Hatsan 95 sas
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
-
Bo po pierwsze powinieneś zdecydować się jaką w ogóle techniką chcesz wykończyć drewno (lakier, olej, lakierobejca, politura...). Tym samym z regału 20m zrobi Ci się regał 4 razy krótszy. Następnie na podstawie własnych preferencji wybierasz sobie kolor, a ponieważ jest to kwestia gustu czyjeś doradztwo według mnie może nawet zaszkodzić. Jak dobrze zauważyłeś jest wiele odcieni bejc (lakierobejc itp...). Wybierasz ten który najbardziej Ci się spodoba. Jeżeli nie jesteś pewien swojego wyboru to w przypadku bejc bierzesz dwa kolory, w domu mieszasz je w różnych proporcjach i na jakichś kawałkach drewna testujesz je sobie. Sam tak robiłem - wziąłem sobie palisander i orzech jasny do rozjaśniania. W domu po kilku próbach w końcu uzyskałem kolor jaki chciałem. Ale jeżeli już tak bardzo zależy Ci na doradztwie to polecam właśnie palisander + orzech jasny w proporcji około 1:3.rock-sir pisze:Byłem szanowny kolego byłem w Leroy Merlin , tam był regał długości 20 metrów wysoki na 2 z impregnatami , woskami , bejcami i lakierami ... i więcej szkody niż pożytku z tego gdyż gdyby było 10 odcieni można by dokonać wyboru , a jeśli jest 20 odcieni z 20 firm ???krystianwie pisze:Idź do sklepu gdzie mają bejce, tam na pewno będą próbki kolorów i sobie wybierz.rock-sir pisze:zastanawiam się nad wyborem kolorystyki ...
Sam widzisz ...
Moździerz PCA Walthera
-
Zarówno bakę jak i stopkę można regulować ( ok 35-40 mm )przy wysokim mocowaniu lupki nawet wygodnie ( jak dla mnie ) leży a w osadach Custom właśnie oto chodziNelo pisze:No no, całkiem ładnie, tak na oko to ja bym jeszcze trochę bakę przystosował do policzka, jakaś taka kanciasta jest.

A jakieś foto zrobione w dziennym świetle byś znalazł ???krystianwie pisze:palisander + orzech jasny w proporcji około 1:3.
A dziękuję bardzo! Na co dzień mam do czynienia z obróbką prec. metali - dlatego i drewno stało się posłusznejanuszmariusz pisze:Moje gratulacje , osada wyszła super . Masz chłopie talent

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dopiero w następny weekend będę miał okazję zrobić kilka. Obecnie schnie (drewno) po nałożeniu ostatniej warstwy oleju.rock-sir pisze:A jakieś foto zrobione w dziennym świetle byś znalazł ???
Poza tym polecam poczytać to: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=381 ... sc&start=0
Moździerz PCA Walthera
-
-
To widać na załączonych fotkach, sam dłubałem drewienko z buczyny pod system Lidera-3rock-sir pisze:Na co dzień mam do czynienia z obróbką prec. metali
i wiem ile to pracy kosztuje

pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
A czegoż by można było się spodziewać po lupce za raptem +-70zł + wysyłka ???pcbr pisze:Jak się sprawuje Gamo 4-9x40 na Hatsanie ?
Dostałem ja gratis do Hatsana 85 i uważam ze to nieporozumienie.
Akurat Hatsan mocno "kopie" a lunetka ma tendencje do gubienia zera po kilku-nastu takich wstrząsach... dlategoż oferty typu : "GAMO 3-9x40 najlepsza na Hatsan" należy omijać szerokim łukiem.
[ Dodano: 2009-09-26, 18:49 ]
No piękna! Ja swoją dłubałem 4 tyg. oczywiście nie całymi dniami i nocami , ale nie jednokrotnie trzeba było parę godzin dziennie poświęcić - najgorsze że do samego końca nie miałem pomysłu na rękojeść , a najwięcej czasu zajęło wykonanie mocowania baki , ponieważ wszystkie metalowe części ( mocowanie przesuwu baki i stopki łącznie ze śrubami zostały wykonane ze stali chromo-niklowej tak więc i sto lat mogą w wodzie leżećjanuszmariusz pisze: To widać na załączonych fotkach, sam dłubałem drewienko z buczyny pod system Lidera-3
i wiem ile to pracy kosztuje

