Wyniki strzelań na 50 m i więcej
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Re: OT, TAK SOBIE.......
Znaczy się pchałeś dupą do przodu ? To sprawdzone ?mironTG pisze: Expresy chyba były odwrotnie ale to mało istotne.
-
- Ściepnik
Moje dziewicze strzelanie na 50 m i szok
Dzisiaj po raz pierwszy od kiedy posiadam AA (2 miesiące) była piękna bezwietrzna pogoda. Postanowiłem popróbować na dalej niż 25m. Poprzednie próby dawały wynik tylko do puszki bo zawsze wiało i nie było sensu marnować tarczek. Strzeliłem na początek na 35m, 10 strzałów, wiatrówka AA S400f pudełkowa z oryginalnym tłumikiem, lupka Leapers 6-24x50 AO ustawiona na x 12. Na początek zerowanie:
10 x exact 4,52
Zachęcony wynikami postanowiłem spróbować na 35 m a potem 50 m. (mierzone)
Dowiadywałem się o koszty założenia regulatora i innych czarów ale na razie nie ma finansów, po tym strzelaniu nie wiem czy warto wydawać kasę? Owszem jestem z siebie dumny a jeszcze bardziej z mojego AA prosto z pudełka. Zaznaczam, że to mój prawdziwy debiut na tym dystansie. Po pierwszych 5-ciu strzałach byłem wręcz zdziwiony i podszedłem do tarczy czy aby lupka nie kłamie. Zrobiłem zdjęcie tylko kiepsko wyszło bo trzęsły się ręce. Jak wróciłem do stolika (strzelałem siedząc z podpórką wędkarską pod lufę) to nie mogłem utrzymać krzyża na celu i jeden strzał to ewidentnie moja wina nie śrutu i karabinka.
Jestem ciekaw jaki jest efektywny zasięg mojego AA. Po strzelaniu do tarczek strzeliłem do kapsli. 3 szt. dostały bez problemu i zostały przebite pomimo, że wisiały luźno na patyczkach.
Wiem, wiem rozpisałem się ale nie wierzyłem, że po 3 - 4 miesiącach strzelania zaczynając od B-3 z dolnym naciągiem poprzez Crosman vantage NP, QB 78 5,5 mm potem przerobione na pcp, Air Master Puncher 5,5 mm (miałem 1 dzień i oddałem) dojdę do AA i będę miał taką frajdę. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
10 x exact 4,52
Zachęcony wynikami postanowiłem spróbować na 35 m a potem 50 m. (mierzone)
Dowiadywałem się o koszty założenia regulatora i innych czarów ale na razie nie ma finansów, po tym strzelaniu nie wiem czy warto wydawać kasę? Owszem jestem z siebie dumny a jeszcze bardziej z mojego AA prosto z pudełka. Zaznaczam, że to mój prawdziwy debiut na tym dystansie. Po pierwszych 5-ciu strzałach byłem wręcz zdziwiony i podszedłem do tarczy czy aby lupka nie kłamie. Zrobiłem zdjęcie tylko kiepsko wyszło bo trzęsły się ręce. Jak wróciłem do stolika (strzelałem siedząc z podpórką wędkarską pod lufę) to nie mogłem utrzymać krzyża na celu i jeden strzał to ewidentnie moja wina nie śrutu i karabinka.
Jestem ciekaw jaki jest efektywny zasięg mojego AA. Po strzelaniu do tarczek strzeliłem do kapsli. 3 szt. dostały bez problemu i zostały przebite pomimo, że wisiały luźno na patyczkach.
Wiem, wiem rozpisałem się ale nie wierzyłem, że po 3 - 4 miesiącach strzelania zaczynając od B-3 z dolnym naciągiem poprzez Crosman vantage NP, QB 78 5,5 mm potem przerobione na pcp, Air Master Puncher 5,5 mm (miałem 1 dzień i oddałem) dojdę do AA i będę miał taką frajdę. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2016-06-28, 21:46 przez emeryt997, łącznie zmieniany 1 raz.
