SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

specbest

Post autor: specbest »

Piwo to można wypić ,ale ja czekam na te swawole :P z wielkim utęsknieniem :oops:
Porządek i ład jest domeną ludzi małych. Geniusz panuje nad chaosem :)
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

Post autor: PANZER.PL!!! »

jestem za zlotem poSHARPanych :mrgreen:
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
patew

Post autor: patew »

Miejsce wygląda fajnie, wręcz idealnie gdy się pomyśli o strzelaniu. Poświęcić jeden ciepły weekend aby poznać w realu innych "posharpańców" to chyba więcej korzyści niż strat. Do tego zorganizować co najmniej dwie konkurencje strzeleckie bo jakaś forma rywalizacji jest konieczna jak mi się zdaje. Przegrany i zwycięzca stawiają po jednym piwie reszcie
(w nagrodę i za karę). Jedna konkurencja hermetyczna tylko dla sharpów i powiedzmy inna w klasie open.
Zbierajmy pomysły no i z niecierpliwością czekamy na wyniki prac konstruktorskich. Najprawdopodobniej wciągnie się na listę jeszcze mój serdeczny kolega i sąsiad za razem. Również zakręcony posharpaniec.
Awatar użytkownika
Nelo

Wypowiadajcie się na temat zlotu, tam gdzie jego temat :P .
Po co tu robić offtopic.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Norbert pisze:poluje a na rynku ich brak w akceptowalnej cenie w drewnie
Proszę , w drewnie za 230 zł , tylko brać :D
http://www.strzel.com.pl/sharp-innova-1 ... p-112.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

http://www.allegro.pl/item837275696_sha ... kowan.html
to moja propozycja polimer i tanio ja kupilem u niego dla szwagra i jets ok taniocha 185zl z wysylka. osobiscie mam w drewnie ale sie strasznie rysuje bede malowac od nowa:(
Awatar użytkownika
Nelo

Kolego Perswind ...
Na początku gorąco witamy i zapraszamy
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18

Myślę że brak przyrostu energii po piątej pompce to właśnie owa dziurka. Występuje ona w nowszych modelach, ja takowej nie mam i jest mi z tym dobrze:D.

Z rysunków zamka to na razie mamy tylko zdjęcia
http://nasze-wiatrowki.pl/download.php?id=867
http://images47.fotosik.pl/231/667621e1cfd73c6emed.jpg - ten raczej odpada bo się na założy lunety.
Oczywiście jesteśmy otwarci na wszystkie propozycje i zapraszamy do dyskusji.
Pełnego projektu jeszcze nie ma.
Hatsan85 + PP 4x32AO
patew

Odnośnie braku przyrostu energii po wykonaniu 5 pompnięć. Sprawę wyjaśnił mi latem pan Sławek (sklep Scorpio z Piaseczna). Otóż na prośbę dystrybutorów producent wprowadził pewną modyfikację tak aby nie można było przekraczać pewnych limitów siłowych. Nie tyle ze względów bezpieczeństwa co z przyczyn ekonomicznych. Pomimo zaleceń nie przekraczania 5 pompek do serwisów trafiało wiele uszkodzonych wiatrówek rzekomo eksploatowanych zgodnie z zaleceniami. Co znacząco wpływało na ekonomiczne uzasadnienie handlu tym sprzętem. Ta partia która trafiła do polski w czerwcu albo lipcu tego roku jest już wyposażona w coś na kształt zaworu bezpieczeństwa.
Mój dobry znajomy który zawodowo się trudni testowaniem karabinków opowiadał jak po 18 pompnięciach karabinek osiągnął trochę ponad 27J. Ale taką operację wytrzymał jedynie 4 czy 5 razy i rozleciał się zbiorniczek.
Tenże kolega przetestował mojego Sharpika i wyniki dla śrutu RWS Geco przedstawiają się następująco
1. 114,2
2. 159,5
3. 181,7
4. 200,4
5. 216,2
Ten śrut jest odrobinę lżejszy i waży 0,46g. Próby były wykonane po 3 razy wynik uśredniony. Każdy rozsądny strzelec widzi że, już 2 pompnięcia wystarczą do strzelania a 3-4 spokojnie pozwolą na dobry strzał na odległość do 40-50m. Jestem ogólnie przeciwnikiem obłędu poszukiwania mocy. Preferuję celne strzelanie a wszyscy wiemy im więcej pompek tym twardszy spust a wówczas łatwiej o zerwanie strzału i zmarnowana śrucina na robienie dziury ale w.... płocie.
Awatar użytkownika
Perswind

