SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

gregory523

Post autor: gregory523 »

witam wszystkich jestem nowy na forum ale poszarpanca posiadam juz od paru miesiecy i jestem zainteresowany nowym korpusem ale jeszcze nie wiadomo jaka bedzie jego cena a aktualnie nie jestem przy kasie wiec mam pytanie czy bedzie mozna sie jeszcze dopisac jak juz bedzie wszystko wiadomo?
leśny

Post autor: leśny »

Witam.
Kupiłem kiedyś Innove 5,5 do której dostałem gratis paczkę wyrobu śrutopodobnego. Postrzelałem kilka dni i ze wzgledu na marne wyniki odłożyłem do szafy. Kilka dni temu przy okazji testowania PCP przestrzelałem również raczej z ciekawosci w/w sprzęt ale juz lepszym śrutem. Sprawdziłem tarcze i wyszło ze to całkiem celna wiatrówka. :D
Prosze dopisać mnie do listy chętnych na korpus z szyną i dosyłacz 4 taktowy.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Chętni "doklejają się" sami ;)
Awatar użytkownika
lotam

Post autor: lotam »

gregory523 pisze:witam wszystkich jestem nowy na forum ale poszarpanca posiadam juz od paru miesiecy i jestem zainteresowany nowym korpusem ale jeszcze nie wiadomo jaka bedzie jego cena a aktualnie nie jestem przy kasie wiec mam pytanie czy bedzie mozna sie jeszcze dopisac jak juz bedzie wszystko wiadomo?

Oczywiście że będzie można się dopisać, tak jak pisałem wcześniej robimy prototyp z wyceną i wrzucam info na forum do ostatecznej akceptacji wyrobu i ceny :)
Sharp Innova 1210 4,5 + Sutter 3-7x20
Awatar użytkownika
piotrpek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: piotrpek »

Dynkso_o pisze: czy jezeli zwieksze odleglosc tloka do zaworu (bo chyba to ma na celu skrecenie sruby tloka ), pompka zacznie lzej chodzic, a tym samym, analogicznie, mniej powietrza dostaje sie do zasobnika i sila wiatrowki spada
Tak teoretycznie spadnie moc.
Moim zdaniem lżej tylko w przypadku większego ramienia (siła razy ramie) bo parcie na powierzchnie tłoka nie ulegnie zmianie czyli siła do pokonania ta sama. Jedynie zmiana średnicy tłoka - mniejsza siła.
Odsunięcie skrajnego położenia tłoka od zaworu błąd - bo tworzy się większa objętość przed zaworem o niższym ciśnieniu sprężonego powietrza i w pewnej chwili sprężone powietrze nie pokona oporu zaworu - w efekcie uzyskanie niższego ćiśnienia końcowego
Tylko pytanie czy tak będzie po 5 czy 6 pompnieciu a może po 10.
Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
Awatar użytkownika
kk84

Post autor: kk84 »

lotamm pisze:Wstępnie umówiłem się na piątek na wykonanie prototypu, i od razu wrzucam zdjęcia na forum.
Czekamy niecierpliwie :D
HW97K + D.O.C. 4-16x50 AOMD
Taurus PT92
W drodze BMK40 + lupka nieznana
Dynkso_o

Post autor: Dynkso_o »

Co wiec zrobic, zeby skutecznie zniwelowac sile potrzebna do pompowania? Sugerujesz, ze przykrecenie sruby, nie rozwiaze mojego problemu ? A jednak, sa modele, ktore chodzą dużo lżej. Jeżeli jak uwazasz, ze na sile pompowania wplywa jedynie sila tarcia, moze problem, rozwiaze wylacznie odrobina smaru ? Moze fabryka o nim zapomniala ?
specbest

Post autor: specbest »

Jesli dzwignia bardzo ciezko sie domyka przy samym koncu cyklu to dokrec tłok
.
regulacja jest taka że tłok zapiera sie bezposrednio o kartusz i jesli ujmiesz pół milimetra lub milimetr to komora sprezania sie nie zmniejszy wcale bo teraz zgniatasz tłok i zaraz go szlak trafi.
Porządek i ład jest domeną ludzi małych. Geniusz panuje nad chaosem :)
Awatar użytkownika
lotam

