Umarex SPA 100

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Szycha

Umarex SPA 100

Post autor: Szycha »

Jako że kiedyś strzelałem sporo z krótkich wiatrówek, a nie licząc Lov-a 2 nie mam żadnej, postanowiłem sobie jakąś sprawić. Miała być sprężyna i max do 300zł.
Zastanawiałem się nad Blow H-01, bo dawno temu miałem taką i przyjemnie się z niej pykało. Ale moją uwagę, głównie wyglądem, zwrócił nowy(chyba?) wypust umarexa, model SPA 60 i 100.
Są to bliźniacze modele różniące się tylko długością lufy. Ja wybrałem dłuższy model ze względu na większą energie śrutu i wygląd :) Cena? 199zł.
Prezentuję się to tak:
Obrazek
Wszystko z zewnątrz wykonane z tworzywa, aczkolwiek przyjemnego i na oko solidnego. Chwyt pistoletowy dość grubawy. Ja na styk sięgam do spustu wygodnie chwytając pistolet.
Dla kogoś z mniejszymi dłońmi może być niewygodny. Z tyłu bezpiecznik chwytowy, drugi nastawny nad chwytem po lewej stronie.
Wyważony jest ok. Pomimo długiej lufy środek ciężkości wypada mniej więcej zaraz przed spustem.
Szczerbinka i muszka nieregulowane, plastikowe.

Pora na strzelanie.
Kilka pierwszych strzałów w karton na 10m. Na początku spory diesel, ale po 15-20 strzałach uspokoił się.
Lufa łamie się i naciąga bardzo lekko. Podobnie zamykanie lufy. Przy tym nie ma ani grama luzu. Pod tym względem jest super.
Spust dość twardawy. Krótka pierwsza droga, następnie ściana i po 2-3mm do tyłu pada strzał. Próbując go pomału ściągać pistolet trochę lata w łapach. Mogło by być lepiej, aczkolwiek bez tragedii, da się go opanować.
Pomiar na chrono śrutem Excite Econ II: miedzy 105 a 108m/s, co daje średnio 2,7J.

A tak wyglądają tarczki na 10m:
Obrazek
Strzelane na siedząco z podpórką. Standardowo sprawdzonym Excite i dla testu Umarexowy Mosquito.
Nie licząc jednego odskoku, pewnie z mojej winy, jak dla mnie jest super. Jak na plastikowy pistolet za niecałe 200zł jestem zadowolony.
Z ręki jestem w stanie na te 10m Zrobić skupienie 5zł jak mi dobrze pójdzie. Ale wydaje mi się że trochę treningu i jednogroszówka z łapy na 10m tez jest do zrobienia :)
Awatar użytkownika
Yurko

Re: Umarex SPA 100

Post autor: Yurko »

Gratuluję nabycia fajnej zabawki. Ale czemu tak nisko trafiasz?

Tak sobie pomyślałem, że szkoda, że nie zrobili szyny do celownika na lufie... ;)
Awatar użytkownika
Szycha

Post autor: Szycha »

Yurko pisze: 2025-05-31, 23:21 Gratuluję nabycia fajnej zabawki. Ale czemu tak nisko trafiasz?

Dzięki :) Tak jak pisałem, szczerbinka jest nieregulowana. Celując na te 10m w środek trafiałem trochę niżej. Poza tym chciałem raczej sprawdzić skupienie niż robić wynik na tarczy. Prawdopodobnie pilnik pójdzie w ruch i muszka zostanie delikatnie spiłowana i będzie ok.

Yurko pisze: 2025-05-31, 23:21 Tak sobie pomyślałem, że szkoda, że nie zrobili szyny do celownika na lufie... ;)

Dla chcącego nić trudnego. Cylinder jest metalowy, ale ubrany w obudowę z tworzywa. Nie ma problemu żeby do niej dosztukować jakąś uniwersalną szynę 22mm albo 11mm. Lufa podobnie.
Ja raczej zostanę przy muszce i szczerbince. Jedyne co to pewnie pobawię się spustem, bo można go trochę poprawić i będzie bajka.
Awatar użytkownika
Yurko

Post autor: Yurko »

To zamocowanie lunety do lufy przyszło mi do głowy dopiero, gdy zobaczyłem Twój pistolecik. Co prawda wcześniej już montowałem celowniki do lufy...

Obrazek

W HW70 jest taki problem, że "stalowa" część lufy to tylko cienka wkładka w aluminiowym odlewie. Przez to starsze egzemplarze mają często lufy skrzywione. U mnie ona zwisała w dół. Później to wszystko trochę poprzerabiałem. ;)

A jak zobaczyłem kanciastą, długą osłonę lufy w Twoim pistolecie doznałem olśnienia. A gdyby to miało szynę - to by dopiero było! Oczywiście, łamanie wiatrówki trzymając za lunetę jest trochę problematyczne. Ale podobną rzecz robią właściciele różnych PCA...

Obrazek

( link do postu skąd wziąłem zdjęcie: https://forum-bron.pl/viewtopic.php?p=2084189#p2084189 )
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

W końcu coś, co nie jest repliką na kulki, która ma głównie taktycznie wyglądać. :^)

Obejrzałem sobie testy na YT:

Fajny zakup - choć nie należy oczekiwać cudów, na pewno może dać dużo frajdy. :upp:
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."