Konserwacja i smarowanie wiatrówek
Moderator: Hiszpan63
-
- -#Kustosz
-
Tylko do utrzymywania ich w dobrym stanie poza systemem wiatrówki. To znaczy jako części zamienne. Ewentualnie do rozprowadzenia palcem po uszczelce lufy. NA uszczelkę tłoka raczej bym nie polecał. Może sam silikon nie ale środek w którym jest rozpuszczony może być palny a nawet wybuchowy.
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
HW 25 oddałem żonie...
-
-
witam,
a jak to jest z wyciorami - podobno mosiężne są najlepsze.
Słyszałem, że wystarczy myć śrut (woda? rozpuszczalnik?) i potem tatłać lekko w specjalnym smarze.
Czy Panowie też używaja wyciorów? Jeśli tak to jak często, np. po każdym strzelaniu czy okresowo? I jak to poprawnie robić - po prostu wsadzić i wyciągnąć wycior, a może obracać nim?
Jestem początkującym strzelcem i dopiero chłonę wiedzę
a jak to jest z wyciorami - podobno mosiężne są najlepsze.
Słyszałem, że wystarczy myć śrut (woda? rozpuszczalnik?) i potem tatłać lekko w specjalnym smarze.
Czy Panowie też używaja wyciorów? Jeśli tak to jak często, np. po każdym strzelaniu czy okresowo? I jak to poprawnie robić - po prostu wsadzić i wyciągnąć wycior, a może obracać nim?
Jestem początkującym strzelcem i dopiero chłonę wiedzę
--------
Airmaster 300
Airmaster 300
-
- Ściepnik
To "wchłoń " , że do lufy oprócz śrutu nic nie warto wtykać. Daruj sobie wszelkie wyciory , chwila nieuwagi i uszkodzisz gwint w lufie. Nikt rozsądny w wiatrówce nie używa wyciorów. A tak na marginesie ; prócz rejestracji wypadałoby się przywitać w odpowiednim dziale.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
czuje się ukarany za brak grzeczności za co przepraszam Szanownych Panów
Ale już się poprawiłem
Co do tych wyciorów - czyli tylko śrut smarować rozumiem? Kupiłem takie coś - Napier Power Pellet Lube, wrzuciłem troche śrutu do woreczka foliowego, dałem kilka kropelek i lekko obturlałem całość.
Po prostu nie wiem czy mam się martwić tym, że w lufie zostają jakieś opiłki i czy mogą ją uszkodzić. Używanie wyciorów właśnie też wydawało mi się działaniem przeciwnym do zamierzonego, dlatego pytam.
Ale już się poprawiłem
Co do tych wyciorów - czyli tylko śrut smarować rozumiem? Kupiłem takie coś - Napier Power Pellet Lube, wrzuciłem troche śrutu do woreczka foliowego, dałem kilka kropelek i lekko obturlałem całość.
Po prostu nie wiem czy mam się martwić tym, że w lufie zostają jakieś opiłki i czy mogą ją uszkodzić. Używanie wyciorów właśnie też wydawało mi się działaniem przeciwnym do zamierzonego, dlatego pytam.
--------
Airmaster 300
Airmaster 300
-
- Ściepnik
Może być , byle nie przesadzić, za dużo też nie dobrze.Radix_s pisze:Co do tych wyciorów - czyli tylko śrut smarować rozumiem? Kupiłem takie coś - Napier Power Pellet Lube, wrzuciłem troche śrutu do woreczka foliowego, dałem kilka kropelek i lekko obturlałem całość.
Wystrzelony śrut zostawia ołowiany film na powierzchni gwintu i tak ma być , wszelkie opiłki wystrzelisz z każdym następnym śrutem. Masz się nie martwić , tylko strzelać, strzelać, strzelać...Radix_s pisze:Po prostu nie wiem czy mam się martwić tym, że w lufie zostają jakieś opiłki i czy mogą ją uszkodzić
Nikt Tu nie zamierza Nikogo karaćRadix_s pisze: czuje się ukarany za brak grzeczności za co przepraszam Szanownych Panów
Ale już się poprawiłem
-
- Ściepnik
Wrzucam z innego tematu.
Mały update na temat CX-80 Krytox-Teflon:
Popytałem u producenta. Okazuje się, że de facto puszka zawiera oleje mineralne i dodatki smarowe. Nie zawiera silikonu. Jest na pewno bezpieczna dla NBR (czarne oringi) i tworzyw opartych o teflon i podobnych (PTFE, tarflen, tarflon, fluon, Viton, itp). W praktyce nic nie powinno się dziać z większością tworzyw stosowanych na uszczelki.
