optyka do HW50
Moderator: Hiszpan63
-
optyka do HW50
Szanowni Koledzy,
po sezonie zabawy z otwartymi postanowiłem przejść na lupę.
Poświęciwszy wiele godzin na czytanie tego forum i rozważywszy wasze doświadczenia i porady, postanowiłem wejść w temat przez otwarte drzwi i nabyć DOC 3-9x40.
Pewien sklep oferuje tę lupę ze średnim montażem jednoczęściowym leapers z serii AccuShot, typ RGPM2PA-25M4.
Komplet za 419 zł., czyli przy standardowej cenie DOC'a montaż kosztuje 70 zł.
Czy to sensowny montaż czy lepszy byłby inny, może dwuczęściowy, a może niski? HW50 jest w standardzie z otwartymi i bakę ma niską.
po sezonie zabawy z otwartymi postanowiłem przejść na lupę.
Poświęciwszy wiele godzin na czytanie tego forum i rozważywszy wasze doświadczenia i porady, postanowiłem wejść w temat przez otwarte drzwi i nabyć DOC 3-9x40.
Pewien sklep oferuje tę lupę ze średnim montażem jednoczęściowym leapers z serii AccuShot, typ RGPM2PA-25M4.
Komplet za 419 zł., czyli przy standardowej cenie DOC'a montaż kosztuje 70 zł.
Czy to sensowny montaż czy lepszy byłby inny, może dwuczęściowy, a może niski? HW50 jest w standardzie z otwartymi i bakę ma niską.
-
-
- Ściepnik
Re: optyka do HW50
Bardzo dobrze, że to zauważyłeś.katerhasser pisze: ...
HW50 to takie troszkę większe HW30, z tak samo ledwo zarysowaną baką policzkową.
Osada skrojona do strzelania z otwartych i jak założysz lupkę na średnim montażu,
to możesz odczuwać dyskomfort celowania.
Jeśli lupka to proponowałbym coś z obiektywem około 30 i na niskim montażu.
Sprawdzony to SM LT031C (choć brak na stanie).
Do tego upolowałbym Weavera RV7 (albo dał ogłoszenie 'Kupię').
Ściągasz muszkę, szczerbinkę i masz fajny zestaw, do tego wizualnie cieszący oko
Koszty tylko trochę większe niż wspomniałeś w swoim poście.
Idzie okres jesienno/zimowy strzelania co raz mniej i można zapolować na coś ciekawego na giełdzie.
Uczę się strzelać od nowa
-
Odnowie temat
Mam , raczej miałem na HW50s PP3-12x42AO z montażem też PP .
Ostatnio zauważyłem że krzyż lekko ok 5 st pochylił sie ...myślałem że krzywo zamontowałem.
Jednak po ostatnim strzelaniu miałem kilka dni przerwy ,przed wczoraj wyciągam z szafy i pokrowca karabinek mierzę a tam krzyż św Andrzeja .
Oczywiście zadzwoniłem do zielonegosklepu i odesłałem do naprawy , ale dziwna sprawa bo przy pakowaniu krzyż wrócił na swoją pozycje !
Ciekawi mnie co mogło być powodem usterki>
Jako tako HW50s nie jest zrywny na dodatek jest po tuningu u Hogana , luneta zadbana nie uderzona, na solidnym jednoczęściowym montażu.
Mam nadzieje ze uznają gwarancję i obawę czy to sie nie powtórzy , czy HW50s ok 15 J może rozwalać lunety?
Mam , raczej miałem na HW50s PP3-12x42AO z montażem też PP .
Ostatnio zauważyłem że krzyż lekko ok 5 st pochylił sie ...myślałem że krzywo zamontowałem.
Jednak po ostatnim strzelaniu miałem kilka dni przerwy ,przed wczoraj wyciągam z szafy i pokrowca karabinek mierzę a tam krzyż św Andrzeja .
Oczywiście zadzwoniłem do zielonegosklepu i odesłałem do naprawy , ale dziwna sprawa bo przy pakowaniu krzyż wrócił na swoją pozycje !
