Jesli jest dużo wad-reklamuj.
Jesli dopiescileś juz wszystko zlikwiduj zaworek

Można to zrobić na dwa sposoby:
1) wyjąć uszczelke i podłożyc krązek gumy a na niego koniecznie krązek z cienkiej blaszki (bo inaczej cisninie wyrwie w gumie dziurke), wlożyc uszczelke.
2) odkręcic czarną(wiekszą) nakretke z tłoka i zastąpic mieszkającą tam spręzynke kilkoma podkladkami tak by cofajacy się zaworek nie cofał się do poziomu otworów.
Jednak sharpidło to taki mały majsterkowicz, z pewnoscią ma wiele innych nieszczelnosci

Pozostaje Ci rozkrecic w drobny mak, poogladać uszczelki i wymienić co się da. Sczelnosc sprawdzaj strzelająć (bez śrutu oczywiscie) na 2-3 pompkach a wylot lufy trzymaj mocno palcem. Jesli po kilku sekundach dalej odczuwasz na palcu napór powietrza i nie sluszysz zadnych sykow - jest ok - ciesz się uszczelnionym sharpem
Jeśli jednak w ciagu kilku sekund powietrze ucieka inną drogą niż przez lufe jest szereg miejsc gdzie może istnieć nieszczelność (zbyt luźna tylna czesc glowicy zaworu, któryś oring jest uszkodzony, oring na popychaczu jest zbyt mały, cylinder pompki nie jest dobrze dociśnięty do korpusu wlasciwego, lub wreszcie lufa nie jest odpowiednio uszczelniona w korpusie).
Każda z nieszczelnośći przeklada się na zmniejszenie energii, z pozoru niewielki otworek przy ogromnym ćisnieniu wypusci duże ilosci powietrza - dlatego należy to uszczelnić (dla ochrony wlasnych rąk -mniej pompowania, jak i korpusu który jak juz pisalem może nie przeżyc rozszczelnienia)
Najlepsze oringi jakie doświadczalnie dobralem u siebie:
Zewnętrzny zbiornika sprezonego powietrza - 14x2,5
Wewnętrzny (łączący głowice i zbiornik)- 12x2,5
Oring popychacza - 3,1x1,6
Reszty nie zmieniałem bo są to juz znacznie trwalsze (i mniej dostepne) uszczelnienia które poprostu nie ulegają uszkodzeniom.
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-09-25, 13:21 ]
A tu mała ciekawostka, uszczelnienie tylniej cześci głowicy przy pomocy oringu
Kosztowało mnie to 20zł plus pół godzinki dyskusji z tokarzem
Niestety jeszcze do dotoczenia poszedł dopychacz i nie mam ani oryginalu ani nowego, dlatego puki co nie sprawdzę efektów, ale mysle ze bedzie gitara
pozdrwiam
[ Dodano: 2009-09-25, 13:21 ]
Coś nie wchodzi fotka - daje link
http://img38.imageshack.us/i/schowek01hj.jpg/