-
-
No wiesz ... jeżeli szukasz dobrej lunetki o parametrach 3-9x40 , prócz Point Precision przyjrzyj się również lupce o takich samych parametrach firmy Leapers ( ok 285.00zł )pcbr pisze:To w takim razie trzeba oszczędzać na PP
Bo akurat P.P. który siedzi na moim Remingtonie to koń ważący ponad 0.7kg i długości niespełna 400 mm ( obecnie ok. 375.00zł )
( źródło: allegro.pl )
[ Dodano: 2009-09-27, 20:31 ]
Wybaczcie ale pozwolę sobie na mała dygresję :
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... &_ticrsn=3

-
-
Nie wiem czy sprawa jeszcze aktualna, ale jak coś to tu znajdziesz trochę moich zdjęć:krystianwie pisze:A jakieś foto zrobione w dziennym świetle byś znalazł ???
http://kanciapka.cba.pl/index.php?str=Haenel312#Art

Moździerz PCA Walthera
-
-
Też podobnie dłubałem swoją , moja technika to dłuto , pilniki typu(raszpla) , papier ścierny. Jedynym udogodnieniem był frez wzdłużny 30mm pod łoże syst. Dużo też pomogła mi wiertarka o regulowanych obrotach (stara "Celma" produkowana swego czasu na licencji Boscha (czasami robiła za frezarkę).rock-sir pisze:No piękna! Ja swoją dłubałem 4 tyg. oczywiście nie całymi dniami i nocami , ale nie jednokrotnie trzeba było parę godzin dziennie poświęcić -
pozdrawiam Janusz
-
To ja mam więcej szczęścia bo mam stały dostęp do obrabiarek.
Akurat rowek pod łoże systemu frezowałem na analogowym Heckercie ( frezarka stołowa made in Deutsche Demokratische Republik
)
Ale miałem i strug , zdzieraki , oczywiście papier wszelkiej ziarnistości , trzpieniowkę , kątówkę , piłę taśmową , etc.
Najlepsze jest jednak to że zarzekałem się iż nigdy więcej ... a zamierzam wkrótce wyczyn powtórzyć z tym ze na bardziej szlachetnym drewienku niż buk pospolity : myślę o orzechu amerykańskim , a wzornictwo oprzeć na Daystate MK IV Grand Prix
Oczywiście kubek w kubek nie wyjdzie na pewno ( liczę na 90% ), ale jak dobrze pójdzie będzie podobne - w końcu od czego są proporcje
No chyba ze ktoś z Szanownych Forumowiczów ma pomysł na wzór osady a nie ma możliwości technicznych ??
P.s.
Czy ktoś ma jakieś namiary na dystrybutora "egzotycznych drewienek " ????
Akurat rowek pod łoże systemu frezowałem na analogowym Heckercie ( frezarka stołowa made in Deutsche Demokratische Republik

Ale miałem i strug , zdzieraki , oczywiście papier wszelkiej ziarnistości , trzpieniowkę , kątówkę , piłę taśmową , etc.
Najlepsze jest jednak to że zarzekałem się iż nigdy więcej ... a zamierzam wkrótce wyczyn powtórzyć z tym ze na bardziej szlachetnym drewienku niż buk pospolity : myślę o orzechu amerykańskim , a wzornictwo oprzeć na Daystate MK IV Grand Prix

Oczywiście kubek w kubek nie wyjdzie na pewno ( liczę na 90% ), ale jak dobrze pójdzie będzie podobne - w końcu od czego są proporcje

No chyba ze ktoś z Szanownych Forumowiczów ma pomysł na wzór osady a nie ma możliwości technicznych ??
P.s.
Czy ktoś ma jakieś namiary na dystrybutora "egzotycznych drewienek " ????