Wiatrówki FAC
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
polecam odwiedzić bron.iweb.pl... jakiś facet popisuje się tym ze przebił FACiem cieniutką blachę od kosza na śmieci gdzieś w środku miasta... temat widoczny dla każdegoFAC-a niestety nie można stosować tam gdzie się to spodoba posiadaczowi, trzeba o tym pamiętać.
Nie powalczymy z nim również na zawodach, bo takie są przyjęte przepisy przez organizatorów.
pomijam już kwestie tego że to trochę śmieszne biorąc pod uwagę to gadania o bezpieczeństwie i patrzenia z nieufnością na świeżych członków, ocenianie ich jak jakieś samo ustanowione wyrocznie a tu nagle takie coś... jakby jasny przekaz 'co wolno ...... to nie tobie.......'
czyli kalka tych układów 'na górze' gdzie posłowie dostają pozwolenia bez problemów a szary obywatel może pomarzyć...
moje zdanie jest takie: wiadomo prawo zakazuje i nie przestrzeganie go może skończyć się reperkusjami... ale niektórzy mają całe hektary własnej ziemi
polskiemu prawu daleko do doskonałości i możesz mieć problemy nawet jeśli się go idealnie trzymałeś... za dużo w nim idiotycznych formułek które można pod wszystko podciągnąć...
poczytajcie np. co stanowi wiatrówkę w świetle polskiego prawa - jak się zastanowić to nawet pistolet do piaskowania jest wiatrówką (tyle że w limicie) choć są i takie rzeczy co nie są w limicie a do urzędowej definicji pasują... sorry za lekkie zejście z tematu
-
- Ściepnik
To, że na iwebie moderatorzy działu FAC tolerują takie chwalenie się, to ich sprawa.sharpinnova pisze: ...
polecam odwiedzić bron.iweb.pl... jakiś facet popisuje się tym ze przebił FACiem cieniutką blachę od kosza na śmieci gdzieś w środku miasta... temat widoczny dla każdego
pomijam już kwestie tego że to trochę śmieszne biorąc pod uwagę to gadania o bezpieczeństwie i patrzenia z nieufnością na świeżych członków, ocenianie ich jak jakieś samo ustanowione wyrocznie a tu nagle takie coś... jakby jasny przekaz 'co wolno ...... to nie tobie.......'
czyli kalka tych układów 'na górze' gdzie posłowie dostają pozwolenia bez problemów a szary obywatel może pomarzyć...
...
Tu nikt nie pogłaszcze po głowie za takie zachowanie, nie ma też tutaj podforum poświęconego FAC-om.
Drugą część rozumiem, że skierowałeś do mnie.
O bezpieczeństwie i strzelaniu z głową nigdy za mało pisać.
Gdzie miałem okazję strzelać z FAC-a napisałem, a do bycia wyrocznią mi daleko.
Nigdzie też nie napisałem, że nowemu nie wolno, a stary to może.
Chodzi tylko o zdroworozsądkowe podejście do sprawy.
To że wskazuje się potrzebne do legalnego użytkowania wiatrówki FAC procedur i ograniczeń,
nie ma na celu zniechęcenia potencjalnego strzelca,
tylko uświadomienie mu odpowiedzialności jaka na nim spoczywa.
Uczę się strzelać od nowa
-
-
-
Sory , zastanów się , ? czy by za bardzo emocjonalnie nie podchodzisz do tematuCHUDY150 pisze:sharpinnova - wydaje mi się że troszki dymu zaczynasz szukać. Nieprawdaż?
I dosłownie:CYTUJĘ
O bezpieczeństwie i strzelaniu z głową nigdy za mało pisać.
Gdzie miałem okazję strzelać z FAC-a napisałem, a do bycia wyrocznią mi daleko.
Nigdzie też nie napisałem, że nowemu nie wolno, a stary to może.
Chodzi tylko o zdroworozsądkowe podejście do sprawy. ( I TYLKO TYLE)
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 22:55 przez januszmariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
Pojadę OFF TOP'em
To jest kolejny temat na naszym forum w którym zaczyna się nerwowa wojenka o poglądy.
Lubię (i to bardzo) to nasze forum za brak takich podjazdów, kłótni i zagrywek. Lubię je bo tutaj każdy może mieć swoje zdanie i poglądy a reszta zwyczajnie to akceptuje.
Więc PROSZĘ...
Dajcie sobie sianka z wyszukiwaniem na siłę agresorków w wypowiedziach.
Przecież wszyscy strzelcy to fajne chłopaki!!!
Dzięki!
To jest kolejny temat na naszym forum w którym zaczyna się nerwowa wojenka o poglądy.
Lubię (i to bardzo) to nasze forum za brak takich podjazdów, kłótni i zagrywek. Lubię je bo tutaj każdy może mieć swoje zdanie i poglądy a reszta zwyczajnie to akceptuje.
Więc PROSZĘ...
Dajcie sobie sianka z wyszukiwaniem na siłę agresorków w wypowiedziach.
Przecież wszyscy strzelcy to fajne chłopaki!!!
Dzięki!
-
Tak tylko stwierdzam. Jestem dziś nadzwyczaj wyluzowany.
Ale te FACo-fobie, to dziwne zjawiska.
Skoro nie lubi się nadlimitówek, to i palnej się nie powinno tolerować.
Niech sobie każdy myśli jak mu wygodniej, ale po co odrazu na wstępie komuś odradzać kupno lub używanie FACa. Tylko z powodu że trzeba się z nim obchodzić jakby się palnej używało. Widocznie jak ktoś się na niego legalnie decyduje, to dorósł do tego żeby posiadać cos takiego.
A napewno jak ktoś zapyta się o palną, to nie padnie pytanie " Po co ci palna?" Przecież wystarczy proca.
