SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

drozdzu

Post autor: drozdzu »

Indianin (lub ktos inny kto wymieniał oringi) jakich wymiarów oring zastosowales do popychacza??
Mój dzisiaj wyzionoł ducha a nie moge znalesc takiego samego ani nawet podobnego :-?

Niestety w mojej okolicy to nie idze dostac oringu mniejszego niż 20mm srednicy, zna ktos jakis sklep który prowadzi sprzedaż online takich rzeczy??

pozdrawiam
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
drozdzu

Oring 3,2x2,4 niestety nie przypasuje - razem to jakies 7mm.
Korytko w którym przesuwa się popychacz ma 6mm średnicy, a szczelina popychacza 2mm szerokosci i 3,5mm srednicy. Nic co jest wieksze od tych wymiarów się nie zmiesci lub bedzie scinane :-?

Oryginalny oring ma wymiary 3x1,5 co w rezultacie daje 5,5mm, ale to malo bo są przedmuchy.
Podejrzewam wiec ze nadalby się oring 3x2, lub 3x1,8 bo i takie widzialem po katalogach ale nie mam pojecia czy rzeczywiscie cos takiego tu trzeba.
Musze poszukac i kupic po kilka sztuk z kazdego rodzaju dla prob.

pozdro
Marek12345

Post autor: Marek12345 »

Drozdzu jak juz dopasujesz ten oring na popychaczu i będzie idealnie pasował to dasz namiary jaki rozmiar spasował ja jade na orginalnym ale przedmuchy są i to dosc spore ale jeszcze jest cały.Dzięki za info o zaworku na tłoku .
drozdzu

Piszę z Wodnikiem, i wg niego najlepszym będzie 3x1.6, taki tez kupie i sprawdze co się bedzie działo, nie omieszkam o tym zameldować ;)
Wiekszego nie ma sensu dawac bo bedzie go cielo i mozna sobie wypchac lufe :shock:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Wodnik4 pisze:
januszmariusz pisze:
Nelo pisze:żeby nie pompować po wyżej 4.... tak jak mówi instrukcja?
Ciekawe.....,może jakiś zaworek ciśnieniowy?
W egzemparzach z aluminiowym - siwy tłokiem JEST ZAWOREK !!!
Mam inny problem - zwabiony wynikami strzeleckim w 4,5 kupiłem 5,5 i ... im więcej pomuję tym bardziej znosi w lewo. Na 30metrach różnica międzu 2 pompkami a 5-cioma to prawie 6 cm. Strzelanie przy bezwietrznej pogodzie i w kierunkach przeciwnych, z lufą karabinka bez tłumika podpartą na worku z piaskiem i z powtarzalnym chwytem. CO TO JEST???

prawdopodobnie coś z ósemką...
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Tak wygięła się i teraz zamiast ósemki jest szesnastka.
Nelo zauważyłem ostatnio że piszesz posty do samego pisania, które nic nie wnoszą do tematu. Jak już chcesz wnieść coś ciekawego do wątku to precyzuj swoje wypowiedzi, bo teraz większość Twoich postów to czysty spam.
guntuning.com
Wodnik4

Post autor: Wodnik4 »

Nelo pisze:
Wodnik4 pisze:
januszmariusz pisze: Ciekawe.....,może jakiś zaworek ciśnieniowy?
W egzemparzach z aluminiowym - siwy tłokiem JEST ZAWOREK !!!
Mam inny problem - zwabiony wynikami strzeleckim w 4,5 kupiłem 5,5 i ... im więcej pomuję tym bardziej znosi w lewo. Na 30metrach różnica międzu 2 pompkami a 5-cioma to prawie 6 cm. Strzelanie przy bezwietrznej pogodzie i w kierunkach przeciwnych, z lufą karabinka bez tłumika podpartą na worku z piaskiem i z powtarzalnym chwytem. CO TO JEST???

Też o tym myślałem bo ta niby 8-ka się trochę kiwa. Zamierzałem już to usztywnić lutem. Zastanawia mnie tylko fakt, że przy powtarzalnej ilości pompek, uzyskuję w miarę powtarzalnie oś pionową, a przesuwa się tylko przy zmianie ilości pompek. To sugerowało mi jakąś krzywiznę więc na razie nie lutowałem. Chyba zlutuję i zobaczę efekt. Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Nelo

strzelasz z otwartych czy lupki jakiejś? a i jaki masz model?
Hatsan85 + PP 4x32AO
giez

ósemka sharp innova 4,5mm

Post autor: giez »

witam, czy ósemka do 4,5 mm ma mieć takie same wymiary?
czy ktoś mógłby (odpłatnie) taką wykonać? mógłbym zobaczyć zdjęcie z nałożoną ósemką?
pozdrawiam
drozdzu

Marek12345 pisze:Drozdzu jak juz dopasujesz ten oring na popychaczu i będzie idealnie pasował to dasz namiary jaki rozmiar spasował ja jade na orginalnym ale przedmuchy są i to dosc spore ale jeszcze jest cały.Dzięki za info o zaworku na tłoku .
Witam
Wkoncu udalo mi się uszczelnic sharpa - oring dopychacza u mnie to 3,1x1,6
Jest na tyle szczelnie ze przy strzale po 2 pompkach i lufie zatkanej palcem, powietrze nie ucieka. Dopiero po zabraniu palca z sykiem uchodzi.

@Giez - na iwebie ktos dorabia ósemki gotowe do zalozenia za 37zł plus wysyłka(albo juz z). Ale nie pamietam kto :oops:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nelo

Obrazek

wklejam jeszcze raz żeby nie szukać, wymiary raczej te same. a z dorobieniem to myślę że w łodzi znajdziesz jakiś warsztat ślusarski czy "frezarski"

Obrazek

fotka z ósemką zapożyczona od Starszego PAna
Hatsan85 + PP 4x32AO
Marek12345

Post autor: Marek12345 »

Gdzie kupiłes taki rozmiar oringa ja schodziłem 5 sklepow i niema 3x1,7 są ale nie pasi..

[ Dodano: 2009-08-31, 21:00 ]
Uszczelka pomiedzy korpusem pompki a lufą piszesz ze dorobiłes mozesz powiedziec z czego albo najlepiej daj fotke jak masz mozliwosc .
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Czy lufa w tym karabinku leży bezpośrednio na kartuszu?
guntuning.com
drozdzu

Marek12345 pisze:Gdzie kupiłes taki rozmiar oringa ja schodziłem 5 sklepow i niema 3x1,7 są ale nie pasi..

[ Dodano: 2009-08-31, 21:00 ]
Uszczelka pomiedzy korpusem pompki a lufą piszesz ze dorobiłes mozesz powiedziec z czego albo najlepiej daj fotke jak masz mozliwosc .
Chcialem kupic 3x1,6 ale nie mieli, wiec zapytalem o cos podobnego no i mieli walsnie 3,1x 1,6 - uszczelnia idealnie.
Jak nie dostaniesz w sklepie, kup wysyłkowo albo jak dostaniesz 3x1,5 podwiń 1 warste folii aluminiowej, na szerokosc rowka i wloz pod oring, powinno być ok.

Wodnik4 przeslal mi ten sklep:
F.H.U SEGER
Hurtownia artykułów przemysłowych i uszczelnień technicznych
44-335 Jastrzębie Zdrój
ul.Pszczyńska 305
woj.śląskie
tel. (032) 471-10-98
tel./fax (032) 471-47-50
e-mail: seger@seger.biz.pl
lub
46-070 Żerkowice /k.Opola
ul. Niemodlińska 16
woj.opolskie
tel. (077) 474-24-50
tel./fax (077) 474-57-86
e-mail: segeropole@seger.biz.pl

ja sam skontaktowalem się poniższym i potwierdzili ze prowadzą sprzedaż wysylkową:
http://www.oring.pl/

Oring dorobilem ale nie potrzebnie bo okazalo się ze po 1. go wydmuchało (za miekka guma) a po 2. u mnie chinczyki zapomnieli wlozyc blaszke klinującą pompke w plaskikowym korpusie. Dziś ją dorobilem i efektem jest trzymanie powietrza nawet przy strzale na 2 pompklach i zatkanej palcem lufie. Uchodzi dopiero po puszczeniu palca 8-)

Pozdro

[ Dodano: 2009-09-01, 00:25 ]
daras pisze:Czy lufa w tym karabinku leży bezpośrednio na kartuszu?
Blisko ale nie bezpośrenio.

Lufa osadzona jest w plastikowej obudowie, w tej zaś ciut niżej jest osadzony korpus(rura) pompki w której z kolei jest dośc duża dziura. Dzięki niej wylot mosięznego zawóru jest bezposrednio uszczelniony z obudową do której wklejona jest lufa. Przy odpowiednim docisku pompki do obudowy całośc jest bardzo szczelna ;)