Kilka pytań od początkującego
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Kilka pytań od początkującego
Od jakieś czasu myślę na zakupem wiatrówki.
Najbardziej jestem przekonany do wiatrówki hatsan 125 ale ponieważ jestem laikiem to nie wiem czy to dobry wybór i dlatego mam kilka pytań:
Jaka wiatrówka będzie najlepsza do 700 zł pod względem ilości FPS i J?
Jakie dokładnie osiągi ma wiatrówka hatsan 125?
Jaki kaliber powinienem wybrać aby miał jak największą przebijalność?
Najbardziej jestem przekonany do wiatrówki hatsan 125 ale ponieważ jestem laikiem to nie wiem czy to dobry wybór i dlatego mam kilka pytań:
-
- Ściepnik
Re: Kilka pytań od początkującego
Hatsanik. jeśli czegoś w życiu nie lubię to umysłowego lenistwa... i zwykle się nie wyzłośliwiam, szczególnie na nowych, ale dzisiaj mnie sprowokowałeś.Hatsanik pisze:Od jakieś czasu myślę na zakupem wiatrówki.

Bo Twój post sugeruje, że jak piszesz "myślę" to kłamiesz.

Dlatego zamiast "myśleć" o zakupie poczytaj te tony postów o zakupie pierwszej wiatrówki. A potem te o Hatsanie 125. I wszystko będzie jasne.
Do czego Ci ta przebijalność? Do czego będziesz strzelał?
O kalibrach też napisano już baaardzo dużo.
:-D
-
miltod.... twoja odpowiedź nic nie wniosła, nie odpowiedziałeś na żadne z 3 moich pytań, zamiast tego nazwałeś mnie "kłamcą", "umysłowym leniem" i zadałeś swoje pytania.
Zagłębiłem się w kilka forum o wiatrówkach i na każdym piszą co innego wiec postanowiłem założyć konto na tym i zapytać. Niestety przez takich ludzi jak ty na takich forach jest tona odpowiedzi nie związanych z tematem. Więc jeśli coś wiesz to mi proszę odpowiedz a jeśli nie to przepraszam bardzo że mój pierwszy wpis na forum Cie "sprowokował".
Zagłębiłem się w kilka forum o wiatrówkach i na każdym piszą co innego wiec postanowiłem założyć konto na tym i zapytać. Niestety przez takich ludzi jak ty na takich forach jest tona odpowiedzi nie związanych z tematem. Więc jeśli coś wiesz to mi proszę odpowiedz a jeśli nie to przepraszam bardzo że mój pierwszy wpis na forum Cie "sprowokował".
-
- Administrator
Hatsanik, jakbyś trochę poczytał, wiedziałbyś, że źle stawiasz pytania.
Po pierwsze, nie definiujesz, do czego będziesz używać wiatrówki. Nie ma wiatrówek uniwersalnych - celnych, z dużym zasięgiem i tanich.
Po drugie, zakładasz, że "ilość FPS i J" jest podstawowym parametrem oceny wiatrówki. Nie jest.
Po trzecie - największą "przebijalność" mają wiatrówki 9 mm, >200 J. Mają one jednak inne (wg mnie) dyskwalifikujące, cechy.
Po czwarte, w Twoich pytaniach wyczuwam chęć potwierdzenia, że wybrany przez Ciebie model jest najlepszy. Nie jest.
I po piąte, jakbyś faktycznie choć trochę poczytał to Forum, wiedziałbyś, że w dobrym tonie jest najpierw się przywitać w odpowiednim dziale.
PS. Odniosłem podobne wrażenie, co do Ciebie, jak Jarek. Przekonaj mnie, że się myliłem.
Po pierwsze, nie definiujesz, do czego będziesz używać wiatrówki. Nie ma wiatrówek uniwersalnych - celnych, z dużym zasięgiem i tanich.
Po drugie, zakładasz, że "ilość FPS i J" jest podstawowym parametrem oceny wiatrówki. Nie jest.
Po trzecie - największą "przebijalność" mają wiatrówki 9 mm, >200 J. Mają one jednak inne (wg mnie) dyskwalifikujące, cechy.
Po czwarte, w Twoich pytaniach wyczuwam chęć potwierdzenia, że wybrany przez Ciebie model jest najlepszy. Nie jest.
I po piąte, jakbyś faktycznie choć trochę poczytał to Forum, wiedziałbyś, że w dobrym tonie jest najpierw się przywitać w odpowiednim dziale.
PS. Odniosłem podobne wrażenie, co do Ciebie, jak Jarek. Przekonaj mnie, że się myliłem.