Tak więc obawa o dostanie się do systemu nie jest wielka - najwyżej energia nam nieco wzrośnie. Chyba, żeby ktoś tak specjalnie do środka prysnął - wtedy nie wiem. Jak ktoś wykona ten eksperyment to niech się podzieli wynikiem. Anschutzowi tego nie zrobię.
Najlepiej prysnąć lekko z dala od otworów systemu i lufy i rozporowadzić szmatką.
Krótko mówiąc - jak chcesz mieć bez ryzyka to stare dobre PKB i już. A jak ma być piekniej to śmiało CX-80.
Mały update na temat CX-80 Krytox-Teflon:
Popytałem u producenta. Okazuje się, że de facto puszka zawiera oleje mineralne i dodatki smarowe. Nie zawiera silikonu. Jest na pewno bezpieczna dla NBR (czarne oringi) i tworzyw opartych o teflon i podobnych (PTFE, tarflen, tarflon, fluon, Viton, itp). W praktyce nic nie powinno się dziać z większością tworzyw stosowanych na uszczelki.
Tak więc obawa o dostanie się do systemu nie jest wielka - najwyżej energia nam nieco wzrośnie. Chyba, żeby ktoś tak specjalnie do środka prysnął - wtedy nie wiem. Jak ktoś wykona ten eksperyment to niech się podzieli wynikiem. Anschutzowi tego nie zrobię.
Najlepiej prysnąć lekko z dala od otworów systemu i lufy i rozporowadzić szmatką.
Krótko mówiąc - jak chcesz mieć bez ryzyka to stare dobre PKB i już. A jak ma być piekniej to śmiało CX-80.
To ja się podzielę jeszcze moimi doświadczeniami odnośnie smarowania.
Na pewno do większości elementów wewnątrz najlepszy jest smar molibdenowy. Dobry smar molibdenowy tzn. markowy, a nie jakiś z bazaru. I koniecznie nie zabrudzony innymi smarami, piaskiem itp.
Może mnie ktoś zlinczuje, ale miedziowy można sobie spokojnie odpuścić. Miedziowy jest dobry do zamkniętych przestrzeni z dużym tarciem - np tuleje łożyskujące. Do spustu tak sobie bo po prostu szybko miedź "pójdzie na boki" i na powierzchniach trących zostanie tylko baza smaru - czyli często zwykły olej. Jak się uprzesz to możesz użyć, ale molibdenowy nada się równie dobrze albo lepiej.
Lufa i reszta elementów w kontakcie z paluchami - najlepiej PKB. Tak konserwuję swoje trzy karabinki.
Na jednym eksperymentuję z CX-80 - to nafta (petroleum, hydrotreated haevy) w sprayu z dodatkiem krytox-teflonu. Ma bardzo dobre własności antykorozyjne, tworzy ładną błyszczącą powłokę i jak na razie nie widać żadnych negatywnych skutków. Za to pieknego połysku nabierają powierzchnie i teflon pomaga je chronić przed wycieraniem. Anschutz jest zadowolony.
Nie wolno tylko dopuścić, zeby chociaż odrobina CX-80 dostała się do przewodu lufy. Znów z powodu teflonu - gwałtownie zmniejsza tarcie:
- Energia rośnie niekontrolowanie = FAC - u mnie śrut zaczął latać z prędkościami naddźwiękowymi chyba po przy opuszczaniu lufy huk był jak z broni palnej.
- Na szczęście problem występował tylko przez 2-3 strzały. Uszczelka tłoka mogłaby ucierpieć po kilku więcej.
Ponadto w żadnym wypadku do środka systemu - nafta to taka nieco cięższa benzyna i rozpucszcza smary i niektóre tworzywa pewnie też chętnie zdegeneruje - strzeżcie się uszczelki tłoka!
Ponadto zawiera 2-butoxyethanol - rozpuszczalnik - Google opowie więcej.
Także CX-80 na razie polecam tylko do karabinka na którym chcemy nieco poeksperymentować, bo testy jeszcze nie zakończone i różnie może być. Zapraszam pozostałych kolegów do przetestowania. Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, a koledzy mięli okazję zobaczyć Anschutza na żywo w ostatnią niedzielę. Ani śladu rdzawego!
Smar molibdenowy ma też tę piekną zaletę, że jak się łapki kremem wcześniej posmaruje to po robocie łatwo mydełkiem umyjemy i nie wyglądamy na następny dzień jak pan mechanik po całym dniu roboty przy rozbiórce silnika.
:-D
-
Czy spotkał się ktoś z Was ze spadkiem celności po przesmarowaniu wiatrówki?
Co prawda oddałem dopiero kilka strzałów po wszystkim ale rozrzut jest większy:/
Wyjąłem, oczyściłem, nasmarowałem według zaleceń
Uszczelka- silikonowym olejkiem (może kropla za dużo i był huk przy pierwszych 3 strzałach ale bez czarnego dymu)
Tłok z zewnątrz smarem miedzianym tak jak tutaj
http://www.airguns.budu.pl/showme2.php? ... ontaz_gamo
ale znacznie mniej obficie i bez uszczelki.
