QB - 78

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
SzmocnySpecjal

Post autor: SzmocnySpecjal »

:mrgreen: właśnie może mały hurcik ? :D przynajmniej dla maniaków tego forum :lol:
kosztorys by się przydał i może jakaś lista tak jak na korpus do sharpa ;) jakby pomysł miał ruszyć pełna parą :mrgreen:
Awatar użytkownika
szatyn

Post autor: szatyn »

nom nie powiem takie magazynek toby dobra sprawa była :)
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

A ja chyba magazynka nie planuję. To już sie powoli z QB robi "pepesza" ;)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Od pewnego czasu kombinujemy z Dzidkiem jakiś magazynek do Qbietki, ale to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Ze względu na oryginalne uszczelnienie portu ładowania oringiem na popychaczu, odpada pomysł magazynka przepychowego. Zostaje więc tylko grawitacyjny. W takim wypadku pytanie czy warto bawić się z obrotowym, bo wtedy pojawia się temat indeksacji. Zastanawiam się czy nie lepiej zrobić grawitacyjny szeregowy? Odpada problem indeksacji. Tak czy siak, pewnie Darek jak coś wymyśli i zrobi, to zakasuje nasze pomysły :mrgreen:
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Grawitacyjny magazynek to totalna pomyłka nie sprawdza się, ponieważ śrut spada główką na dół i się kantuje. Można zrobić taki magazynek, ale musi być wyprofilowany na kształt danego śrutu, co jednak uniemożliwi korzystanie z innego. Przepychanie popychaczem z oringiem to nie problem, CZ tak mają i radzą sobie dobrze. Problemem jest to że w QB port ładowania jest podniesiony do połowy średnicy popychacza co uniemożliwia zastosowanie tego rozwiązania. Jedynie realne rozwiązanie to magazynek obrotowy z wianuszkiem nie zamkniętym, gdzie śrut po obrocie magazynka swobodnie opadnie do portu ładowania. Obecnie pracuje nad indeksacją i ładowaniem śrutu, co jedno wyklucza mi drugie. Prace mam jednak już dość zaawansowane i myślę że do poniedziałku ten problem uda mi się rozwiązać.
guntuning.com
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

daras pisze:Jedynie realne rozwiązanie to magazynek obrotowy z wianuszkiem nie zamkniętym, gdzie śrut po obrocie magazynka swobodnie opadnie do portu ładowania.
Właśnie nad tym ostatnio główkuje :mrgreen: Ciekaw jestem twego rozwiązania.
Awatar użytkownika
ToiletDuck

Post autor: ToiletDuck »

daras / bonzoo
I co jak tam prace? Są jakieś efekty, dajcie znać, chętnie wesprę Was duchowo i finansowo.
Baobab
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Baobab »

Prace koncepcyjne trwają. Daje się we znaki brak czasu.
Awatar użytkownika
ToiletDuck

Post autor: ToiletDuck »

U mnie podobnie, czasu brak, ale zawsze są jeszcze noce. Więc wczorajszą spędziłem nad tym:

Kliknij tutaj

Pamiętajcie o mnie, zaglądajcie do posta tam ciągle jakieś nowości z opisami i fotkami - każdy potrzebuje wsparcia :-))

A co do magazynka pomyślnych frezów i szlifów życzę i dajcie znać co i jak bo w takie cudeńko wyposażyłbym swoją "QB78-M40A3" (4,5mm).

Pozdro
Awatar użytkownika
szatyn

witam
Mam pytanko do szanownych kolegów jako iż kilka dni temu wymieniłem w qb78 lufę na nową, zauważyłem jedną niepokojącą rzecz.
w miejscu które pokazałem na zdjęciu wyczuwam pewne luzy, lufa chodzi troszkę w lewo i prawo, szczerze nie pamiętam czy było tak wcześniej.
I tu moje pytanie czy takie luz powinien tam występować, czy powinno być to sztywne ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Powinna być sztywno , dokręć z wyczuciem ósemkę. ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
szatyn

eeee ósemkę ??
Baobab
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Baobab »

U siebie luz zlikwidowałem przecinając ósemkę od dołu i dokręcając śrubkę w środku.
Awatar użytkownika
szatyn

wybaczcie pytanie ale rozumiem że ósemka to ten element który na zdjęciu zaznaczyłem ??
jeśli tak jest on dokręcony max a luz dalej występuje
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Pewnie dlatego że lufa którą założyłeś jest mniejsza od poprzedniej.
guntuning.com