"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
Drogi Panie Rafale.
Jestem laikiem jeśli więc FPS i J nie są podstawowym parametrem oceny wiatrówki to co nim jest ?
Myślę że z mojego pytania "Jaki kaliber powinienem wybrać aby miał jak największą przebijalność?" można bez większych problemów domyślić się że chodzi mi o kaliber 4,5 5,5 oraz 6,35 ponieważ wiatrówkach H125 występuje w tych trzech kalibrach.
Błędnie Pan wyczuwa chęć potwierdzenia że wybrany przeze mnie model jest najlepszy. Nie uważam tak i między innymi dlatego napisałem na tym forum.
Uważam że pan Panie Rafale podobnie jak Pan Jarek nie odpowiedzieliście na żadne z moich trzech pytań, natomiast skrytykowaliście mnie z powodu który niestety jest mi nie jasny.
Uważam też że odpowiedzi na moje pytania PRZYKŁADOWO powinna wyglądać tak:
Uważam że wiatrówka ta firmy tej jest lepsza od wiatrówki h125 pod względem FPS i J.
Dokładne osiągi Hatsana to tyle J i tyle FPS ( producent zawyża/zaniża osiągi )
Do uzyskania największej przebijalności najlepszy będzie kaliber ten i ten i rodzaj śrutu ten i tamten.
Jeśli robię coś nie tak to napiszcie Panowie bardzo proszę co. Bo Pan Rafał Na przykład napisał żę J i FPSy nie są podstawowymi parametrami wiatrówki nie napisał jednak co nimi jest, napisał także że wybrany prze zemnie model nie jest najlepszy, nie podał natomiast uzasadnienia.
Jeszcze raz proszę o odpowiedź na moje 3 pytania:
Jestem laikiem jeśli więc FPS i J nie są podstawowym parametrem oceny wiatrówki to co nim jest ?

Myślę że z mojego pytania "Jaki kaliber powinienem wybrać aby miał jak największą przebijalność?" można bez większych problemów domyślić się że chodzi mi o kaliber 4,5 5,5 oraz 6,35 ponieważ wiatrówkach H125 występuje w tych trzech kalibrach.
Błędnie Pan wyczuwa chęć potwierdzenia że wybrany przeze mnie model jest najlepszy. Nie uważam tak i między innymi dlatego napisałem na tym forum.
Uważam że pan Panie Rafale podobnie jak Pan Jarek nie odpowiedzieliście na żadne z moich trzech pytań, natomiast skrytykowaliście mnie z powodu który niestety jest mi nie jasny.
Uważam też że odpowiedzi na moje pytania PRZYKŁADOWO powinna wyglądać tak:
Uważam że wiatrówka ta firmy tej jest lepsza od wiatrówki h125 pod względem FPS i J.
Dokładne osiągi Hatsana to tyle J i tyle FPS ( producent zawyża/zaniża osiągi )
Do uzyskania największej przebijalności najlepszy będzie kaliber ten i ten i rodzaj śrutu ten i tamten.
Jeśli robię coś nie tak to napiszcie Panowie bardzo proszę co. Bo Pan Rafał Na przykład napisał żę J i FPSy nie są podstawowymi parametrami wiatrówki nie napisał jednak co nimi jest, napisał także że wybrany prze zemnie model nie jest najlepszy, nie podał natomiast uzasadnienia.

