problem ze złożeniem
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Administrator
-
-
- Ściepnik
-
pembuk pisze:Panowie o co chodzi z tym zaklejeniem dziurki w tłoku?
Tłok karabinka Gamo Hunter w celu ograniczenia szmocy ma nawiercony centralnie otwór.Takie rozwiązanie stosuje producent dostosowując karabinek do limitu jaki obowiązuje NRF.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
Ja nie mam fabrycznie dziurki w cylindrze chyba dla tego, że włożyli skórzaną uszczelkę,
która jak wiadomo ma za duże tarcie i nie ma takiej sprawności jak silikonowa czy ZEPTO.
Po zmianie natomiast wielkie WOW!!!
Tak wygląda ZEPTO na tłoku B3-3 bez żadnych przeróbek.
A oto zaczep tłoka w chince:
Powiem szczerze, że patrząc na to zapragnąłem mieć dodatkową blokadę tłoka...
PS.
Udało mi się podmienić fotę śrutów testowych kilka postów wyżej i już opis jest prawidłowy
PS2.
Znalazłem producenta mojego karabinu, nie jest to "Industry Brand" tylko "SHAOXING SNOWPEAK AIR GUN FATORY":
http://www.china-airrifle.cn/newEbiz1/E ... rent=false#
[ Dodano: 2009-03-29, 21:08 ]
Zrobiłem test chrono-dźwiękowy.
Normalnie jestem w szoku, bowiem chinka B3 niemalże fabrycznie ma około 220-230m/s co daje nam po przeliczeniu programem "energy calculator 1.0" 14J energii
Więc wychodzi na to, że sprężyny raczej nie ma co zmieniać jak to niektórzy by chcieli, a wystarczy zadbać o to co się ma Dodam, że śrut to JSB EXACT 4,51mm.
[ Dodano: 2009-03-29, 22:10 ]
Oczywiście dla całego kompletu dołączyłem również "test przesunięcia śrutu":
http://www.youtube.com/watch?v=hS3azFLaZdk
która jak wiadomo ma za duże tarcie i nie ma takiej sprawności jak silikonowa czy ZEPTO.
Po zmianie natomiast wielkie WOW!!!
Tak wygląda ZEPTO na tłoku B3-3 bez żadnych przeróbek.
A oto zaczep tłoka w chince:
Powiem szczerze, że patrząc na to zapragnąłem mieć dodatkową blokadę tłoka...
PS.
Udało mi się podmienić fotę śrutów testowych kilka postów wyżej i już opis jest prawidłowy
PS2.
Znalazłem producenta mojego karabinu, nie jest to "Industry Brand" tylko "SHAOXING SNOWPEAK AIR GUN FATORY":
http://www.china-airrifle.cn/newEbiz1/E ... rent=false#
[ Dodano: 2009-03-29, 21:08 ]
Zrobiłem test chrono-dźwiękowy.
Normalnie jestem w szoku, bowiem chinka B3 niemalże fabrycznie ma około 220-230m/s co daje nam po przeliczeniu programem "energy calculator 1.0" 14J energii
Więc wychodzi na to, że sprężyny raczej nie ma co zmieniać jak to niektórzy by chcieli, a wystarczy zadbać o to co się ma Dodam, że śrut to JSB EXACT 4,51mm.
[ Dodano: 2009-03-29, 22:10 ]
Oczywiście dla całego kompletu dołączyłem również "test przesunięcia śrutu":
http://www.youtube.com/watch?v=hS3azFLaZdk
Weihrauch HW-57 & PP 3-12x42 AO & JSB 4,52mm = Satisfaction Guaranteed
-
Nie wiem, czy już ktoś do tego doszedl ale mozna w prosty sposob wyregulowac sobie spust w chinolku B3. Oczywisice po pierwsze nie obedzie sie bez polerowania elementow spustu co może troszke poprawi sytuacje. Najwazniejsza okazuje sie tutaj jednak sprezynka czyli ten powyginany dru, który łacza język spustowy z zaczepem tłoka. Jeśli zmierzymy odległośc pomiędzy dwoma końcami tej dziwnej sprezynki powinnismy miec cos ok 25mm. Postanowiłem sobie majac rozebray spust i bedac w warsztacie troszke ta odległosc pomniejszyc. Troszke to u mnie 2 mm czyli odleglosc miedzy skrajnymi koncami zmniejszylem do ok 23mm. W domu tylko szybko złożyłem wszystko do kupy bo czas naglil. Wykonałem dwa strzały a w zasadzie samostrzały . NIe jest wiec moze kolorowo ale zdaje sie, że zmiana odległości miedy skrajnymi koncami tej sprezynki znaczaco wpływa na miekkosc spustu. Jutro postram sie to doregulowac, zeby chodzilo płynnie i podan konkretne odległości.
-
- Ściepnik
-
Ja nie narzekam na twardość spustu
Lekko go wypolerowałem i nasmarowałem smarem miedziowym.
