pomocy nie łapie spust w HW 97
Moderator: Hiszpan63
-
pomocy nie łapie spust w HW 97
Koledzy ratujcie!!! Jest gnój za przeproszeniem. Zmieniałem sprężyne w swojwj hawajce na mocniejszą ponieważ orginalna mi pękła. wcześniej miałem zestaw dzielony o długości 25 cm a teraz wsadziłem o długości 29 też dzieloną od rusznikarza z allegro. nie mogłem tego zapakować do środka chociaż na iwebie wyczytałem że zestaw poinien mieć 30,5 cm yak jak orginalna sprężyna exportowa. Z pomocą lewarka hydrałlicznego upchnąłem sprężynę. I tu problem. Podczas naciągania nie chwyta zaczep tłoka. Nie wiem czego to wina czy spustu czy sprężyny. Będe ogromnie wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
Taki sam efekt miałem w ProSporcie jak dałem za dużo podkładek.
Jako pierwsze łapało zabezpieczenie tłoka, ale mechanizm spustu już nie
Po zmianie podkładki na 1mm cieńszą problem ustąpił
Może masz sprężyny z grubszego drutu i brakło Ci miejsca, a w dodatku pierońsko ciężko się upycha, jak piszesz.
Najlepiej jak policzysz wszystko na piechotę.
Wyjąć tłok i moduł spustu, połączyć bez sprężyny, tak co by zapadka spustu klikła.
Mierzysz luz pomiędzy tłokiem i modułem, dodajesz go do głębokości tłoka w środku i do głębokości w module spustu (w PS-ie jest tylko miejsce na kołnierz prowadnicy).
Jak to dodasz to będziesz wiedział ile masz miejsca w systemie na ściśnięta sprężynę z przydatkami.
Teraz trzeba pomierzyć kołnierz w prowadnicy , przekładce i w kapeluszu (plus ewentualne podkładki łożyskujące końce sprężyn), do tego dodać ilość zwoi razy ich grubość i będziesz wiedział ile ma Twój napęd po ściśnięciu.
Jeśli będzie miał 1-2mm mniej niż wyliczone wolne miejsce to tłok powinien się zapiąć.
Jako pierwsze łapało zabezpieczenie tłoka, ale mechanizm spustu już nie
Po zmianie podkładki na 1mm cieńszą problem ustąpił
Może masz sprężyny z grubszego drutu i brakło Ci miejsca, a w dodatku pierońsko ciężko się upycha, jak piszesz.
Najlepiej jak policzysz wszystko na piechotę.
Wyjąć tłok i moduł spustu, połączyć bez sprężyny, tak co by zapadka spustu klikła.
Mierzysz luz pomiędzy tłokiem i modułem, dodajesz go do głębokości tłoka w środku i do głębokości w module spustu (w PS-ie jest tylko miejsce na kołnierz prowadnicy).
Jak to dodasz to będziesz wiedział ile masz miejsca w systemie na ściśnięta sprężynę z przydatkami.
Teraz trzeba pomierzyć kołnierz w prowadnicy , przekładce i w kapeluszu (plus ewentualne podkładki łożyskujące końce sprężyn), do tego dodać ilość zwoi razy ich grubość i będziesz wiedział ile ma Twój napęd po ściśnięciu.
Jeśli będzie miał 1-2mm mniej niż wyliczone wolne miejsce to tłok powinien się zapiąć.
Uczę się strzelać od nowa
-
-
- Ściepnik
-
-
- -#Srebrny Dobromir
to własnie miałem dopisać ale SławeQ mnie ubiegł. musisz wszystko dokładnie policzyć. Ważne żeby był jakiś luz z 1-2mm jak wszystko jest nowe, póżniej jak się wszystko ułoży to można dopasować jakąś podkładkę. to, że piszą, że może mieć 30,5 to prawda aleważne jaka jest średnica drutu. Masz stary zestaw to pomierz i policz : ilość zwoi sprężyn x grubść drutu + wszystkie łączniki i kapelusze i masz długość całkowitą zestawu. Policz też to co włożyłeś i bedziesz miał odpowiedź...
-
-
-
Cytat: A nie mówiłeś że pękła?
Jeśli pytanie było skierowane do mnie, to podaję że już dwie sprężyny mi poszły. Jedna w B3 po 7k peletek, a druga w Harnasiu po paru pudełkach. W obu nie miałem zrobionych prowadnic, bo nie miałem czym zrobić. Ale nic się nie marnuje, bo kawałki wykorzystałem do zrobienia dzielonych sprężyn.
Jeśli pytanie było skierowane do mnie, to podaję że już dwie sprężyny mi poszły. Jedna w B3 po 7k peletek, a druga w Harnasiu po paru pudełkach. W obu nie miałem zrobionych prowadnic, bo nie miałem czym zrobić. Ale nic się nie marnuje, bo kawałki wykorzystałem do zrobienia dzielonych sprężyn.
-
Już sytuacja opanowana. Obciąłem zwoja i jest ok. Wiatrówka zyskała juli, nie mam jak pomierzyć ale blachę której wcześniej nie mogłem przebić teraz przestrzeliłem. Będę u Darasa to pomierze na chrono. A najfajniejsze jest to że kop jest delikatny.
Szymon sprężyna pękła pewnie z mojej winy bo robiłem dzielony zestaw i pękła końcówka którą nagrzewałem do dogięcia i splanowana.
Szymon sprężyna pękła pewnie z mojej winy bo robiłem dzielony zestaw i pękła końcówka którą nagrzewałem do dogięcia i splanowana.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
-
- Administrator
-