LGU + Vortex, LGV + vortex, Crosman Vantage + Leapers, AA S510 + vortex, Rotex RM8 royale + Kandar 4-16x50
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Po długiej przerwie, około ośmioletniej, trafiła się okazja postrzelać z broni palnej. W ramach ZSW strzelałem "tak se", zajęcia zaliczone, ale pochwałki wzrokowej nie było. W sobotę strzeliłem dwie serie po 5 strzałów z kbk akm z 50 metrów, postawa leżąca bez podpórki. W pierwszej ustrzeliłem 48, w drugiej 49 punktów, gdzie 3 strzały weszły w sam środek tarczy tworząc piękną koniczynkę, czwarta dyszka ze 3 centymetry niżej, a jedyna 9 to pierwszy strzał w serii, którego wyniku domyślałem się chwilę po oddaniu strzału. Po prostu wiedziałem, że strzeliłem za nisko.
Wiatrówki i palna to to zupełnie inne strzelanie, a jednak jestem pewny, że to właśnie dzięki wiatrówkom moje wyniki w strzelaniu z broni palnej znacząco się poprawiły, także dzięki uwagom i wskazówkom kolegów Swawolnych. Zgrywanie przyrządów celowniczych, ściąganie języka spustowego czy, że tak powiem, ogólna świadomość strzału, to sprawy, które można wypracować strzelając chociażby z Iża 38 na dystansie 10 m. Jeszcze sporo nauki przede mną, a jednak efekty zauważam i bardzo się z nich cieszę.
Edytka. 06.05.17
Dzisiaj strzelałem 5 seryjek po 10 strzałów, .22lr, jakiś aluminiowy Walther z diopkiem Hammerli, 50 metrów, leżąca z podpórką. Najlepsza tarcza poniżej, 40 strzałów to chyba maksimum dla mnie na ten moment. 5 tarczka durszlak, nie umiałem ustawić ostrości. Do tego zaczął padać deszcz.
Wiatrówki i palna to to zupełnie inne strzelanie, a jednak jestem pewny, że to właśnie dzięki wiatrówkom moje wyniki w strzelaniu z broni palnej znacząco się poprawiły, także dzięki uwagom i wskazówkom kolegów Swawolnych. Zgrywanie przyrządów celowniczych, ściąganie języka spustowego czy, że tak powiem, ogólna świadomość strzału, to sprawy, które można wypracować strzelając chociażby z Iża 38 na dystansie 10 m. Jeszcze sporo nauki przede mną, a jednak efekty zauważam i bardzo się z nich cieszę.
Edytka. 06.05.17
Dzisiaj strzelałem 5 seryjek po 10 strzałów, .22lr, jakiś aluminiowy Walther z diopkiem Hammerli, 50 metrów, leżąca z podpórką. Najlepsza tarcza poniżej, 40 strzałów to chyba maksimum dla mnie na ten moment. 5 tarczka durszlak, nie umiałem ustawić ostrości. Do tego zaczął padać deszcz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Strzelać nie umiem za bardzo, ale za to bardzo lubię.
-
- Ściepnik
Długo już tu nikt nie pisał/chwalił się
Ja ostatnio miałem okazję strzelić z klasyka/legendy TOZ-a 35 czyli konstrukcji do konkurencji pistolet dowolny.
Pistolet klubowy, poklejony na inną dłoń, trochę trzeba pokombinować żeby wcisnąć się w rękojeść.
Spust na przysłowiowe pierdnięcie komara.
W tarczy oprócz moich przestrzelin trochę sieczki ze strzelby i jakaś zabłąkana breneka w lewym dolnym rogu.
Ja ostatnio miałem okazję strzelić z klasyka/legendy TOZ-a 35 czyli konstrukcji do konkurencji pistolet dowolny.
Pistolet klubowy, poklejony na inną dłoń, trochę trzeba pokombinować żeby wcisnąć się w rękojeść.
Spust na przysłowiowe pierdnięcie komara.
W tarczy oprócz moich przestrzelin trochę sieczki ze strzelby i jakaś zabłąkana breneka w lewym dolnym rogu.
Uczę się strzelać od nowa
-
Re: Wyniki strzelań na 50 m i więcej
Co jakiś czas lubię sobie strzelić stojaczki na 50m, ale w tym przypadku swój rekord poprawiłem w ciągu dwóch dni, aż o 11 pkt z 74 na 85
AA FTP 900 + Big Nikko i pistolet Steyr LP-10 + Simmons 4x32