SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

uszczelka już jest.. wszystko złożone poznane zapamiętane:D
a co do smaru silnikowego to nie wiem czy to ma sens... jedynie to tylko pompkę można by maznąć, ale gdzieś mam smar uszczelniający to będzie lepszy...
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Si-li-ko-no-wy.
Awatar użytkownika
Nelo

ano chi-ba tak
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Atom pisze:... po woli próbuję jakoś wypchać ale nie idzie,spróbuję wlać dzisiaj rozpuszczalnik do gumy może to rozpuści i wtedy dopiero przepcham sam śrut.
Przypadkiem nie wlewaj, bo załatwisz wszystkie o-ringi a plastikową "komorę" przy okazji :!

Albo sprężone powietrze jak wyżej napisał PAWEŁ albo mosiężny wycior :!
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Nelo

jak mi utknął śrut w lufie to wsadziłem do lufy kawałek gąbki i przepchałem drutem, ale wcześniej rozebrałem dosyłacz...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Nelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Atom

Post autor: Atom »

O rozpuszczenie oringów się nie boję ;) zaraz po tym gdy zatkało karabinek rozebrałem go całego i lufa jest sobie osobno,przy okazji dorobi się korony i polerki(nie mam gdzie zrobić oksydy,więc tylko polerka która też ładnie chroni przed rdzą) zaraz po tym gdy ją przetkam,wysłałem ojca po rozpuszczalnik wrócił z rozcieńczalnikiem nitro nie mieli nic innego,w sumie po niezbyt długim moczeniu innej gumy na próbę ładnie sparciała więc coś może z tego będzie,mam nauczkę żeby jeszcze lepiej planować swoje posunięcia,nie mam skąd wziąć kompresora,polerki jeszcze dużo przede mną a nie robię nic poza myśleniem o tej lufie,a tu jeszcze trzeba też zrobić korek do lunety bo wieżyczka od baterii miała taki tylko ze cały gwint był zjechany i korek z jakiegoś lipnego materiału więc będzie nowy nakładany.

Ps. Czy da się założyć na dosyłacz grubszy oring,bez poszerzania rowka ?
~Sharp Innova Tuning + 3-12x40 IR(emulator lunety :) ) ~
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Założyć się da, tylko z jakim skutkiem ?? Nie wiem :/
"Jak się popieści - to się zmieści" :oops:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Duszogryz

czy można założyć grubszy oring ....

Post autor: Duszogryz »

Oczywiście, że założyć można (zakładałem), problemem jest to, że zbyt gruby oring nie wsuwa się do lufy i jest tylko gorzej, bo źle uszczelnia i nie zaskakuje zapadka popychacza, natomiast troszeńkę grubszy jest całkiem O'K, należy tak dobrać oring, aby popychacz z trudem dał się zamknąć i aby przyciśnięcie dynksa od zwalniania popychacza nie od razu go zwalniało - po kilku strzałach to się ułoży i dopasuje i wówczas jest szczelnie i wszystko dobrze działa
Atom

W końcu odetkałem lufę(prawie,coś tam jeszcze zostało i nie chce wyjść ale mały kawałek,mam nadzieję że śrut to wypchnie)mało tego wnętrze wygląda jak wyglądało xd więc mam nadzieję że śrut będzie latał równie dobrze, teraz obowiązkowo korona gdyż wylot lufy jest okropny potem polerowanie wszystkiego co się da :lol:

Ale i tak nie złożę karabinka aż nie kupię smarów,mam tylko do łożysk(mechaniczny zielony) oraz grafitowy więc one mi się nie przydadzą(chyba),trzeba się jeszcze gdzieś przejść żeby znaleźć mosiądz na ósemkę.

Edit:

Jeszcze jedno,jaki macie sposób na mocowanie lufy? Znów zalewacie klejem czy inaczej,myślałem o sposobie z rurką na lufie i dopiero do obudowy,tylko nie wiem na ile to skuteczne, a zalewanie lufy epoksydem mnie nie cieszy bo kiedyś chciałbym ją wyjąć :P
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

trzeba się jeszcze gdzieś przejść żeby znaleźć mosiądz na ósemkę.
Ja mam ósemkę z duralu. Z mosiądzu stanowczo ładniejsza, ale i droższa !!
jaki macie sposób na mocowanie lufy?
U mnie czerwony silikon montażowy. Jeszcze nie wiem jak wpływa na plastik komory.
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Atom

Z duralu zamierzam zrobić osłonę lufy,tylko jak ja ją obrobię bez tokarki i frezarki to ja nie wiem :lol: Poza tym muszę znaleźć miejsce w którym kupię potrzebne mi metale.

Nie chciałem ryzykować i przepchałem lufę do końca,wyleciało prawie wszystko został jakiś malutki paproch który z pewnością zostanie zmieciony przy strzale.Do tego wypolerowałem lufę,teraz tylko korona,poprawa polerki i polerowanie reszty elementów,może do 12 skończę :P

[ Dodano: 2009-05-17, 02:36 ]
Na dziś skończyłem,nie mogę wybić sworznia korka w żaden sposób,a godzina niezbyt odpowiednia żeby się tłuc :P
Macie jakiś sposób żeby go wybić ?

