Pytanie o mil-dot
Moderator: Hiszpan63
-
Pytanie o mil-dot
Witam w ten dzeszczowy dzień. Od jakiegos czasu korzystam własnie z tej siatki celowniczej. I nurtuje mnie jedno. Powiedzmy, że zeruje lupke na 30 m. Czy koralik nizej to 40 m i tak dalej? Jak poprawnie obchodzic się z ta siatka? Strzelam z exacta 4,50.
KRAL A01+PP 3x12x42
-
Załączam instrukcję Mildota z Tasco.
A i przypomniałem sobie o pewnym temacie
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=1057
e:
"Koraliki" rzadko pokrywają się z pełnymi metrami w wiatrówkach. Jedyna metoda to tak jak krystian pisał - na znanej odległości i w miarę stabilnym śrutem, wtedy będzie coś wiadomo.
A i przypomniałem sobie o pewnym temacie
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=1057
e:
"Koraliki" rzadko pokrywają się z pełnymi metrami w wiatrówkach. Jedyna metoda to tak jak krystian pisał - na znanej odległości i w miarę stabilnym śrutem, wtedy będzie coś wiadomo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2009-06-03, 17:16 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Re: Pytanie o mil-dot
Zaleznosc jest b. prosta. Odległośc między kropkami to : 10cm na 100m, 5 cm na 50m, 1 cm na 10m itd.daidu pisze: Jak poprawnie obchodzic się z ta siatka?
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
-
-
Re: Pytanie o mil-dot
Tak !! ale jest to z definicji => miliradian.Arnie pisze: Zaleznosc jest b. prosta. Odległośc między kropkami to : 10cm na 100m, 5 cm na 50m, 1 cm na 10m itd.
W mojej Barskiej 3-12 krzyż "zmienia" się w zależności od powiększenia i dlatego kiedyś pytałem na którymś forumnie przy jakim on jest "true Mil Dot". Niestety w instrukcji tego nie ma Podejrzewam, że przy X10 i wtedy odległość między dotami to 2 miliradiany (i nie jest True)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
-
Dzis próbowałem ogarnać się z tym mil-dotem. Ustawilem sie na 10 metrze mierze do tarczy, strzalilem. Cholera strzaly padaja za nisko w stosunku do celowania. Po chwili kombinowania wyszlo mi, ze zero mam na 2 kropce na dolnej pionowej belce. Przenioslem sie za jakis czas na 30 metr i sie zdziwilem. Zero bylo idelanie tam gdzie powinno byc, strzelalem tam gdzie chcialem. CO jest kurde grane? Nigdy wczesniej tak nie mialem, bawilem sie powiekszeniem i paralaksa co prawda i slyszalem, ze nastawy moga sie zmieniac przy takich zabiegach ale miao to miejsce pierwszy raz. Takze wykluczam taka mozliwoc. Dodam, ze mam kawalek kliszy pod tylna obejma ale nie wiem czy to ma duze znaczenie. Co na to powiecie?
KRAL A01+PP 3x12x42
-
Śrut nie leci po prostej. Kliszę wywal, lupę poprzekręcaj na ustawienia fabryczne, obierz dystans testowy i dopiero zeruj. Grunt, aby jak najmniej kręcąc obejmować punkt trafienia np. z 30 m. Dalej i bliżej przecież będziesz brał poprawki.
Kliszę wrzuć tylko wtedy, gdy wyzerowanie będzie niemożliwe ze względu na brak skali, krzywy montaż albo lipną szynę.
Jeśli masz chairguna albo inny program symylujący lot śrutu, możesz zaobserwować zależność ustawień lunety od wysokości montażu i innych czynników.
Dwa zera zresztą też są spoko, wszystko zależy od tego, na jakie dystanse i jak strzelasz.
Kliszę wrzuć tylko wtedy, gdy wyzerowanie będzie niemożliwe ze względu na brak skali, krzywy montaż albo lipną szynę.
Jeśli masz chairguna albo inny program symylujący lot śrutu, możesz zaobserwować zależność ustawień lunety od wysokości montażu i innych czynników.
Dwa zera zresztą też są spoko, wszystko zależy od tego, na jakie dystanse i jak strzelasz.
-
Jeżeli masz zero na 30m to masz drugie zero na 12m.daidu pisze:Dzis próbowałem ogarnać się z tym mil-dotem. Ustawilem sie na 10 metrze mierze do tarczy, strzalilem. Cholera strzaly padaja za nisko w stosunku do celowania. Po chwili kombinowania wyszlo mi, ze zero mam na 2 kropce na dolnej pionowej belce. Przenioslem sie za jakis czas na 30 metr i sie zdziwilem. Zero bylo idelanie tam gdzie powinno byc, strzelalem tam gdzie chcialem. CO jest kurde grane? Nigdy wczesniej tak nie mialem, bawilem sie powiekszeniem i paralaksa co prawda i slyszalem, ze nastawy moga sie zmieniac przy takich zabiegach ale miao to miejsce pierwszy raz. Takze wykluczam taka mozliwoc. Dodam, ze mam kawalek kliszy pod tylna obejma ale nie wiem czy to ma duze znaczenie. Co na to powiecie?
Mniej więcej tak wygląda tor lotu śruta.
Polecam programik AirGun 7.2.0
Weihrauch HW-57 & PP 3-12x42 AO & JSB 4,52mm = Satisfaction Guaranteed