B cośtam lub inna Norconia

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
pg.25

B cośtam lub inna Norconia

Post autor: pg.25 »

Jakiś czas temu wpadła mi w ręce klasycznie łamana chinka.
Używana w strasznym stanie wizualnym,jednak jako tako strzelała.Niewiele myśląc rozebrałem ustrojstwo na części pierwsze. Środek tragiczny-wszechobecna rdza-na tłoku,wewnątrz cylindra,na tulejce za prowadnicą.Oprócz tego zmasakrowana uszczelka na tłoku i uszczelka lufy. Zakupiłem więc uszczelkę i wypolerowałem tłok i cylinder.Sprężyna była o dziwo w dobrym stanie,więc na koniec pozostało całość wyczyścić i wysmarować smarem molibdenowym.Po złożeniu tego do kupy udało mi się raz wystrzelić,potem już spust przestał łapać zaczep tłoka. Okazało się że winna jest sprężynka spustowa.Umieszczona za spustem ma sprawiać że spust nie puszcza tłoka,jednak nie spełnia tego zadania. Zamówiłem wobec tego trzy nowe,jednak one też nie trzymają.
I tu pytanie- czy ktoś wie z czego można dopasować taką sprężynkę,o podobnych wymiarach lecz twardszą? System identyczny jak w dianie,na schemacie zaznaczyłem o którą sprężynkę chodzi

Obrazek

A może oryginalna od dianki jest twardsza?
Hatsan 75s+Alchemik+wojtanowy tłumik
sharp inova+ chiński Leupold :)
pięknyzadek

Post autor: pięknyzadek »

podaj długość tej sprężynki, u mnie w d25 nie jest specjalnie twarda, za to wydaje mi się, że raczej długa. Rozbiorę(5 min roboty) i zobaczę
Pozdr
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Sprawdź dobrze jak wygląda trzpień tłoka, czy nie jest przypadkiem skrzywiony i jak wygląda na nim zaczep (czy nie jest zbyt mocno spolerowany)? Musisz pamiętać o tym że są to bardzo miękkie materiały.
Wymiary sprężynki: dł= 30 mm, fi=5 mm, zw=20, gr drutu=0.7 mm. Ponieważ była za twarda, to uciąłem 5 zw. i spust trzymał.
Ostatnio zmieniony 2009-01-05, 15:47 przez Maruda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pg.25

Sprawdź dobrze jak wygląda trzpień tłoka, czy nie jest przypadkiem skrzywiony i jak wygląda na nim zaczep (czy nie jest zbyt mocno spolerowany)?

Oglądałem już to,wygląda ok. Zaczepu tłoka nawet nie polerowałem,właśnie z obawy że mógłby puszczać

pięknyzadek- sprężynka ma 32mm długości i 5mm średnicy.Jest dosyć miękka
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

To musi być w takim przypadku coś z zaczepem tłoka (ta zapadka w języku).
Chociaż bardziej pawdopodobne jest minimalne skrzywienie trzpienia w tłoku.
Awatar użytkownika
pg.25

Zobaczę jeszcze,ale włożyłem mocniejszą sprężynkę i działało.Tyle że była za gruba i nie trzymała się tam gdzie powinna.Trzeba by było ustawiać ją po każdym strzale
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Jeżeli język przypomina budową ten z Diany, to w temacie poniżej jest fotka zaczepu tłoka na końcu języka.

http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=840

Miałem taką sama przypadłość z opisana tam Dianą.
Dopiero po wypiłowaniu wyrażnej krawędzi zaczepu (w tych trzech blaszkach), tłok po naciągnięciu łapał prawidłowo i trzymał.
Sprężynka jak na stosowane w mechanizmach spustowych dość twarda i do tego skacząca na boki :mrgreen:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Miałem niedawno taki sam problem z wiatrówką kolegi (Lider-3) budowa identyczna jak w Norkoni (B1-2 i tym podobne) i też myślałem że powodem jest ta sprężynka ale po dokładnych oględzinach okazało się ze winowajcą był trzpień blokujący cały system a jednocześnie jest osią spustu. Po prostu był za luźny co powodowało niewielkie skrzywienie osiowe spustu .Wystarczyło dorobić nowy o większej średnicy tak żeby ciasno wchodził w otwory. Obrazek
po tym zabiegu problem znikł.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
piotrpek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: piotrpek »

pg.25 pisze:Jakiś czas temu wpadła mi w ręce klasycznie łamana chinka.
Zerknij tutaj :

http://www.airguns.budu.pl/showme2.php? ... IDER_lider

jest rozbebeszona możesz porównać.

Ja mam Magnum i to jest to samo.
Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
pięknyzadek

Post autor: pięknyzadek »

dokładnie te same wymiary jak w Twojej :-? , tyle, że moja jest jednak stosunkowo twarda i i żeby ją wcisnąć to trzeba pokombinować.
P.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

sprężynka, sprężynką a u mnie mocniejsza nic nie dała jak zły kształt miał zaczep spustu. wsadź spust na jakiś pręt i powieś na nim pionowo tłok. jak sie nie ześliźgnie pod swoim ciężarem to możesz dowiesić jakiś ciężarek, jak się nie będize wyczepiał to winna jest sprężynka, Jak się wyczepi to musisz podszlifować zaczep lub spust żeby lepiej trzymał.
No i u mnie jak był za chudy trzpień/bolec spustu to spust opierał się o blok modułu i nie do końca się zazębiał z zaczepem spustu.
Awatar użytkownika
pg.25

Ok,w takim razie podszlifuję zaczep i wymienię bolec na grubszy. Dzięki wszystkim za pomoc :)

[ Dodano: 2009-01-10, 13:36 ]
No i pomogło :mrgreen: Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :mrgreen: