Tłumik

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Tłumik

Post autor: Michał »

Witam mam pytanko do forumowiczów mianowicie chodzi mi o schemat budowy tłumika z czego najlepiej zrobić przegrodę (z jakich materiałów) posiadam tylko separator z HaWajki 97K z czego zrobić wypełnienie w tłumiku pomiędzy przegrodami :? proszę o pomoc
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Najprostsze i skuteczne .
Obrazek
W taki sposób możesz adaptować seperator .
Materiał to lokówki i przegrody z aluminium .
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Właśnie o to mi chodziło wielkie dzięki za podane linki i zdjęcia jutro postaram się coś wyrzezbić :D
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Na e-tawernie w temacie Sharpa masz fotki tłumika od Sharpa (skutecznego).
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Nelo

Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
januszmariusz

Starszy_Pan pisze:masz fotki tłumika od Sharpa (skutecznego).
Tak, w przypadku PCA i PCP , co do sprężyny to NeLo jak przypuszczam ma już wyrobione zdanie. Porównując działanie tego tłumika na Sharpie i Hadsanie .
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Nelo

Na hatsanie to tłumik raczej tylko wygląda, bo strzał i tak głośny.... ale i tak nie żałuję, zwłaszcza że nie musiałem kupować.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Nelo pisze:Na hatsanie to tłumik raczej tylko wygląda, bo strzał i tak głośny....
A to ciekawe....ja mam na Dianie 27 tłumik od Hogana i jest cichutko...
Awatar użytkownika
januszmariusz

bonzoo pisze:A to ciekawe...
Różnica polega na tym że Nelo zaadaptował tłumik Sharpa do Harnasia :)

[ Dodano: 2009-09-09, 12:55 ]
Mały teścik na sprężynie.
Obrazek
Tłumik 3-komorowy, konstrukcja stalowa .
Obrazek
Różnice oczywiście są ale odgłos działania systemu pozostaje , czego nie ma w PCA i PCP.
pozdrawiam Janusz
muunek

Post autor: muunek »

przyłączę się do tematu
od jakiegoś czasu przeglądam tematy dotyczące tłumienia strzałów.

Mam zamiar wyciszyć generowane przez moją wiatrówkę dźwięki, ale troszkę pogubiłem się od ilości wzorów.

Chodzi oczywiście o budowę wewnętrzną tłumika.

zastanawiacie się pewnie w czym problem...-już wyjaśniam
Niektóre opisy dotyczą tłumików z równym podziałem przegród.
Kolejne sugerują,że pierwsza komora (od strony lufy) powinna mieć największą objętość.
Następne odwrotnie - od najmniejszej do największej.
Wyczytałem również,że wymiary kolejnych komór powinny być 1,7 razy większe od poprzednich, inny opis mówił,że i owszem, większe ale o 1,25 od poprzedniej.
Do tego dochodzi kwestia wypełnienia tłumika - stosujemy lokówki, ale czy chodzi tylko o wykonanie dystansu między przegrodami, czy o ich(lokówek) budowę - drabinkę na której rozprasza się pędzące powietrze.
Może zastosowanie lokówki owiniętej materiałem - flizeliną lub matą filtrującą zminiejszy jeszcze odgłosy strzału - nie do końca ktoś napisał,że nie chodzi o użyte materiały, ale o objętość wewnętrzną komór(wówczas każdy dodatkowy materiał ograniczając objętość wewnętrzną zmniejsza możliwości tłumienia przegrody)

wątpliwości jak widzicie jest cały ogrom, dlatego może warto byłoby usystematyzować temat budowy tłumika.

jeśli macie jakieś własne przemyślenia, to moglibyście je opisać aby rozjaśnić ciemne czeluście tłumienia(oczywiście jeśli autor wątku nie ma nic przeciwko)
Awatar użytkownika
januszmariusz

muunek pisze:wątpliwości jak widzicie jest cały ogrom, dlatego może warto byłoby usystematyzować temat budowy tłumika.
"I tu jest pies pogrzebany " wiatrówka to nie broń palna , gdzie zastosowany tłumik nawet bez przegród , a pracujący jako pojemnościowy daje" prawie "90 % tłumienia w trakcie roprężania się ładunku prochowego (ciśnienie) . które jest kumulowane wewnątrz daje tak zwany efekt (psyk) co jest z kolei nie osiagalne w wiatrówkach sprężynowych ! ale w PCP daje bardzo znaczny efekt :lol:
Zasada 1: im miej skomplikowany w budowie tym lepszy :mrgreen: zasada druga : dążymy do jak najcichszej pracy systemu ( tłok-prowadnica -sprężyna ) :!
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Nie napisałeś o jaką wiatrówkę chodzi. Jeżeli to sprężyna to "przy okazji" trzeba wytłumić system, PET-ka, prowadnice i inne czary mary. :mrgreen:

W kwestii tłumika. Ja mam na swoim S400 Spory gabarytowo tłumik, co daje dużą pojemność i dźwięk strzału sprowadza się do cichego "puuff" Co do budowy wewnętrznej. Mój o ile pamiętam jest 4-komorowy. 3 pierwsze komory, patrząc od lufy są jednakowej długości. 4 jest około 1.5x dłuższa i to w niej jest włożona sprężyna owinięta kawałkiem gąbeczki. Przekładki komór są metalowe, otworki w nich 7 mm. Pomiędzy przekładkami są rurki o przekroju elipsy z cieniutkiej blachy. Czyli rurka-przekładka-rurka-przekładka-rurka-przekładka-sprężyna-zaślepka tłumika. Tłumiczek sprawuje się idealnie. Gdzieś w listopadzie jak skończą się zawody, rozbiorę go do oksydowania. Obecnie mam na nim czarny lakier samochodowy :evil: to porobię zdjęcia.

Swego czasu pokusiłem się o eksperyment. Założyłem ów tłumik do HW40. Oczywiście nie wprost, bo nie pasuje. Połączyłem lufę HW z tłumikiem kawałkiem rurki. Pomiędzy rurkę a lufę dałem oring wszystko montowane "w rękach" po załadowaniu śrutka do lufy. Efekt? HW w takim zestawie staje się niesłyszalny. Teraz trwają prace nad nową dłuższą lufką i tłumikiem do kompletu. Oczywiście, tłumik, o znacznie mniejszych gabarytach :mrgreen:
muunek

Post autor: muunek »

Nie napisałeś o jaką wiatrówkę chodzi
Aktualnie rozmyślam nad wytłumieniem Tau7. - sprawa troszkę bardziej zagmatwana bo wychodzi na to,że ani pcp ani sprężynowy... ;)

Kwestię tłumienia karabinka sprężynowego już przerabiałem -wykonałem to prosty objętościowy 3-y komorowy tłumik o sporych rozmiarach i spełniający swoje zadanie dość dobrze - system również był "troszkę odpicowany", także całość nie straszyła wróbli przy strzale...

Co do mojego postu, to bardziej chodziło mi o wypracowanie jakiegoś powtarzalnego wzorca który mogłby posłużyć jako wersja rozwojowa dla indywidualnych konstrukcji.
Jak się zorientowałem, wiele osób ma swoje wypróbowane sposoby na wyciszanie strzału a konstrukcje różnią się zasadniczo.
Niestety nie mam możliwości technicznych, aby wykonać testy. Wiem,wystarczy ino wziąć se kompiutra, wziąć se program, wziąć se mikrofon, zbudować se stanowisko testowe i wykonać serię z różnymi konstrukcjami.Trochę dla mnie za dużo zwłaszcza,że nie operuję programami do przetwarzania dźwięku, a kartę dźwiękową mam tak jakoś sprzed 6-u lat do tego zintegrowaną z płytą a mikrofon zabudowany w komputerze(choć myślę,że dałoby radę).

Na razie próbuję bez użycia obrabiarek wykonać przekładki wewnętrzne o średnicy zewn 18,5mm z materiału plastopodobnego które mógłbym kilkakrotnie wciskać i wyjmować z korpusu tłumika w czasie dochodzenia do tego właściwego ułożenia.

Zastanawia mnie zwłaszcza podział objętości wewnętrznej tłumika - czy są wypróbowane proporcje, czy znowu "wolna amerykanka". z chęcią posłużyłbym się matematyką gdybym znalazł odpowiedni wzór na podział komór.
Awatar użytkownika
januszmariusz

RAR
pozdrawiam Janusz