Post autor: Perswind »

Kolego Patew , na stronie producenta http://www.zoscn.com/product2.asp?pid=725 jest tabelka w której jest podana szybkość śrutu w zależności od ilaści pompnięć. Jeżeli producent pisze o 8 pompkach to zakładam, że konstrukcyjnie ta wiatrówka może być exploatowana do takiej ilości. Ponadto każdy konstruktor uwzględnia zapas bezpieczeństwa (załóżmy 2 pompki). Tak więc zmiana uszczelki ograniczająca moc wiatrówki wynika bardziej z wygodnictwa dystrybutorów oraz - co nie wydaje mi się prawdopodobne - z obowiązujących w Polsce przepisów prawa.

Wyobraź sobie, że kupujesz Porshe, które mają założone przez dystrybutorów tego samochodu ograniczenie prędkości do 130 km/h :-? tylko dlatego, że w Polsce jest taka dopuszczelna max prędkość :shock: lub, że jeżdżą nim również osoby z nadmiarem testosteronu dla których najważniejszy jest zastrzyk adrenaliny Uważam, że traktowanie wszystkich klientów jak debili, co zamiast chodzić na siłownię kupują Sharpa i pompują bez opamiętania, nie jest w porządku. ( Nie ubliżając oczywiście osobom korzystającym z siłowni ;)

Tak więc jedyne sensowne uzasadnienie założenia tego kagańca jest (uzasadniona ekonomicznie) niechęć dystrybutorów do naprawy sprzętu :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-14, 10:25 ]
Kolego Patew, niezalężnie od od powyższego zgadzam się z Tobą całkowicie co do tego, że nie ma potrzeby pompować więcej niż 3-4 razy. Jakoż tak i czynię.

Po prostu nie cierpię "cwaniactwa i drobnomieszczańswa" (dystrybutorów) -szczególnie gdy odbywa się on naszym kosztem. :mrgreen: Jak w danych technicznych stoi, że 8 pompek to 292m/s to tak ma być (biorąc porawkę na żółta tączki +,-, 10% ). Nie ma w tej tabeli opisu dla kalibru 5,5 ale wydaje mi się, że 180 przy 8 pompkach to ciut za mało :roll:
Pozdrawiam Perswind

Crosman 1377mod Tactical, NicoStirling 3-7x32 AOE
patew

Szanowny kolego w kategorii cwaniactwa wszelkiej maści handlarzy myślę że, wszyscy mamy takie samo zdanie. W dalszym ciągu jako klienci czujemy na sobie presję utraconej gwarancji bo... i tu usłyszymy setki argumentów dlaczego tak i gwarancji nie podlega.
Ale mamy do czynienia też ze specyficzną wiatrówką która w nieodpowiedzialnych rękach może być uznana za broń pneumatyczną a nie urzadzenie pneumatyczne.
Chcąc wziąć udział w zawodach HFT limit wynosi 16.3J co się przekłada na prędkość nie więcej niż 248m/s przy użyciu standartowego śrutu o masie 0,53g. Przy tych samych założeniach co do masy śrutu prędkość przy której nasze wiatrówki tracą swoją niewinność to 253m/s bo wynik wynosi 16,96J słowem maksymalny dopuszczalny podlimit.
Cóż prawo jest prawo z tym nie dyskutujmy i darujmy sobie nadmierne pompowanie.
Przeliczyć Ek dla kalibru 5,5 nie jest trudne tylko nie znam masy śrutu.
I trzymajmy kciuki za naszych konstruktorów nowego zamka do naszych Sharpików.
Pozdrawiam wszystkich Patew
Awatar użytkownika
cga1

Post autor: cga1 »

Z racji że nie lubię strzelać z lunet ani żadnych wynalazków postanowiłem wykonać sobie otwarte do sharpa .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 20:49 przez cga1, łącznie zmieniany 1 raz.
Slavia 630 rocznik 76
Łucznik 87
Umarex 850 pcp
SIG SAUER MCX pcp
Umarex sa 10
CZ 75
Dan Wesson 8
Awatar użytkownika
Nelo

No ładnie, a jak wygląda tunel muszki od środka?
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

patew kolego czy uszczelniales bolec zaworu? czy te wyniki to bez uszczelnienia bolca zaworu? ja mam uszczelniony i moc przy 5 pompkach to tak jak przy 7 w standardzie bez przerobek
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Profesjonalna robota.