Ktoś z koleżeństwa używa tego tłumika w karabinkach PCP? Nie sprawia problemów z celnością?
Jest lekki co odpowiadało by mi. Kupiłem Lyrę z RG Reximex'a. Na Daystarze posiadam tłumik Umarex'a, dobrze tłumi tylko ciężkawy jest trochę.
Tłumik Tłumik Weihrauch nakręcany gwint 1/2'' UNF.
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Tłumik Tłumik Weihrauch nakręcany gwint 1/2'' UNF.
Basista bluesowy, rockowy i jazzowy. Strzelec wiatrowy byle jaki.
-
Re: Tłumik Tłumik Weihrauch nakręcany gwint 1/2'' UNF.
Miałem 3 podobne tłumiki Weihrauch-a na gwint. Jeden starego typu i dwa nowe.
Nie żebym je zbierał, ale czasami dostaje się coś w komplecie...
Wszystkie były bardzo dobrze wykonane. Choć to nie jest tak, jak w starym Umarex-ie z oksydowanymi na czarno przegrodami wytoczonymi z aluminium. Weihrauch ma przegrody z płaskich kawałków blachy wyglądających jak duże podkładki do śrub...
Niestety nie zrobiłem odpowiedniego zdjęcia, ale jeśli dobrze pamiętam "lokówki" nie są tej samej długości. Chyba dwie są krótsze. Poza tym, teoretycznie te tłumiki są w dwóch wersjach.
Ale obie ważą tyle samo więc pewnie w środku nie ma żadnej niespodzianki. Nie dam jednak za to głowy, bo wersji "F" nie dało się rozkręcić. Z jakiegoś powodu Niemcy skręcili ją na klej...
I na koniec - tam jest wcześniej zdjęcie HW30SK ale ( że było pytanie o PCP ) ja sprawdzałem ten tłumik z HW100.
Nie żebym je zbierał, ale czasami dostaje się coś w komplecie...
Wszystkie były bardzo dobrze wykonane. Choć to nie jest tak, jak w starym Umarex-ie z oksydowanymi na czarno przegrodami wytoczonymi z aluminium. Weihrauch ma przegrody z płaskich kawałków blachy wyglądających jak duże podkładki do śrub...
Niestety nie zrobiłem odpowiedniego zdjęcia, ale jeśli dobrze pamiętam "lokówki" nie są tej samej długości. Chyba dwie są krótsze. Poza tym, teoretycznie te tłumiki są w dwóch wersjach.
Ale obie ważą tyle samo więc pewnie w środku nie ma żadnej niespodzianki. Nie dam jednak za to głowy, bo wersji "F" nie dało się rozkręcić. Z jakiegoś powodu Niemcy skręcili ją na klej...
I na koniec - tam jest wcześniej zdjęcie HW30SK ale ( że było pytanie o PCP ) ja sprawdzałem ten tłumik z HW100.
-
No i jak na HW100? Nie psuł celności? Mój Umarex na początku wpływał na celność, potem mu przeszło o dziwo.
-
Szkoda, że nie mam pod ręką odpowiednich tarczek do porównania, bo rzadko strzelam bez tłumika. Ale ja to odniosłem nawet wrażenie, że nie tylko nie psuje celności ale może nawet poprawia. Ale może to właśnie tylko wrażenie, albo wynik tego, że gdy strzelam z tłumikiem mniej się oglądam na sąsiadów...
I jeszcze taka ciekawostka:
I jeszcze taka ciekawostka:
-
No pięknie. Kupiłem i już jedzie do mnie. Zobaczymy.
-
Przyjechał. Jest świetnie. Doskonałe tłumienie i zero wpływu na celność. Nie wiem jak z energią wylotową? Nie mam chrono.
-
Przy strzelaniu przez tłumik chrono potrafi trochę oszukiwać... chyba.
W każdym razie czasami z tłumikiem wniji potrafią wychodzić minimalnie wyższe. Nie wiem, czy śrut może przyśpieszyć w tłumiku, ale bywa, że na wylocie pojawia się chmurka skondensowanej pary wodnej. Jeśli chrono to złapie, to wiadomo, że się pomyli.
W każdym razie czasami z tłumikiem wniji potrafią wychodzić minimalnie wyższe. Nie wiem, czy śrut może przyśpieszyć w tłumiku, ale bywa, że na wylocie pojawia się chmurka skondensowanej pary wodnej. Jeśli chrono to złapie, to wiadomo, że się pomyli.
-
Nie mam chrono. Sam jestem ciekawy. Kupiłem rok temu Chronograf - X3200 - MK3, ale jego menu nie ogarniałem i zwróciłem. To znaczy nie mam problemu z językiem angielskim menu, tylko z tym pstrykaniem nieintuicyjnymi dla mnie klawiszami. Od tej pory mam uraz do tych ustrojstw.
-
- Administrator
Zakładam, że dla muzyka rockowego akustyka nie jest wiedzą tajemną.
Nagraj strzał, w edytorze dźwięku (np. Audacity) oblicz czas między dźwiękiem strzału, a dźwiękiem śrutu uderzającego w cel. Odległość od tarczy podziel przez ten czas a otrzymasz średnią prędkość lotu. Nie jest to co prawda prędkość wylotowa, ale przy niewielkiej odległości błąd można pominąć.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."