Co wybrać

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
raven

Co wybrać

Post autor: raven »

Koledzy pomóżcie, co wybrać i czym różnią się poszczególne Hatsany?? Wiem, że literka S to spust regulowany TG to tru glo, ale cyferki??? co prawda mam czas do wiosny, ale potrzebuję coś z czego również będzie mogła oddać celny strzał moja dziewięcioletnia córka.. Myślałem co prawda o iżu, ale mam słaby wzrok, a raczej oko celujące (prawe) i muszę założyć lupkę, bo nie widzę ostro celu :cry: z pistoletu daję rade lewym okiem, ale z karabinka.... jestem praworęczny.
Ale nie o oczach tylko Hatsanie: co znaczą 70, 80, 55,90 ?? skoro wyglądają identycznie???przynajmniej na stronie V-max'a

PS. a może coś doradzicie, niestety głównym kryterium jest cena :roll: i niechęć do chinek, co prawda głównie będzie strzelanie rekreacyjne, ale tarcze to też mój "konik"
Pozdrawiam Zbyszek
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

W Hatsanach litera "S" to bezpiecznik.
Wymienione przez Ciebie Hatsany jeśli chodzi o mechanikę nie różnią się niczym.
Różnią sie tylko łożem i chyba stopkami. H55 jest drewniany, reszta polimerowa.
Jeśli chodzi o inne wiatrówki w podobnym przedziale cenowym, to warto zastanowić się nad Slavią i może BMK-19 (stosunkowo niezła chińszczyzna).
Jeżeli jednyne co "odrzuca Cię od Iż'a to brak optyki, możesz rozważyć dorobienie szyny 11mm - sam taką mam (lub pomęczyć jakiegoś rusznikarza). Moim zdaniem Hatsan to zbyt mocna wiatrówka dla 9 letniej córeczki. Prędzej właśnie Slavia 630/631 lub Diana 20 (ale ta raczej dla Ciebie będzie za mała).
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
raven

Muszę sprecyzować ja znam swoje możliwości strzeleckie, chodzi mi głównie, żeby - skoro mam wspólne hobby z córką - nie zniechęcić jej do tego, rozważę diane 20. Musielibyście widzieć jej minę, kiedy próbowała strzelić ze świeżo zakupionej chinki i nie mogła spustu ściągnąć..teraz jest podpiłowany, ale i tak sieje po całej tarczy bo pomaga sobie drugą ręką...10 - 20 peletek i palce ją bolą.., kwestia naciągu jest mniej ważna, bo i tak ja śrut ładuję (nie jestem szaleńcem), jej rola wycelować i strzelić
PS (okularki ochronne do szlifierek dają rade, ale córa twierdzi, że na dwoże ich nie założy...)
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Cena, to znaczy jakie są granice?
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
Irak

Post autor: Irak »

Hw-30s?
PFTA
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

Ja bym probonował jakąś slavie ' 77 - rewelacja! a i cena bardzo dobra , nie pamietam tylko czy miała szyne pod optykę :( . Jak coś zawsze mozna dorobić szynę:)

Jeśli interesuje Was wyłącznie strzelanie tarczowe to polecam haenela 312.

krystian
Awatar użytkownika
raven

onichimor pisze:Cena, to znaczy jakie są granice?
Około 250 - 400 zł
Ponieważ strzelamy głównie w pomieszczeniu zamkniętym( piwnica) max 10 m nie może mieć za dużo "szmocy" moim zdaniem wystarczy ok 7 J (rykoszety) na prawdę jestem laikiem w tej kwestii.. :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Iż-38 + remont byłby najlepszy
a jeśli coś innego to:

Łucznik
Slavia 630/631 - używka.
Diana 20 - używka (lub nowa za 466zł) - malutka :/
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

W sklepie w Olsztynie widziałem ostatnio Slavię za 420 złotych. Ewentualnie są Baikały za 390.
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
virus

Post autor: virus »

za 250 można kupić IŻ-a już po przeróbkach. Ostatnio był taki na ajłebie bodajże. Świetny karabinek jak na pierwszy raz i do tego nie do zdarcia. Jak chcesz wydać około 400 to slavia będzie najlepszym wyborem
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Zbyszek jak jesteś w stanie wytrzymać z zakupem do końca tygodnia, to będzie ciekawa propozycja, mam nadzieję. Jeśli możesz poczekaj, wydaje mi się, że warto i niedrogo,
pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
virus

Post autor: virus »

Cezar coś knuje :>
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
Awatar użytkownika
blezo

Post autor: blezo »

Czarek knuje jak zwykle, nic nowego! :P
RWS 100/bsa
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Nie knuję, tylko myślę. Znam człowieka, który prawdopodobnie będzie sprzedawał niedrogo fajny sprzęcik, a Zbyszek szuka czegoś takiego ( tak myślę ). Jeśli aktualny właściciel- zresztą obecny u nas - się zdecyduje, to Zbyszek pomyśli i może weźmie. Nic poza tym,
pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
dzienciol007

Post autor: dzienciol007 »

Witam. Temat troche starawy ale coś skrobne. Ostatnio poleciłem znajomemu zakup iża 61. Karabinek miał być dla jego córy 10-cio letniej. Nie radziła sobie bidulka z łamaniem lufy no i ciężar troche za duży. A tu boczny naciąg, magazynek, mała waga... Asia pierze dychy aż miło. Myśle że karabinek godny polecenia na początek. Można go kupić nawet za 320 zł (nowy) a jest to naprawde fajny gan. Wiem bo mam takiego i wszędzie go zabieram. Dziewczyna troche zazdrosna, ale co tam.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85