Pomalowałem sprężynę, prowadnice i obciążnik molibdenową, na spust i prowadnice miedzianą.
Chodzi mi o to, czy mogę się spodziewać stopniowej stabilizacji strzałów w miarę jak wszystko się w środku dobrze rozprowadzi.
(starałem się na prawdę nie przesadzić z ilością mazi)
Co prawda oddałem dopiero kilka strzałów po wszystkim ale rozrzut jest większy:/
Wyjąłem, oczyściłem, nasmarowałem według zaleceń
Uszczelka- silikonowym olejkiem (może kropla za dużo i był huk przy pierwszych 3 strzałach ale bez czarnego dymu)
Tłok z zewnątrz smarem miedzianym tak jak tutaj
http://www.airguns.budu.pl/showme2.php? ... ontaz_gamo
ale znacznie mniej obficie i bez uszczelki.
Pomalowałem sprężynę, prowadnice i obciążnik molibdenową, na spust i prowadnice miedzianą.
Chodzi mi o to, czy mogę się spodziewać stopniowej stabilizacji strzałów w miarę jak wszystko się w środku dobrze rozprowadzi.
(starałem się na prawdę nie przesadzić z ilością mazi)
Crossman Vantage 4,5mm, PP 6x40
-
-
Jakbyś zgadł, była luźna, ale to załatwiłem już na samym początku po rozebraniu...coś innego?
...
Wszystko jasne, chciałem dobrze ale przedobrzyłem, zmieniłem uszczelkę lufy,( żeby troszkę wystawała - ok 0,3mm)
Ale była za miękka i przy każdym ładowaniu różnie się dogniatała...rozrzut w pionie
Zamieniłem na tą oryginalną twardą.
I tu zdziwienie, choć praktycznie nie wystaje, to problem zniknął:)
...
Wszystko jasne, chciałem dobrze ale przedobrzyłem, zmieniłem uszczelkę lufy,( żeby troszkę wystawała - ok 0,3mm)
Ale była za miękka i przy każdym ładowaniu różnie się dogniatała...rozrzut w pionie
Zamieniłem na tą oryginalną twardą.
I tu zdziwienie, choć praktycznie nie wystaje, to problem zniknął:)
Crossman Vantage 4,5mm, PP 6x40
-
Hmmm... w sklepie wcisnęli mi wycior przy zakupie wiatrówki, tu piszecie że wręcz nie wolno używać, więc nie użyję (na P-85 już 2x zdążyłem przeczyścić ;( ).
Ale skoro tak, to jeszcze zapytam, czy nie ściemnili z konserwacją. Pytałem jak dbać o moje obie Gamo i usłyszałem że całość - zarówno w napędzanym CO2 P-85 jak i Compact, jedynie co jakiś czas traktować oliwą do broni (w sprayu, mam taki Power Airgun Oil).
Czy aby na pewno? Co do P-85 niespecjalnie mnie to dziwi, ale czy w konstrucji PCA sprayowanie np. tłoka oliwą jest rzeczywiście ok? Nie chcę czegoś zepsuć, a trafność porady sądząc po wciśniętym mi wyciorze, nie najwyższa może być.
Jeśli tak, to jak często należy takie rzeczy robić?
Ale skoro tak, to jeszcze zapytam, czy nie ściemnili z konserwacją. Pytałem jak dbać o moje obie Gamo i usłyszałem że całość - zarówno w napędzanym CO2 P-85 jak i Compact, jedynie co jakiś czas traktować oliwą do broni (w sprayu, mam taki Power Airgun Oil).
Czy aby na pewno? Co do P-85 niespecjalnie mnie to dziwi, ale czy w konstrucji PCA sprayowanie np. tłoka oliwą jest rzeczywiście ok? Nie chcę czegoś zepsuć, a trafność porady sądząc po wciśniętym mi wyciorze, nie najwyższa może być.
Jeśli tak, to jak często należy takie rzeczy robić?
Gamo Compact, Gamo PT-85
-
- Ściepnik
W górnej części tłoka masz maleńki otwór techniczny . Co 4-5 paczek śrutu kropelka olejku silikonowego , PKB, czy czegokolwiek do smarowania . Konserwacja zewnętrzna wg. uznania . Smar na zawiasy . Gamo w sumie , to bezobsługowy pistolet. Ale też po strzelaniu dobrze oczyścić rękojeść .... dla fasonu
... wycior schowaj do szafy ...
... wycior schowaj do szafy ...
-
-
- Ściepnik
Wycior zawsze się przydać może.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=89532#89532
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=89532#89532
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...