Nowy Śrut Oztay Dome
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
Nowy Śrut Oztay Dome
Strzelałem dzisiaj z tego cuda i jestem pod wrażeniem. Moje LGU jest wybredne na śrut, KTK nie lata, crosman ledwo wchodzi do lufy a nawet dobór exact-a nie jest oczywisty. Strzeliłem 2 serie po 10 szt. na 28 m ze stolika. Chrono 6-8 m szybciej niż exact, punkt trafienia powyżej i w prawo. Jeden odskok około 3 cm i zauważyłem ze 3 szt pogniecione. Skupienie pod 20 gr właściwie jedna większa dziurka. Wyglądem podobny do express-a. Nie ważyłem, zdecydowanie ciężej wchodzi do portu ale nie na siłę. Jestem bardzo mile zaskoczony.
http://zwiatremwlufie.pl/recenzja/srut- ... me-strong/
http://zwiatremwlufie.pl/recenzja/srut- ... me-strong/
LGU + Vortex, LGV + vortex, Crosman Vantage + Leapers, AA S510 + vortex, Rotex RM8 royale + Kandar 4-16x50
-
Gdzieś o tym już dzisiaj czytałem...
ktoś gdzieś chwalił... i że alternatywa dla KTK.
Opakowanie podobne / udające JSB Exact.
Cena 12zł za 500 szt. - grzybek
P.S.
strzelasz ze stolika?
taki żarcik

Opakowanie podobne / udające JSB Exact.
Cena 12zł za 500 szt. - grzybek
P.S.
strzelasz ze stolika?

taki żarcik
Będę snajperem... to kwestia czasu.
Mój arsenał:
CP-1M
Hamerli AirMagnum 850
AirMaster PUNCHER
Artemi PR900W
- wszystko 4,5mm Diabolo
Mój arsenał:
CP-1M
Hamerli AirMagnum 850
AirMaster PUNCHER
Artemi PR900W
- wszystko 4,5mm Diabolo
-
- Ściepnik
-
Filo, strzelałeś? Bo ja nie....a chciałbym wiedzieć co to warte. Mam pełną szuflade takich hura pięknych wynalazków , które jeden czy dwóch napaleńcòw zachwalało. Wiem, wiem każda lufa lubi co innego, ale wystarczy kilka testów aby w miarę obiektywnie ocenić śrut. Na dziś jest parę opinii że zdarzają się pojedyncze odskoki.
-
Jeśli szukasz czegoś lepszego od Exacta w cenie 13 pln - no to OZtay tą alternatywą nie będzie, nie ma się co oszukiwać. Ale jako śrut budżetowy czemu nie.zbisz41 pisze:Filo, strzelałeś? Bo ja nie....a chciałbym wiedzieć co to warte. Mam pełną szuflade takich hura pięknych wynalazków , które jeden czy dwóch napaleńcòw zachwalało. Wiem, wiem każda lufa lubi co innego, ale wystarczy kilka testów aby w miarę obiektywnie ocenić śrut. Na dziś jest parę opinii że zdarzają się pojedyncze odskoki.
-
-
- Ściepnik
To niby do czego? Jeśli na co dzień bardzo dobrze lata dany śrut to do niego porównuje, porównanie do jego zamiennika jako kolejne. Co mi z porównania do śrutu który u mnie sieje?zbisz41 pisze:Dlatego nie powinno się opisów i recenzji zaczynać od porównania z exact...i tyle
Poza tym porównanie do exact-a każdemu coś mówi bo jest popularny i przez większość używany.
LGU + Vortex, LGV + vortex, Crosman Vantage + Leapers, AA S510 + vortex, Rotex RM8 royale + Kandar 4-16x50
-
-
- Ściepnik
Po co mam porównywać do Tomitexa którego nigdy nie użyłem a o KTK i crosmanie napisałem. Skoro ma być zamiennikiem za exacta lub KTK to z nimi porównuję. Poza tym zamiast podziękować ludziom, że podzielili się spostrzeżeniami i z nich skorzystać lub olać to puste bicie piany jak bym był dystrybutorem tego śrutu 

