Za każdym razem strzelałem PONAD czarne pole.
Do każdej tarczy oddawałem kolejno
-5 strzałów
-obrót tarczy o 90* w lewo
-5 strzałów
-10 strzałów
-5 strzałów
Z tego wynika, że przestrzeliny na górze, po prawej i po lewej to grupy 5-strzałowe, przestrzeliny na dole czarnego pola to grupa 10-strzałowa.
Testowane śruty to: HN ECON II, HN SPORT, HN LOGO SPORT, JSB TARGET, JSB MATCH LIGHT 4.49, JSB EXACT, KTK Grzybek, GAMO MATCH Czerwony. Pomiarów dokonałem tylko dla grupy 10 strzałów i zrobiłem to za pomocą programu TargetScan na androida. Parametr, który porównywałem to Max spread, czyli maksymalna odległość pomiędzy środkami przestrzelin. Dodatkowo zebrałem wszystko w tabelce:

JSB TARGET

HN SPORT

KTK Grzybek

JSB MATCH

JSB EXACT

HN ECON II

GAMO MATCH

HN LOGO SPORT

Do końca nie wiem co o tym myśleć i czy takie skupienie to dobry wynik. Z jednej strony wszystkie śruty oprócz LOGO SPORT i GAMO latają bardzo podobnie. Z drugiej strony żaden ze śrutów nie zrobił jakiegoś super wyniku w sensie "jedna dziura w rozmiarze śrutu". Do treningów lepsze skupienie mi nie potrzebne ale gdybym strzelał w zawodach to chciałbym mieć świadomość, że mam najlepszy śrut z możliwych:) Mam w planach kupić HN FINALE MATCH LIGHT czy to dobry pomysł, ewentualnie jaki inny śrut mógłbym sprawdzić?
P.S. Zamieściłem taki sam post na innym forum, mam nadzieje, że to nie jest problem