Dlaczego kaliber 4,5 ? To żadna kontrowersja i nie chodzi mi o sport. Sam nie jestem żadnym "sportowcem"...
Sprężynowe wiatrówki mają swoją specyfikę. Wierzgają i w ogóle, trzeba umieć z nich strzelać. I zwykle są celniejsze, gdy za dużej energii nie mają. Nawet okolice limitu to dużo, jeśli wiatrówka jest lekka. Śrut większego kalibru, przede wszystkim jest cięższy. A strzelanie ciężkim śrutem z małą energią to duży opad już stosunkowo w bliskim dystansie, np. 20 metrów. To problemy z regulacją przyrządów celowniczych i ze strzelaniem na różne odległości. No chyba, że chcesz strzelać tylko na konkretną odległość, ale co to wtedy za zabawa? Oczywiście, nie jest powiedziane, że to co ja uważam za męczące, dla kogoś innego, czy Ciebie okaże się najlepszą zabawą. Widziałem w internecie zdjęcia jakieś sprężynowej wiatrówki Weihrauch której jakiś angielski (chyba) żartowniś zamontował lufę kalibru 6,35...
Dlaczego wskazałem na HW77 - bo miałem i byłem bardzo zadowolony. Tyle tylko, że ja miałem długą wersję.
Oczywiście taka długa lufa przestaje pomagać, gdy założy się lunetkę.
Z tą sprężyną gazową, coś mi się pomyliło. Na pewno łamana i do tego lżejsza wiatrówka, będzie dużo wygodniejsza w użyciu od HW77 czy 97. Pewnie też trudniej będzie z niej celnie strzelać, ale niedużo.
Dlaczego Weihrauch? Dobre pytanie. To nie jest jedyna firma z tradycjami i która robi dobre wiatrówki. Tylko coraz więcej w tych firmach jest rozwiązań kompromisowych, wstawianiu wszędzie tanich, plastikowych elementów. Niemcom też się to zdarza, ale nie zepsuli jeszcze swoich tradycyjnych sprężynowych modeli. Co do innych firm - Walther nawet gdy stał się Umarex-em był świetną wiatrówką, ale sprężynówek z tą marką chyba już nie będzie. Diana jako marka się trzyma, ale oni się "zglobalizowali" i ograniczają koszty produkcji. O Norice nic nie powiem... Jeśli chcesz dobrą tradycyjną wiatrówkę, możesz jeszcze szukać czegoś angielskiego. Air Arms jeszcze robi TX200 ale po brexicie kosztuje to w sklepie ponad 4tys i tak samo potrzebuje celownika jak HW97...
To na razie, nie chcę zaczynać pisać książki. A właśnie zobaczyłem coś, po czym mam ochotę umrzeć. Nowy Air Arms S510 Tactical:
https://www.air-arms.co.uk/s510t-tactical.html