Jak wyżej. Po długiej lekturze wszelakich tematów stwierdziłem że wiem mniej niż przedtem
W skrócie potrzebuje lunety w granicach cenowych +- 500 zł do strzelania do 50m.
Nie mam wielkiego doświadczenia w lunetach więc nie wiem czy potrzebuje AO i jakie powiększenie, wiec wszelkie sugestie i porady są wskazane
Luneta na pcp do 500 zł
Moderator: Hiszpan63
-
Luneta na pcp do 500 zł
Slavia 630 rocznik 76
Łucznik 87
Umarex 850 pcp
SIG SAUER MCX pcp
Umarex sa 10
CZ 75
Dan Wesson 8
Łucznik 87
Umarex 850 pcp
SIG SAUER MCX pcp
Umarex sa 10
CZ 75
Dan Wesson 8
-
-
-
-
- Administrator
Może poszukaj Delta Optical Entry 3-9x40AO? Mam taką z krzyżem MilDot i na Bemowie z ok. 50 m (gugiel twerdzi że 46 m :^) ) trafiałem Diablikem zakrętki od butelek PET.
A co do Twoich pozostałych pytań:
1. Tak, potrzebujesz AO. W Vortex Diamondback nie mam i aby osiągnąć ostry obraz zarówno celu jak i krzyża muszę zmniejszać powiększenie na niższych odległościach. A lunetę musiałem założyć na przesuniętym montażu - tak, aby maksymalnie odsunąć ją od oka i uzyskać ciemną obwódkę obrazu (umożliwia utrzymanie oka w osi optycznej lunety).
2. Do strzelania w dzień w zupełności wystarczy obiektyw 40 mm. Co więcej, lunetę z takim obiektywem posadzisz na małym lub średnim montażu
3. Do strzelania na 50 m w zupełności (moim, oczywiście nieskromnym :^) zdaniem) wystarczy powiększenie x9. Przy x12 obraz już coraz bardziej lata i trzeba naprawdę dobrej optyki, aby zauważalnie nie tracił jasności przy 40 mm obiektywu. Chociaż, skoro masz 23 lata to może Tobie latać nie będzie ;^)
A co do Twoich pozostałych pytań:
1. Tak, potrzebujesz AO. W Vortex Diamondback nie mam i aby osiągnąć ostry obraz zarówno celu jak i krzyża muszę zmniejszać powiększenie na niższych odległościach. A lunetę musiałem założyć na przesuniętym montażu - tak, aby maksymalnie odsunąć ją od oka i uzyskać ciemną obwódkę obrazu (umożliwia utrzymanie oka w osi optycznej lunety).
2. Do strzelania w dzień w zupełności wystarczy obiektyw 40 mm. Co więcej, lunetę z takim obiektywem posadzisz na małym lub średnim montażu
3. Do strzelania na 50 m w zupełności (moim, oczywiście nieskromnym :^) zdaniem) wystarczy powiększenie x9. Przy x12 obraz już coraz bardziej lata i trzeba naprawdę dobrej optyki, aby zauważalnie nie tracił jasności przy 40 mm obiektywu. Chociaż, skoro masz 23 lata to może Tobie latać nie będzie ;^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
- Ściepnik
-
delte entry miałem na slavi w wersji bez AO była całkiem dobra ale myślałem że przez parę lat technika się trochę rozwinęła http://www.sztucer.pl/i4529_luneta_celo ... l_dot.html
a z takim wynalazkiem znad żółtej rzeki ktoś miał do czynienia ?
a z takim wynalazkiem znad żółtej rzeki ktoś miał do czynienia ?
Slavia 630 rocznik 76
Łucznik 87
Umarex 850 pcp
SIG SAUER MCX pcp
Umarex sa 10
CZ 75
Dan Wesson 8
Łucznik 87
Umarex 850 pcp
SIG SAUER MCX pcp
Umarex sa 10
CZ 75
Dan Wesson 8
-
- Administrator
Heh, wieżyczki regulacyjne typu "Snajper" i pokrętła, którymi można regulować bez specjalnych narzędzi, np. zwykłą monetą :^)cga1 pisze:... z takim wynalazkiem znad żółtej rzeki ktoś miał do czynienia ?
Coś tu nasi żółci przyjaciele pokręcili. Bo albo wieżyczki taktyczne, regulowane/resetowane palcami, albo monetą/wkrętakiem, po odkręceniu osłon...
"My od lat już gawędzimy o Maryni
-
-
Na moje nieszczęście miałem do czynienia z kilkoma ( o wiele za duzo ) lunetami z Chin .....szczerze nie polecam .
Jak pisałem ten Kandar w wersji Gold ma w miarę do ceny dobry obraz i cienki krzyż. Mozna go spotkać u Eres a ekipa z serwisuwiatrowego ma go na swoich tańszych sprzęt i chwali .
Oczywiście pisze o lunetach do szeroko pojętej rekreacji nie zawodach, o lunetach do 500 PLN.
Jak pisałem ten Kandar w wersji Gold ma w miarę do ceny dobry obraz i cienki krzyż. Mozna go spotkać u Eres a ekipa z serwisuwiatrowego ma go na swoich tańszych sprzęt i chwali .
Oczywiście pisze o lunetach do szeroko pojętej rekreacji nie zawodach, o lunetach do 500 PLN.
-
Witam, nie będę zaśmiecał działu, więc zapytam tutaj.
Planuje kupić pierwszą "pecepkę" mianowicie artemisa pr900w po tuningu i rozglądam się za lupką powoli
Nie chcę wydawać dużo kasy, powiedzmy do 300zł, ale im mniej tym lepiej. Obecnie mam też lunetke PP 3-12 AO na Hatsanie 90 i jestem z niej bardzo zadowolony. Nic ponad tą nie wymagam.
Ma być nówka i z polskiego sklepu/Allegro.
Pozdrawiam i miłego dnia
Planuje kupić pierwszą "pecepkę" mianowicie artemisa pr900w po tuningu i rozglądam się za lupką powoli
Nie chcę wydawać dużo kasy, powiedzmy do 300zł, ale im mniej tym lepiej. Obecnie mam też lunetke PP 3-12 AO na Hatsanie 90 i jestem z niej bardzo zadowolony. Nic ponad tą nie wymagam.
Ma być nówka i z polskiego sklepu/Allegro.
Pozdrawiam i miłego dnia