Ciekawi mnie co mogło być powodem usterki>
Jako tako HW50s nie jest zrywny na dodatek jest po tuningu u Hogana , luneta zadbana nie uderzona, na solidnym jednoczęściowym montażu.
Mam nadzieje ze uznają gwarancję i obawę czy to sie nie powtórzy , czy HW50s ok 15 J może rozwalać lunety?
-
- Ściepnik
... może . Tak HW50 może rozwalać lunety , jak teoretycznie pancerna optyka może się rozlecieć , bo tak i już .zbisz41 pisze:czy HW50s ok 15 J może rozwalać lunety?
Opinia o 'pancerności" takiej czy innej optyki wynika z %-towości jej usterek w trakcie lat użytkowania i ilości sprzedaży oraz wykorzystania na takich , a nie innych karabinkach .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
-
- Ściepnik
To, że coś jest „tanie i ma dobre opinie” to poza jak to mówią „wewnętrzną sprzecznością” chyba najgorsza możliwa rekomendacja , praktyka wskazuje dość jednoznacznie na zdecydowany brak równości między pojęciami dobre i tanie. zbisz41 pisze: Kupiłem bo przede wszystkim była tania i miała w miare dobre opinie...więcej pozytywów niż negatywów
A moim zdaniem sprawa jest wbrew pozorom dość prosta.
Każdy powinien określić na co go stać i w założonym budżecie kupić najlepsze co się da do celu jakiemu ma służyć na podstawie dostępnych danych i opinii oraz doświadczenia swojego i innych użytkowników.
W moim przypadku miałem DOC’a a po jakimś czasie stwierdziłem, że zabawa mnie wciąga i warto wydać więcej żeby frajda była większa, no i teraz mam DOT’a a jak będę miał więcej kasy i uznam że sprawi mi to jeszcze większą przyjemność to kupię sobie coś jeszcze lepszego aż do granicy przy której stwierdzę, że na więcej mnie nie stać i tyle.
To samo dotyczy karabinków, mam slavię i ponieważ było fajnie to dokupiłem hw97 a w tak zwanych międzybiegach jeszcze i zorakiego, bo była kasa i przekonanie że będzie fajna zabawa.
Reasumując mój wniosek jest taki:
Kupuj zawsze najlepsze na jakie Cię stać, bo jak nawet się rozleci a wszystko ma prawo się popsuć (w szczególności to tanie i „dobre”) – no to co ? przecież Cię stać ! 
hw97k+ DOT 4-16 AO
Zoraki hp-01 ultra
Zoraki hp-01 ultra
-
- Ściepnik
... prawdę ...zbisz41 pisze:Nie wiem co kolega pisze
... to , po co pytasz o oczywistości ??zbisz41 pisze: nie rozumiem z tego nic .
Mozesz miec karabinek po czarach wszystkich świętych na tym padole , a i tak jak trafisz na słabszy egzemplarz optyki , to po prostu się rozleci . Rozpadają się celowniki za 1000-1500 zł ... ba za trzykrotność tych pieniędzy .. Bo celowniki optyczne nie były wymyślone do wiatrówek i nikt nie produkuje takowych . Są po prostu lepsze i gorsze , a właściwie wytrzymałe i mniej wytrzymałe ... w każdym przedziale cenowym ...
-
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
.. właśnie .Cayin pisze: lupka służy do celowania
... a potem mieć 10x gorszy wzrok i same kłopoty ... w 90% celowników za 200 zł jest tak podła optyka , ze nawey nie próbuję przez to spoglądać . Rybie jaja , refleksy , mleczenie ... wszyscy to bagatelizuja ... ale do czasu . Zawsze potem można dołożyć 1000 zł na optyka i super okulary . Wydatek do przełknięcia , bo przecież chodzi o nasze zdrowie ...Filo pisze: lepiej poddać testowi 10 tańszych za 200 zł , niż jedną za 2000 zł .
-