Slavia 618

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Slavia 618

Post autor: bonzoo »

Witam!
Wczoraj trafiła do mnie Slavia 618 "dosyć wymęczona" ale strzelająca. Na chrono pokazała około 1,9-2,1 J. Po rozebraniu okazało się, że uszczelka nie dość, że zniszczona to jeszcze ma cokolwiek nieznane dla mnie mocowanie do tłoka:

Obrazek

Obrazek

Chciałem znaleść jakieś informacje na jej temat, ale szukam i nic konkretnego nie moge wyszperać. Generalnie chodzi mi o informacje czy na takie "dziwne" mocowanie można jeszcze gdzieś dostać uszczelkę (średnica 22mm)? i może ktoś wie jaka była fabryczna energia tej witróweczki?
Kilku znajomych juz mi sugerowało obcięcie tego "grzybka" nawiercenie i nagwintowanie otworu i zastosowanie jakiejś "normalnej" uszczelki, taka ewentualność będzie brana pod uwagę gdy nie znajdę innej opcji.

będę wdzięczny za wszelkie informacje...a tymczasem szperam dalej w necie :mrgreen:
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Takie uszczelki są na allegro. Jeśli bardzo chcesz to zmierzę średnicę, bo mam chyba taką.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

jarn pisze:Takie uszczelki są na allegro. Jeśli bardzo chcesz to zmierzę średnicę, bo mam chyba taką.
jasne :mrgreen: ją się tylko wciska na ten "grzybek"? chwilowo nie ma na allegro, napisze do kolesia który miał z pytaniem czy ma.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Tak wydaje się być tylko wciskana, średnica 22mm.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Miodzio! Masz pw
bjudas

Post autor: bjudas »

Slavia 618 to wiatrówka bardzo popularna w Czechach. Można ją kupić w niskiej cenie, a produkowana była pod kątem treningu młodzieży - dlatego ma tak małe gabaryty i wagę.
Kilka fotek możesz zobaczyć tu:
http://www.czeskie.thx.pl/viewtopic.php?t=530&start=0
http://www.vzduchovka.cz/seznam.html