Jeśli masz chęć i talent do majsterkowania, możesz sobie kupić nawet jakąś najtańszą wiatrówkę i próbować dokonać cudu. Niektórym się udaje. Jeden warunek trudno to zrobić z czymś, co jest zrobione głównie z plastiku...
Weihrauch to inna sprawa. HW30 można wyjąć z pudełka i od razu strzelać. (Chociaż niektórzy twierdzą, że tak nie wolno robić)
Weihrauch HW 30 SK
Jeśli się nie ma jakiegoś pecha, to może nawet wszystkie śrubki będą dokręcone...
To taka przyjemna wiatróweczka, że ludzie często piszą, że kupili dziecku a później nie potrafili jej wypuścić z ręki. Ja mam z nią trochę wątpliwości. Dla dorosłego faceta, wiatrówka wydaje się za delikatna. Natomiast dzieci, które muszą jeszcze urosnąć, twierdzą, że kolba jest za długa...
Hatsan 55 to trochę inna sprawa. To dobra konstrukcja. Podobno ma coś wspólnego z Webley-em:
Webley Stingray II Quattro
Oczywiście -
tureckie wykonanie dużo zmienia i wprowadza dodatkowy element niepewności. Ale drewno zwykle jest dobrej jakości... nie wiem, dlaczego zawsze gdy to mówię albo piszę - ludzie myślą, że to żart
Części do HW da się kupić. Może tylko trzeba po nie dalej sięgnąć. Np. do kraju producenta. Teoretycznie z częściami do Hatsana jest lepiej. Wiele sklepów ma jakieś części i jest też polska strona firmowa:
https://hatsan.com.pl/pol_m_CZESCI-SERW ... -2771.html
Tak na prawdę, ta strona i ten polski oddział to firma Sharg - czyli polski dystrybutor firmy Hatsan i jeśli się lepiej przyjrzeć to wygląda na to, że asortyment części jest raczej przypadkowy. Ale być może, można jakąś konkretną część zamówić - nie sprawdzałem.