Spust ściąga się dosyć poprawnie, musi mieć przecież jakiś minimalny opór i bezpieczniej za bardzo go nie zmiękczać to nie Record, który ma regulację, bo potem ciężko go będzie naprawić
Lekko go wypolerowałem i nasmarowałem smarem miedziowym.
Spust ściąga się dosyć poprawnie, musi mieć przecież jakiś minimalny opór i bezpieczniej za bardzo go nie zmiękczać to nie Record, który ma regulację, bo potem ciężko go będzie naprawić
Weihrauch HW-57 & PP 3-12x42 AO & JSB 4,52mm = Satisfaction Guaranteed
-
Jedyne co moge teraz doradzic to nie grzebac przy tej sprezynie od zaczepu spustu . Wyglada na to ze ten drut jest chartowany. Sprezyna ma dzieki temu wysoki sprez ale akres pracy niewielki. Przy wiginaniu materiał musial stracic swoje wlasciwosci no i nie blokowal juz wystarczajaco zaczepu ( tzn sprezyna poddawala sie naporowi tłoka na zaczep spustu). Mam nadzieje ze to bedzie tylko to, z reszta dzisiaj sie okaże bo mam niedaleko skleb z czesciami do tych wiatrowek . Oby tylko polerka spustu nie byla zbytnio frywolna
[ Dodano: 2009-04-07, 11:13 ]
OK ze spustem juz sie uporałem. Ale pomogła dopiero wymiana zaczepu tłoka . No nic jednak polerka okazała sie zbyt frywolna .
Zrobilem test chrono po wymianie uszczelki na zepto od IZ 38 sprezynke tez dałem od iża jest nieco krutsza ale za to z grubszego drutu. Przy okazji od razu polerka wszystkigo co sie dało , nowa prowadnica z PET-a i podładka pod sprezyne od strony tłoka tez z PET-a Test chrono wykazał srednio ok 230m/s nie wiem czemu jeden pomiar wyniosl az 280m/s pewnie błąd pomiarowy .Mysle ze jakby wymienic tłok co by sprezynka tak w nim ciezko nie chodzila ( niestety u mnie troszke chaczy) to te 280m/s jest do osiagniecia. Co do spustu to jest juz spko mieciutki odrzut zmniejszył sie znaczaco. Zobaczymy na testach celnosci co wyjdzie z lunetka i mam nadzieje, że rozrzut duzy nie bedzie
[ Dodano: 2009-04-07, 11:13 ]
OK ze spustem juz sie uporałem. Ale pomogła dopiero wymiana zaczepu tłoka . No nic jednak polerka okazała sie zbyt frywolna .
Zrobilem test chrono po wymianie uszczelki na zepto od IZ 38 sprezynke tez dałem od iża jest nieco krutsza ale za to z grubszego drutu. Przy okazji od razu polerka wszystkigo co sie dało , nowa prowadnica z PET-a i podładka pod sprezyne od strony tłoka tez z PET-a Test chrono wykazał srednio ok 230m/s nie wiem czemu jeden pomiar wyniosl az 280m/s pewnie błąd pomiarowy .Mysle ze jakby wymienic tłok co by sprezynka tak w nim ciezko nie chodzila ( niestety u mnie troszke chaczy) to te 280m/s jest do osiagniecia. Co do spustu to jest juz spko mieciutki odrzut zmniejszył sie znaczaco. Zobaczymy na testach celnosci co wyjdzie z lunetka i mam nadzieje, że rozrzut duzy nie bedzie
-
-
-
bether,
tak sprezynka z allegro od Rusznikarza.
januszmariusz,
Z podtłoczeniem to bylbym ostrozny. W przypadku zalozenia zepto (samej bez tej czarnej podkładki od skórzanej uszczelki) tłok nie cofal sie na tyle zeby zablokował go zaczep tłoka od spustu. Załozylem zepto i podkładke i teraz jest ok. Tak wiec mozliwosci w tym kierunku juz sie chyba skonczyly. Jeszcze tylko kwestia szorujacej o tlok sprezyny nie daje mi spac
tak sprezynka z allegro od Rusznikarza.
januszmariusz,
Z podtłoczeniem to bylbym ostrozny. W przypadku zalozenia zepto (samej bez tej czarnej podkładki od skórzanej uszczelki) tłok nie cofal sie na tyle zeby zablokował go zaczep tłoka od spustu. Załozylem zepto i podkładke i teraz jest ok. Tak wiec mozliwosci w tym kierunku juz sie chyba skonczyly. Jeszcze tylko kwestia szorujacej o tlok sprezyny nie daje mi spac
-
-
ale chyba nie w przypadku chinki B3 . W tym przypadku naciag tłoka realizowany jest poprzez przesuwanie całego cylindra wraz z opartym o jego dno tłokiem. W skrajnym położeniu ( dzwignia naciągu u dołu) tłok zaczepia sie o zaczep tłoka i ciagnąc dzwignie naciągu spowrotem pod lufe powodujesz ze cylinder wraca na swoje miejsce a tłok zostaje nad spystem wrac z naciagnieta sprezyna.Maruda pisze:Podtoczenie...