Dzisiaj wykonałem polerowanie lufy i koronę oraz wypolerowałem parę innych elementów.
Niby pracy mało a czas leci jak szalony :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2009-05-17, 02:40 ]
Zdjęcie
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4

[ Dodano: 2009-05-17, 19:01 ]
Skończyłem,wypolerowałem wszystko co planowałem,teraz potrzebuję tylko kupić smary,co do zamontowania lufy to myślę żeby zrobić to tak

Przykład
Przykład 2

A tak wygląda wszystko po polerowaniu i wymyciu w benzynie ekstrakcyjnej :mrgreen:
Zdjęcie
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3

Rurki od pompki nie będę polerował gdyż jest gładziutka,zastanawiam się jeszcze nad osłoną lufy ale nie wygląda w środku jakoś okropnie.

Jak dobrze pójdzie to jutro zobaczę jak strzela.

[ Dodano: 2009-05-19, 01:48 ]
Skończyłem składać karabinek,nie włożyłem tylko blaszki co była pod pompką bo nie dałem rady już jej włożyć nie przeszła przez uszczelnienie,w sumie nie wiem po co ona tam w ogóle jest,mam tylko jedną nieszczelność na porcie ładowania ale to się jakoś załatwi.
Awatar użytkownika
cga1

Post autor: cga1 »

Posiadam sharpa od jakiegoś miesiąca i zauważyłem pewien problem a mianowicie pękający korpus. Czy u kogoś to zjawisko również występuje ?
Atom

U mnie :> zauważyłem małe pęknięcie na przodzie korpusu,tam gdzie wchodzi osłona lufy ale się jakoś tym nie przejąłem i tak będę dorabiał nowy korpus(a nie sądzę że ten pęknie dalej).Spróbuj zakleić to klejem epoksydowym powinno ładnie trzymać.

Dzisiaj sprawdziłem karabinek na 16 metrów,celność się poprawiła niektóre śruty wchodziły w jedną przeszczelinę ale i tak próbowałem wyzerować lunetę co stało się nie możliwe,krzyż w lunecie zmienia położenie w zależności od tego jak ruszam głową,nie możliwe jest jej wyzerowanie(nazywa się to chyba błąd paralaksy,mało tego nie mogę ustawić ostrości tak aby widzieć i cel i krzyż),muszę kupić jakąś normalną lunetę,ta która przyszła z karabinkiem to jakiś emulator lunety.

Będę musiał poczytać jaką używkę najlepiej kupić,myśle ze tak 150-200zł to nie za mało na jakąś chociaż średnią używaną lunetę(wiem że luneta kosztuje,ale obecnie nie mogę sobie pozwolić na wydanie paru stówek na lunetę :P)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

cga1 pisze:Posiadam sharpa od jakiegoś miesiąca i zauważyłem pewien problem a mianowicie pękający korpus.
Atom pisze:U mnie :> zauważyłem małe pęknięcie na przodzie korpusu,tam gdzie wchodzi osłona lufy ale się jakoś tym nie przejąłem i tak będę dorabiał nowy korpus...
U mnie pękniecie też jest ("korpus - komorę", jako część zamienną można kupić w firmie S...o z Piaseczna). Też myślę o dorobieniu metalowej. Rysunki są na rosyjskim forum :) Tylko z dostępem do frezarki CNG gorzej :(
...celność się poprawiła niektóre śruty wchodziły w jedną przestrzelinę ale i tak ...
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Co do pękania korpusu z przodu to jedna z gorszych cech tego modelu, zanim kupiłem swój karabinek to obmacałem taki sam w sklepie stacjonarnym w Bydgoszczy i ten egzemplarz sklepowy miał już pęknięty korpus u nasady osłony lufy wzdłuż korpusu.
Co do optyki miałem podobne doznania , a zero nie trzymało się od samego "zatrzaskiwania" pompki. To była luneta (emulator) która pożyczył mi kolega w nadziei ze mi się przyda do czegoś na PCA ponieważ jego ojciec "nie potrafił" jej wyzerować na Hatsanie 55s.
No i nie dziwię się Panu Darkowi ze nie potrafił. A było to bazarowe Tasco 4x32 czyli jak u mnie w podpisie. :)
Mówiąc szczerze rozglądam się za niskobudżetowa lupka, wybór padł na Precision Point , początkowo obstawiałem 6x40 , bo dla mnie w sumie wystarczy, na Sharp-a, na początek.
Ponieważ jednak przeglądając tematy o tych lupkach na beżowym forum natknąłem się na wypowiedź iż ten dokładnie model najczęściej pada (dziwi mnie to troszkę, ponieważ mało w niej elementów ruchomych) , więc jestem w małej rozterce.
Może któryś z szanownych kolegów posiada lub posiadał taką dokładnie lupkę i może się podzielić swoją opinią na jej temat? Będę bardzo wdzięczny za tak pomocną opinię użytkownika tego szkła.
A jeżeli nie to szkło , to może ktoś poleci mi inną lunetkę PP która nie zgubi zera po "kliknięciu" (zatrzaśnięciu pompki) Sharp-a.
Pozdrawiam!
Kombat.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX