SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

drozdzu

Post autor: drozdzu »

Wyobraź sobie cisnienie rzędu 50atmosfer (50kg/cm2) działające na dwie powierzchnie; pierwsza to otworek srednicy 3,5mm, druga to zewnetrzna powierzchnia walca o średnicy 22mm na dlugosci ponad 9cm - nie trudno zgadnąć gdzie siła bedzie wieksza ;)

Prawdopodobnie masz ósemke, choć musisz sprawdzic czy nie ma luzów.

Co do przyrządów celowniczych, kup sobie kolimator lub spraw przeziernik z prawdziwego zdarzenia jesli chesz celności a nie trawisz optyki ;)

pozdrwiam
q8ic

Post autor: q8ic »

@Nelo Od razu odsunąłem go na drugi koniec szyny. Niby może być ale ciut mniejsza dziurka by nie zaważyła. No i ten okrągły kształt mnie irytuje. Szczerbinka ma to do siebie, że poziom jest widoczny od razu. Podobnie z bokami - łatwiej ocenić pozycję muszki do regularnych kształtów niż w środku koła coś będę myślał. Po bliższym zastanowieniu się jednak ciężko by było zrobić wystarczająco dokładnie otwór :/
Można by tak jak mówisz. Tylko gdzie taki ilnik dostać.

@drozdzu Rozumiem , że bezapelacyjnie uszczelnić.
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Tylko czysto teoretyzowałem, nawet nie mogę spojrzeć na ten przeziernik bo właśnie sie go dziś pozbyłem, niech Eclip się martwi :P
Ale jak bardzo chcesz możesz rozwiercić dziurkę w przezierniku i jakimś malutkim pilniczkiem takie coś zrobić, ale łatwe to to nie będzie.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
swito

Post autor: swito »

Witam wszystkich.
Mam taki mały problem.
Czytając wasze posty bardzo się napaliłem na sharpica bo chciałem i powera i celności wiec poleciałem do internetu po model 4,5 wood TG 1210.
Na początku było we mnie mnóstwo entuzjazmu żeby ja popróbować ustawić i w ogóle.
Ale szybko się skończył bo wiatrówka po ok 100 strzałach się rozpadła. Pompka nie chciała sie domykać i rozleciała się na 2 części.
Po wyjęciu z pudla już coś było nie tak bo nie moglem podokrecac śrubek (chodzi głównie o te przy spuście)

Dzieki waszej wiedzy i moim zdolnościom manualnym złożyłem ja do kupy :).
Jest nawet lepiej niż kiedy ja dostałem. Nie ma luzów, nie kolebocze się wszystko, wygląda nawet solidnie,

Tylko ze....
Nie ma mocy.
Po 3/4 pompnieciu wyglada jakby nie ladowala juz wiecej.(nie stawia coraz wiekszego oporu)
w fazie koñcowej pompniecia slychac lekki syk jakby tlok gdzies przepuszczal.
Srut leci bardzo wolno i nie przebija nawet cienkiej deseczki.
Wczesniej przy 4 pompnieciach srod wbijal sie i zostawal w desce, a teraz sie tylko od niej odbija.

Wyglada to fatalnie. Kamieniem chyba mocniej bym rzucil :/

Powiedzcie mi czy to moze byc ten zaworek na tloku o ktorym wspomnial wczesniej kolega?.
Po wyjeciu na tloku widac mnustwo rys i malutkich uszczerbkow oraz mala dziurke na samym srodku , ale nie wim czy ona jest na wylot:/

Zastanawiam sie czy ja oddac bo dopiero ja dostalem ale nie chcialbym :(
drozdzu

Jesli jest dużo wad-reklamuj.
Jesli dopiescileś juz wszystko zlikwiduj zaworek ;) Można to zrobić na dwa sposoby:
1) wyjąć uszczelke i podłożyc krązek gumy a na niego koniecznie krązek z cienkiej blaszki (bo inaczej cisninie wyrwie w gumie dziurke), wlożyc uszczelke.
2) odkręcic czarną(wiekszą) nakretke z tłoka i zastąpic mieszkającą tam spręzynke kilkoma podkladkami tak by cofajacy się zaworek nie cofał się do poziomu otworów.

Jednak sharpidło to taki mały majsterkowicz, z pewnoscią ma wiele innych nieszczelnosci :roll: Pozostaje Ci rozkrecic w drobny mak, poogladać uszczelki i wymienić co się da. Sczelnosc sprawdzaj strzelająć (bez śrutu oczywiscie) na 2-3 pompkach a wylot lufy trzymaj mocno palcem. Jesli po kilku sekundach dalej odczuwasz na palcu napór powietrza i nie sluszysz zadnych sykow - jest ok - ciesz się uszczelnionym sharpem :mrgreen:
Jeśli jednak w ciagu kilku sekund powietrze ucieka inną drogą niż przez lufe jest szereg miejsc gdzie może istnieć nieszczelność (zbyt luźna tylna czesc glowicy zaworu, któryś oring jest uszkodzony, oring na popychaczu jest zbyt mały, cylinder pompki nie jest dobrze dociśnięty do korpusu wlasciwego, lub wreszcie lufa nie jest odpowiednio uszczelniona w korpusie).

Każda z nieszczelnośći przeklada się na zmniejszenie energii, z pozoru niewielki otworek przy ogromnym ćisnieniu wypusci duże ilosci powietrza - dlatego należy to uszczelnić (dla ochrony wlasnych rąk -mniej pompowania, jak i korpusu który jak juz pisalem może nie przeżyc rozszczelnienia)

Najlepsze oringi jakie doświadczalnie dobralem u siebie:

Zewnętrzny zbiornika sprezonego powietrza - 14x2,5
Wewnętrzny (łączący głowice i zbiornik)- 12x2,5
Oring popychacza - 3,1x1,6

Reszty nie zmieniałem bo są to juz znacznie trwalsze (i mniej dostepne) uszczelnienia które poprostu nie ulegają uszkodzeniom.

pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-25, 13:21 ]
A tu mała ciekawostka, uszczelnienie tylniej cześci głowicy przy pomocy oringu
Obrazek
Kosztowało mnie to 20zł plus pół godzinki dyskusji z tokarzem ;)

Niestety jeszcze do dotoczenia poszedł dopychacz i nie mam ani oryginalu ani nowego, dlatego puki co nie sprawdzę efektów, ale mysle ze bedzie gitara :mrgreen:

pozdrwiam

[ Dodano: 2009-09-25, 13:21 ]
Coś nie wchodzi fotka - daje link
http://img38.imageshack.us/i/schowek01hj.jpg/
Awatar użytkownika
goniu pl

Post autor: goniu pl »

Witam wszystkich, od kilku dni jestem posiadaczem sharpa innova 1210 TG, wszystko fajnie tylko że po załadowaniu śrut wypada przez lufę jak skieruję ją w ziemię. Ktoś wie o co chodzi :/ Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam
drozdzu

Wiem ze zdażaja się lufy ciasniejsze i luzniejsze, ale zeby była aż tak luźna :shock:
jaki to był śrut?? Klasyczne diabolo czy kulka, czy moze jeszcze coś innego :?

Nie podejrzewam zebyś pomylił kaliber :mrgreen:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
goniu pl

Crosman pointed 4,5mm, Sharpik też 4,5mm.Czy to możliwe żeby wszystkie śruty w opakowaniu były za małe ? :/ Kupiłem używany karabinek, poprzedni właściciel twierdzi że używał JSB Exact 4,5 oraz Słowackiego śrutu sprzedawanego na "alledrogo" w czarnych pudełeczkacz też 4,5
drozdzu

Akurat mam kolo komputera suwmiarke i kilka sztuk sprawcy zamieszania. Głowka srednica 4,45mm a lotka 4,5mm a więc jest to śrut podkalibrowy i takie kwiatki w połączeniu z luźna lufą mogą się dziać :|

Śrut całkiem fajny(bardzo twardy i destrukcyjny) ale w sharpie jak widać juz nie pierwszy raz sprawia problemy :-?
Awatar użytkownika
goniu pl

To już ktoś miał taki problem :?
Sharp Innova 1210+PP 6x40
Awatar użytkownika
Nelo

Zmierz tą suwmiarką wylot lufy, tylko musisz ściągnąć ósemkę. Albo od razu dzwoń do sprzedawcy i reklamuj.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
goniu pl

Kolego "Nelo", widzę że nie czytałeś poprzednich postów, a do suwmiarki na razie nie mam dostępu (niestety)
Awatar użytkownika
Nelo

Kupiłem używany karabinek, poprzedni właściciel twierdzi że...
A to przepraszam nie doczytałem..

Może spróbuj śrutem 5,5... chociaż wątpię.
A najlepiej napisz od kogo kupiłeś, bo jeżeli facet celowo ci bubel sprzedał to .... i tu opadają nie cenzuralne słowa których ze względu na późną porę pozwolę sobie nie wypowiedzieć.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
goniu pl

Na razie nie osądzam poprzedniego właściciela, spróbuje jeszcze może z innym śrutem i dopiero potem zacznę na nim wieszać psy
Awatar użytkownika
Nelo

Gratuluje cierpliwości... i spokoju ducha.
Hatsan85 + PP 4x32AO