Jeszcze raz proszę o odpowiedź na moje 3 pytania:
-
Zanim Cię kolego pognębią - postaram się odpowiedzieć na Twoje trzy pytania:
1.Do 700 zł będzie dobry Hatsan 55 i pokrewne (używki z forów) poniżej modeli "100" - bo to lipa robiona pod polowania, z wielkim kopem, etc.... Nie sugeruj się opisami sprzedawców co do osiągów, bo max 16 J wystarczy - a potem zaczyna się broń pneumatyczna ze wszystkimi konsekwencjami (poczytaj UoBiA). Są także Slavie, etc...poczytaj.
2.Osiągi H125 masz w google. Wystarczy wpisać. Uprzedzam, że to bajki, zwykle na niekorzyść kupującego.
3.Po ci Ci "przebijalność"
Będziesz do czołgów strzelał??? Polecany kaliber 4,5mm.
To tyle.
1.Do 700 zł będzie dobry Hatsan 55 i pokrewne (używki z forów) poniżej modeli "100" - bo to lipa robiona pod polowania, z wielkim kopem, etc.... Nie sugeruj się opisami sprzedawców co do osiągów, bo max 16 J wystarczy - a potem zaczyna się broń pneumatyczna ze wszystkimi konsekwencjami (poczytaj UoBiA). Są także Slavie, etc...poczytaj.
2.Osiągi H125 masz w google. Wystarczy wpisać. Uprzedzam, że to bajki, zwykle na niekorzyść kupującego.
3.Po ci Ci "przebijalność"

To tyle.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
Ja tam też jestem początkujący i nie znam sie na tych wszystkich określeniach o których kolega pisze , ale wydaje mi sie ze jak kupuje sie karabinek wiatrówkę to chce sie celnie strzelać obojętnie do czego ale chyba celnie no nie?
Celne strzelanie a MOC wiatrówki nie zawsze idą w parze , szczególnie w sprężynowych no nie ?
Dam koledze linki do Hatsanów jak juz chce takich lepszych :
ten z słynnej renomowanej firmy CEKAUS :
http://cekaus.pl/pl/karabiny-sprezynowe ... nside.html
Znanej dobrej firmy :
http://superwiatrowki.pl/wiatrowka-hats ... p-192.html
Jednego z najlepszych speców :
http://www.debowewiatrowki.pl/index.php ... er=product
Poczytaj kolego ich opisy i co tam jeszcze .
Celne strzelanie a MOC wiatrówki nie zawsze idą w parze , szczególnie w sprężynowych no nie ?
Dam koledze linki do Hatsanów jak juz chce takich lepszych :
ten z słynnej renomowanej firmy CEKAUS :
http://cekaus.pl/pl/karabiny-sprezynowe ... nside.html
Znanej dobrej firmy :
http://superwiatrowki.pl/wiatrowka-hats ... p-192.html
Jednego z najlepszych speców :
http://www.debowewiatrowki.pl/index.php ... er=product
Poczytaj kolego ich opisy i co tam jeszcze .
-
O i bardzo dziękuje Panu Piotrowi za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
Co do 2 pytania to czytałem w google o tych osiągach i nie chciało mi sie w to wierzyć i myślałem że ktoś na forum ma wiarygodne dane.
A tak mi zależało na mocy wiatrówki i o jak największej przebijalność aby strzelać do celów typu butelki blacha i deski

