).

[ Dodano: 2010-07-05, 15:52 ]
To mnie trochę pocieszyliście - koszty użytkowania spadną.
A jeszcze się podpytam - czy oprócz smarowania takiego pistoletu(jaki najlepszy jest smar?) trzeba go wyciorem potraktować raz na jakiś czas?
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Dziuniek pisze: strzelam i strzelam a tu końca nie widać
A Ty chcesz strzelać na ilość, czy na celność?
Spytaj <młynka> i <konara>, co wyrabiał dziś mój c-2240 na 50 m.
Jeśli chcesz oszczędzać na strzelaniu, to zmień hobby.
Dziuniek

Jakbym chciał zaoszczędzić to bym się w to nie zaczynał bawić- tylko wg tego co pisali inni użytkownicy wydało mi się to dziwne i dlatego zapytałem żeby się nie okazało że to jakiś zonk . A to że się cieszę że mi koszta spadną (w stosunku do zakładanych ) to chyba w każdym przypadku jest na plus. :mrgreen:
Awatar użytkownika
green_thunder

Pisalem o ilości, bo te powyżej 60 strzału, to raczej nie dolatują do celu...Mnie interesuje raczej wynik...powyżej 40 puknięcia już niewiele wymagam...
Dziuniek

A to widzisz źle zrozumiałem, ale co to tej kwestii to będę mógł się wypowiedzieć dopiero po sobotnim (pierwszym) strzelaniu do celu. Tylko jakbyś mógł mi napisać z jakiej (jakich) odległości mam przeprowadzić testy, bo strzelnice mam dosyć sporą :)
Awatar użytkownika
green_thunder

To już metodą prób musisz sobie ustalić. Podchodziłem dość sceptycznie do c-2240/5,5mm, ale w niedzielę (w Kampinosie) spinerek mniejszy niż paczka papierosów obrywał na 30 m, wczoraj zaś tak się rozbestwiłem, że na Siekierkach na 50 m z otwartych, oryginalnych przyrządów trafiałem puszki (są świadkowie <konar> i <młynek>), ale powiedzialbym "pierwszą połową" naboju 12g CO2. A zakładałem, że będzie celny na 20-25 m :P

Tu podziękowania dla <Pegaza> z SGS-u za ustawienie w sklepie "4i5" celownika, to mordęga :mrgreen:
Dodam, że przy 20-tym strzale ma on jeszcze 8,487J, zmierzone j.w. :shock:
Dziuniek

Pogratulować osiągnięć - ja nie spodziewam się tak rewelacyjnych wyników - choć kiedyś strzelałem na 100m z kbks i zająłem na zawodach 5 miejsce ( z wynikiem 97 na 100) i P 64, ale to raczej nie można porównywać.
Dobra to sam sobie posprawdza jak z celnością w stosunku do odległości i pojemności naboju.
pzdr

[ Dodano: 2010-07-12, 14:14 ]
Wyniki strzelania:
Maxymalna ilość wykonanych strzałów z jednego CO2 (12g) - 225 - następne 10 szt wylatuje z lufy.
różnica w strzelaniu w dal:
1 strzał około 60m (nie miałem dokładnej miarki)
120 strzał około 45m
210 strzał około 20m
po 210 strzale bardzo szybko maleje odległość.
Wyniki celności - ze względu na fakt iż strzelanie odbyło się po 6h pracy na słońcu (koszeniu trawy) wyniki nie były rewelacyjne. Strzelanie z wolnej ręki (bo przy pomocy celownika nie ma sensu): z odległości ok 10m na 5 strzałów 3x10 , 1x9 i 1x8 (zdjęcia zamieszczę po wakacjach).
Przy takiej odległości (10m) i strzelaniu z wolnej ręki nie zauważyłem różnicy w celności do 210 strzału. Zaznaczę także że z tej samej odległości przy 200 strzale bez problemu przebijało puszkę po piwie (oczywiście bezalkoholowym:).
Ze względu że dopiero zaczyna zabawę z tym sprzętem testy dokładniejsze przeprowadzę jak się trochę pobawię :D
pozdrawiam i w razie pytań lub sugestii proszę śmiało pisać.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Przerażająco dużo strzałów. Aż mnie to dziwi (aczkolwiek absolutnie wierzę). Mój Hammerli dobijał chyba do maks. 120 strzałów z jednej kapsułki, przy czym ostatnie 20 to moździerz był. Prędkość początkową miał ~130 m/s.