Lub jak u mnie pogniesz pręt łączący tłok z uchwytem.
Najłatwiej sprawdzić to na czole zasobnika powietrza, jeśli masz odbity napis SHARP z uszczelki to znaczy że opiera się przy pompowaniu. Wrzucę później fotki.
patew

Post autor: patew »

Witam wszystkich
Ostatnio raczej biernie przeglądałem nasze forum wyłącznie jako czytelnik postów. W najśmielszych przewidywaniach nie spodziewałem sie takiego odzewu tej skąd inąd specyficznej społeczności wiatrówkowej. Tym bardziej mnie cieszy że po części jestem autorem tej listy.
Ale do rzeczy czy kolega Lotam nasz główny konstruktor nie potrzebuje jakiejś formy zapłaty za swoją pracę i czy nie wymaga przesłania kasy na wykonanie prototypu??
Mimo wszystko trudno kolegę obarczać wydatkami powiedzmy na cele społeczne.
No chyba że wyrówna to dalszą odsprzedażą korpusów. Tak czy inaczej myślę że, warto również pomyśleć o naszym koledze tak aby przypadkiem nie dołożył do tego interesu co by było chyba nieuczciwe ze strony pozostałych zainteresowanych.
No to Panowie Posharpańcy chyba czas na zrzutę dla Lotama??
specbest

Post autor: specbest »

kolega lotam pisał że zrobienie prototypu bierze na siebie niemniej jednak mysle że
po tym fakcie powinnismy sie razem złożyć żeby zrekompensowac to koledze.
Powiedzmy po 10 od łepka.
tylko za sam wkład intelektualny i checi.
co wy na to? :D
Porządek i ład jest domeną ludzi małych. Geniusz panuje nad chaosem :)
Awatar użytkownika
kk84

Post autor: kk84 »

Popieram. 10 zł nie zrujnuje niczyjego budżetu.
HW97K + D.O.C. 4-16x50 AOMD
Taurus PT92
W drodze BMK40 + lupka nieznana
Awatar użytkownika
Mito

Post autor: Mito »

Oj, właśnie. Kolega Patew ważną rzecz poruszył. Po doprowadzeniu do końca takiego ciekawego projektu, rzeczywiście powinniśmy zaproponować Lotamowi zwrot kosztów przynajmniej prototypu (choć poświęcony czas też ma swoją cenę). Jeśli więc potrzeba chętnie się dorzucę.
Lider "Forty Four"
Sharp Innova 1210
Crosman Discovery
Awatar użytkownika
lotam

:D Dzięki za pamięć, ale tak jak kolega specbest napisał koszt prototypu pokrywam Ja tym bardziej że jeśli będzie udany to pozostanie w mojej wiatrówce, nie zamierzam doliczać do ceny podanej przez producenta żadnych kosztów (projektowych czy materiałowych) bo nie uczciwie zachowałbym się względem kolegów, którzy pomagali przy projektowaniu. Na podziękowania jeszcze za wcześnie ;) jak dobrniemy do końca wtedy będą fajerwerki może jakieś spotkanie (chociaż z większością :) ) Na pewno potrzebna będzie jakaś zaliczka na materiał do produkcji ale tak jak już powiedziałem po zaakceptowaniu prototypu i ceny.
tworo

Post autor: tworo »

Kolego Lotamm wszyscy jesteśmy Ci bardzo wdzięczni za twoją prace i poświęcenie i jeśli nie chcesz jakieś zapłaty to i tak należy ci się od każdego z nas duże piwo a trochę nas jest wiec jak kiedyś się spotkamy to troszkę będziesz miał do wypicia :D
Inna sprawa jest taka że jeśli prototyp się by nie udał, odpukać na pewno zrzucimy się na niego żebyś nie pokrywał sam za niego kosztów, wtedy doliczymy go do kosztów produkcji następnych sztuk. Pozdrawiam
Sharp Innova 1210 Point Precision 3-12x42 AO