Co do 2 pytania to czytałem w google o tych osiągach i nie chciało mi sie w to wierzyć i myślałem że ktoś na forum ma wiarygodne dane.
A tak mi zależało na mocy wiatrówki i o jak największej przebijalność aby strzelać do celów typu butelki blacha i deski
-
- Ściepnik
Eee tam Piotrze - "przebijalność "kolega chce to niech ma .Cortez pisze:3.Po ci Ci "przebijalność"Będziesz do czołgów strzelał??? Polecany kaliber 4,5mm.
Śrut 5,5mm doniesie więcej energii na końcowym przystanku niż 4,5mm.
Generalnie wiatrówka ma być celna a nie "szmocna" ale to przychodzi z wiekiem i czasem używania .
Oczywiście są wiatrówki i celne i mocne ale to już powyżej 2tyś. Do 700 zł z mojej wiedzy i doświadczenia to tylko "szmoc" , kop , wierzgnięcie a celność jak się uda.
Często -gęsto nowym userom się pisze ,że lepiej na 10-20m strącać zapałki niż na 40-50m baniaki 5litrowe.
Ale co kto lubi lub co mu się wydaje , że polubi.
Hatsanik 14-16J w kalibrze 4,5mm wystarczy na 40-50m aby strzelać celnie - tylko ,że celność to rzecz względna. Chcesz szmocy i "przebijalności" kupuj H125 5,5mm .
A najlepiej jak byś napisał do czego ta wiatrówka będzie Ci służyć ??
Znaczy do czego - do jakich celów będziesz strzelał , na jakie odległości itp - wtedy łatwiej by nam było odpowiedzieć a większość z nas na takie pytania odpowiadała dziesiątki razy , jak nie setki więc zrozum i Jarka i Rafała ,że .... no właśnie

Tu masz tarcze z 11J karabinka na 50m w kalibrze 4,5mm .Razem z luneta ten karabinek można wyrwać za około 1200-1400 zł .A i takie karabinki maja po 30lat i uwierz mi ,że te nowe H125 nie sięgają mu nawet do stopki

https://naforum.zapodaj.net/images/dd28a89de1d3.jpg
FEG GPM-01
-
-
- Ściepnik
-
-
-
- Administrator
I właśnie odpowiedzi na takie pytania dałaby Ci lektura forów.Hatsanik pisze:Jestem laikiem jeśli więc FPS i J nie są podstawowym parametrem oceny wiatrówki to co nim jest ?![]()
Jakbyś faktycznie czytał, wiedziałbyś, że oprócz energii wyjściowej liczy się... celność. Co z tego, że wiatrówka będzie strzelała na 100 m, skoro nie da się trafić w cel, powiedzmy wielkości wiadra?
Wiedziałbyś, że "przebijalność" zależy głównie od energii pocisku (no i od jego kształtu, materiałów etc.). To są zresztą podstawowe wiadomości z fizyki, jeśli dobrze pamiętam, ze szkoły podstawowej (choć teraz mogło się coś dobrze zmienić).
Jeśli więc zależy Ci na przebijalności, wybierz wiatrówkę nadlimitową (>17 J), licz się jednak z tym, że będziesz musiał zrobić badania lekarskie, aby ją zarejestrować, no i nie będziesz mieć możliwości użyć jej do rekreacji, bo z takich wiatrówek wolno strzelać tylko na strzelnicy. No i licz się wtedy z dużym kopem (i dużymi wydatkami, bo to nie jest tani sprzęt).
Niestety nie przekonałeś mnie, że chciało Ci się poczytać fora. :^(
Mimo to napiszę, że skoro Hatsan 125 Ci się najbardziej podoba, to jest to właśnie wiatrówka dla Ciebie. Kup ją, postrzelaj, naucz się trafiać w cel. Ewentualnie dowiesz się, co Ci w niej przeszkadza i na co zwrócić uwagę przy zakupie następnej, bo jeśli strzelanie Ci podpasuje, na pewno nie skończy się na jednej wiatrówce. :^)
PS. I daj sobie spokój z tym "Panowaniem" - na tym forum wszyscy zwracamy się do siebie per "Ty".
"My od lat już gawędzimy o Maryni
-