Pozdro.
Ale te FACo-fobie, to dziwne zjawiska.
Skoro nie lubi się nadlimitówek, to i palnej się nie powinno tolerować.
Niech sobie każdy myśli jak mu wygodniej, ale po co odrazu na wstępie komuś odradzać kupno lub używanie FACa. Tylko z powodu że trzeba się z nim obchodzić jakby się palnej używało. Widocznie jak ktoś się na niego legalnie decyduje, to dorósł do tego żeby posiadać cos takiego.
A napewno jak ktoś zapyta się o palną, to nie padnie pytanie " Po co ci palna?" Przecież wystarczy proca.
Pozdro.
---LOS NAGRADZA PRZYGOTOWANYCH---
-
Marcin i tu się mylisz , bo jak myślę , miałeś mały kontakt z " bronią" ( niestety , praktyka i doznania w tym Ci pomogą.
pozr. Wiarus
pozr. Wiarus
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 23:12 przez januszmariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Janusz
-
-
-
Przyznaję że w wojsku nie byłem.
Ale mój ojciec jest emerytowanym wojskowym, mama całe życie pracowała w jednostce wojskowej jako pracownik cywilny. Całe moje dzieciństwo było związane z wojskiem.
Nie jeden egzemplarz broni w łapkach trzymałem, kilka razy nawet udało się postrzelać.
I szacunek do broni mam. Czy palnej czy pneumatycznej. Nawet nasze limitowe dmuchawki traktuję z pełną ostrożnością.
I broń Boże nie popieram ani nie ganię chęci posiadania FAC'a
Po prostu zwróciłem uwagę na to, że rodzi się kolejny niezdrowy konflikt na forum.
I kurde jakoś tak mi się wydaje, że czego byśmy tu nie napisali, jakich rad i ostrzeżeń nie udzielali to i tak, jak się jeden z drugim uprze, to kupi nawet i broń palną.
A co z nią zrobi? Na to kurde to już w ogóle nie mamy wpływu (a czasami szkoda)
Mam tylko nadzieję że nikt nie poczuł się urażony moimi wypowiedziami i nie uznał że staram się bagatelizować kwestię posiadania broni - takiej czy innej.
Ale mój ojciec jest emerytowanym wojskowym, mama całe życie pracowała w jednostce wojskowej jako pracownik cywilny. Całe moje dzieciństwo było związane z wojskiem.
Nie jeden egzemplarz broni w łapkach trzymałem, kilka razy nawet udało się postrzelać.
I szacunek do broni mam. Czy palnej czy pneumatycznej. Nawet nasze limitowe dmuchawki traktuję z pełną ostrożnością.
I broń Boże nie popieram ani nie ganię chęci posiadania FAC'a
Po prostu zwróciłem uwagę na to, że rodzi się kolejny niezdrowy konflikt na forum.
I kurde jakoś tak mi się wydaje, że czego byśmy tu nie napisali, jakich rad i ostrzeżeń nie udzielali to i tak, jak się jeden z drugim uprze, to kupi nawet i broń palną.
A co z nią zrobi? Na to kurde to już w ogóle nie mamy wpływu (a czasami szkoda)
Mam tylko nadzieję że nikt nie poczuł się urażony moimi wypowiedziami i nie uznał że staram się bagatelizować kwestię posiadania broni - takiej czy innej.
-
Marcin , i dużo mylisz " nie każdemu jedna droga " i nie będę się powtarzał
OT: i mam nadzieję
OT: i mam nadzieję
Ostatnio zmieniony 2010-03-02, 00:04 przez januszmariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Janusz
-
@chudy
nie mam nic przeciw FACom - wprost przeciwnie...
sądzę że od myślenia 'a po co komu FAC', nie daleko do 'a po co komu wiatrówki? broń sportowa itd.'
w kontekście tego forum to powiedzmy zrozumiałe że dla wielu wiatrówka to strzelanie do tarcz, skupienia rzędu 20mm na 30metrach itd.
ale ktoś może chcieć mieć FACa i ma do tego prawo...
no oczywiście inną sprawą jest to czy problemem są FACi czy polskie prawo (bo 16 J jest ok a 17.5J już nie... absurd)
a ten przykład z koszem na śmieci był adekwatny, gdyż strzelanie do koszy na śmieci i to w środku miasta nie jest ok... nie zależnie od tego czy to z FACa czy nie
Na koniec dodam że to bardzo dobrze że ktoś chce mieć ponad limitową wiatrówkę mimo utrudnień z nimi związanych. Bo zawsze ta jedna wiatrówka więcej to o jeden przykład dla władzy więcej że obywatele chcą i mogą odpowiedzialnie się z nią obchodzić
nie mam nic przeciw FACom - wprost przeciwnie...
sądzę że od myślenia 'a po co komu FAC', nie daleko do 'a po co komu wiatrówki? broń sportowa itd.'
w kontekście tego forum to powiedzmy zrozumiałe że dla wielu wiatrówka to strzelanie do tarcz, skupienia rzędu 20mm na 30metrach itd.
ale ktoś może chcieć mieć FACa i ma do tego prawo...
no oczywiście inną sprawą jest to czy problemem są FACi czy polskie prawo (bo 16 J jest ok a 17.5J już nie... absurd)
a ten przykład z koszem na śmieci był adekwatny, gdyż strzelanie do koszy na śmieci i to w środku miasta nie jest ok... nie zależnie od tego czy to z FACa czy nie
Na koniec dodam że to bardzo dobrze że ktoś chce mieć ponad limitową wiatrówkę mimo utrudnień z nimi związanych. Bo zawsze ta jedna wiatrówka więcej to o jeden przykład dla władzy więcej że obywatele chcą i mogą odpowiedzialnie się z nią obchodzić