Poproszę o radę, opinie.
W karabinku została przetoczona końcówka lufy na długości ok.30mm pod adapter tłumika.
Pytanie czy da się nie ingerując w całość położyć oksydę na końcówkę lufy ew. w inny sposób zamaskować.
I prośba o opinię na temat takiego specyfiku https://allegro.pl/oferta/ktj-system-cz ... 0092788326 ktoś używał? nada się do miejscowego nałożenia?
Oksyda
Moderator: Hiszpan63
-
Re: Oksyda
Używałem i jest kiepsko. Jeśli oryginalną oksydę masz w ładnym, ciemnym kolorze, to ten specyfik niczego nie zamaskuje. Daje rudy efekt - niewiele lepszy od zwykłej rdzy. Może na jakiegoś Hatsan-a by się to nadało, bo oni też coś podobnego robią.
Poza kolorem największą wadą jest to, że uzyskana powłoka jest cienka, nietrwała i słabo kryjąca. Być może coś robiłem nie tak, ale zdawało mi się, że ideą tego specyfiku było, by było go łatwo użyć. Mi się niestety nie udało uzyskać zadowalającego efektu.
Poza kolorem największą wadą jest to, że uzyskana powłoka jest cienka, nietrwała i słabo kryjąca. Być może coś robiłem nie tak, ale zdawało mi się, że ideą tego specyfiku było, by było go łatwo użyć. Mi się niestety nie udało uzyskać zadowalającego efektu.

-
Oj, to mam przeciwstawne opinie z innym forum. Karabinek to TOZ - oksyda na nim solidna. To może inaczej, masz jakiś inny sprawdzony produkt, metodę żeby to zamaskować - nie musi być idealnie... Tak, żeby się w oczy nie rzucało.
-
- Ściepnik
Jedyna znana mi oksyda na zimno która działa to niemieckiej firmy KLEVER. Działa nawet na nieodtłuszczone powierzchnie. Co ciekawe, czerni także ZnAL. Po kilkakrotnym użyciu ( + spłukaniu wodą i suszeniu) uzyskuje się na ZnAl-u dość trwałą powłokę. Oczywiście efekt końcowy zależy od składu stopu.
Czerń na stali jest głęboka i prawie tak trwała jak uzyskiwana w kąpieli na gorąco. Polecam, choć jest dość droga. Używam jej także do renowacji lekko zardzewiałej osydy, po usunięciu rdzy wełną stalową do polerowania ( Gr. 000). Wełna ta usuwa rdzę nie naruszając oksydy.
Czerń na stali jest głęboka i prawie tak trwała jak uzyskiwana w kąpieli na gorąco. Polecam, choć jest dość droga. Używam jej także do renowacji lekko zardzewiałej osydy, po usunięciu rdzy wełną stalową do polerowania ( Gr. 000). Wełna ta usuwa rdzę nie naruszając oksydy.
-
Dzięki za porady, propozycji wiele będę musiał się zdecydować...