-
-
- Ściepnik
-
Ja po prostu chętnie kupowałbym śrut który strzela na dystansie ok 25 m w skupieniu poniżej 2 cm...no powiedzmy 1,5 cm ....bo mam takie killzony
Obecnie u mnie czy w Logunie czy w AA S400 tylko 2 śruty :
-exact 4,51-4,52
-crosman domed
Oba niestety powyżej 25 PLN ...
Taki Oztay czy KTK za 12-13 PLN byłby ulgą dla budżetu biednego prowincjusza
...ale nerwy po pudłach co 3-4 odskok niwelują zysk który idzie na relanium
Niestety nie strzelam do puszek czy beczek gdzie odskoki 3-10 cm nie robią różnicy....mimo domowego rekreacyjnego pykanka lubię precyzje jako taka ale nie przekraczająca na 25 m 1,5 cm

-exact 4,51-4,52
-crosman domed
Oba niestety powyżej 25 PLN ...

Taki Oztay czy KTK za 12-13 PLN byłby ulgą dla budżetu biednego prowincjusza

Niestety nie strzelam do puszek czy beczek gdzie odskoki 3-10 cm nie robią różnicy....mimo domowego rekreacyjnego pykanka lubię precyzje jako taka ale nie przekraczająca na 25 m 1,5 cm

-
No to jeśli ma byc poniżej 2 cm to - oczywiście nie namawiam, ale szybki test u mnie dał takie wyniki (poniżej umieszczam info o teście i informacji od innego testującego na innych modelach bo mi się nie chce dwa razy pisać tego co już napisałem razzbisz41 pisze:Ja po prostu chętnie kupowałbym śrut który strzela na dystansie ok 25 m w skupieniu poniżej 2 cm...no powiedzmy 1,5 cm ....bo mam takie killzony![]()
-exact 4,51-4,52
-crosman domed
Oba niestety powyżej 25 PLN ...![]()
Taki Oztay czy KTK za 12-13 PLN byłby ulgą dla budżetu biednego prowincjusza...ale nerwy po pudłach co 3-4 odskok niwelują zysk który idzie na relanium
![]()

A tu opis:
Strzelane z TXa 200 MK3 z Hawke 6-24 na plecach. Postawa siedząca niepodparta. Dystans to 28 metrów mierzone taśmą mierniczą. Mało czasu na strzelanie więc bez wielkiego składania się (z resztą wyniki z Exacta to pokazują).
Wyniki takie jak widać i w zasadzie takie jak na poprzednich tarczkach o których tylko mogłem napisać bo się zagubiły były. Na zdjęciach dla porównania strzelanie również z JSB Exacta. Oczywiście należy brać pod uwagę umiejętności strzelca (a w zasadzie ich brak) oraz fakt strzelania z nie do końca wygodnej postawy - pomiędzy były jeszcze dwie tarczki dla exacta i oztaya ale nie ma co pokazywać bo wyszłoby że i oztay i exact warte są tyle co garść kamieni rzucona w stronę tarczy - mówiłem ... strzelec

W każdym razie potwierdzam to co napisałem wcześniej ... oczywiście że OZTAY nie zastąpi Exacta, ale z całą pewnością zastępuje i przeskakuje KTK i inne tanie w tym nawet (przynajmniej w mojej lufie) dość popularnego Crosmana Pointed.
PS.
Wczoraj również otrzymałem telefon od jednego ze strzelców który zanabył ode mnie OZTAYa Dome(bo proszę każdego o opinię jako że to dość nowy śrut) i opinia brzmi:
W QB78 - lata przyzwoicie na pewno lepiej od KTK i w kolejności jakości układa się na trzecim miejscu zaraz po Exactie i Cros Domed
W Crosmanie Summit - lata jak chce i jest nie najlepiej.
To opinie człowieka który strzela - nie widziałem tarczek, nie znam umiejętności strzelca ani szczegółów typu postawa czy dystans a to co przytoczyłem to opinia wyrażona przez telefon. Myślę jednak że nawet i to daje jakiś ogląd na to czym jest Oztay Dome.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Ściepnik