jak ktoś posiada tą lunetę i ma pojęcie o ustawieniu błędu paralaksy byłbym wdzięczny

Moderator: Hiszpan63
Rozumiem że mówimy nie o błędzie paralaksy a o ustawieniu ostrości na danej odległości czyli o "AO". Błąd paralaksy można w niewielkim stopniu zniwelować ale to już całkiem odrębny temat. Błąd paralaksy widać kiedy przykładasz oko do lunety i w zależności pod jakim kątem to zrobisz to krzyż może się delikatnie przesunąć w stosunku do celu na który patrzysz pomimo że karabinek czy luneta pozostała dokładnie w tym samym miejscu. Ważne jest żeby oko do lunety przykładać zawsze w ten sam sposób. Trzeba sobie to wypracować niestetybohun pisze:Zakupiłem lunetę Hawke Sport 3-9x40Ao i nie mam pojęcia o ustawieniu błędu paralaksy,
jak ktoś posiada tą lunetę i ma pojęcie o ustawieniu błędu paralaksy byłbym wdzięczny
Zajrzyj tutaj http://bron.iweb.pl/viewforum.php?f=34& ... fbf6dbd1e7bohun pisze:Miałeś racje z opisanych odległości błędu paralaksy na lunecie, którym nie można zbyt ufać ale do określeni na oko przydają się ale i tak trzeba samemu wyłapać ostrość.
Teraz tylko zostaje mi wyzerowanie lunety, ale coś mi to nieidzie ;/
Nie ma tam żadnej "większej imprezy strzeleckiej"bohun pisze:Bez obrazy ale z wiatrówką na większą imprezę strzelecka,chyba nie wypada, albo brak mi odwagi ;/
Szkoda że dzisiaj nie miałem czasu na wyzerowanie lunety. Jutro zrobię to tak jak mi radzono, czyli ustawie na stoliku zwinięty koc w kulon a na tym wiatrówkę po czym zacznę się bawić w jej ustawienie
Czy może się zdarzyć że wykonam prawie cały obrót pokrętła aby miej więcej ustawić lunetę ??