Co wybrać

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Liczyłem na to że strzelałeś już z wiatrówki na 50m. Jednak Shul 150 to nie wiatrówka. Cóż więcej kup coś używanego postrzelaj trochę, jak cię nie zadowoli to odsprzedaż z niedużą stratą. A jeszcze najlepiej to udać się do kogoś i postrzelać z wiatrówki na 50m.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Ja zrozumiałem, że Przemek strzelał na 50m z suhla 150 z doskonałymi wynikami.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Irak

Post autor: Irak »

Bo to boczny zapłon :). Z tego można tak strzelić.
PFTA
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Przemek_18 pisze:Ok, w ostatnich kilku minutach stawka się powiększyła. Stać mnie na wiatrówkę typu Hammerli Hunter Force 900 Combo kal. 4,5mm za 599zł.
Nie strzelałem z niej, myślicie że mogła by ona zaspokoić część moich oczekiwań?
Moim zdaniem nie, ponieważ z informacji na forach Hammerli to już Hammerli tylko z nazwy.
Ja na Twoim miejscu zaintersowałbym się Weihrauchem. W tym temacie jeden kolega prezentuje swoje wyniki na 25 m. Jak widać, jeśli strzelec dobry, to trafi tam gdzie chce. Mim zdaniem warto się pomęczyć bez karabinka i dozbierać do czegoś lepszego, szczególnie jeśli się ma takie ambicje jak Ty.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Bież uwagi kolegów do serca.Ja pierwszego hatsana kopiłem za 300 plus ogonek a skończyło się na kwocie , za którą teraz kupiłem FWB, fakt, że do tuningu.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

ostatnio na iwebie był hw50s za 700 ale już zrobiony jak trzeba...jak poszukasz to cos w tym stylu znajdziesz, slavcie można wychaczyć jeszcze taniej :P
Przemek_18

Post autor: Przemek_18 »

Zastanawiam się obecnie i czytam co tylko znajde na temat:
AirMaster 300 kal. 4,5mm (kral)
Hatsan mod 105 STG 4.5 Torpedo
SLAVIA 634

Czytają lektury na temat naciągów dochodziłem do wniosku, że najlepiej ustrzelić wiatrówkę z bocznym lub dolny naciągiem. Na innym forum spotkałem się z opinią że łamana klasycznie wiatrówka nie straci wiele od tych z innymi naciągami.
Moje pytanie, czy warto i czy opłaca się wybrać jednak wiatrówkę łamaną klasycznie np taką Slavie 634 i zyskać na tym lepszy wynik na 50m?
Tureckie wiatrówki podobno są mocniejsze.

Niemieckie są drogawe, reszte boję ruszać bo już co trzecia marka jest chińską.
Proszę o jakiś komentarz do moje wypowiedzi
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Dwa pierwsze mają otwarte typu tru-glo. Nie wiem czy strzelałeś kiedyś z tru-glo jak dla mnie wogóle nie nadaje sie na takie duże odległości. (ale to moje subiektywne zdanie) Przydały by sie precyzyjniejsze przyżądy, takie jak np. weihrauch, zanim kupiłem lunetke dobrałem taki kształt muszki i szczerbinki, że można było celnie strzelać na wieksze odległości, ale nie strzelałem nigdy z otwartych na 50m. Dlatego myślę, że powinieneś poszukać czegoś bez tru-glo albo dowiedzieć sie czy da sie je podmienić na zwykłe.

Najlepiej byłoby podjechać do kogoś kto ma taki karabinek i postrzelać, tarcza na 50m z otwartych to moim zdaniem poważne wyzwanie...
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Ja zmieniłem kilka karabinków, żeby zostac (jak na razie :mrgreen: ) przy besie. Nie wiemy, z ktorego Czaplinka jesteś, bo nie oznaczyłeś się na mapie, może odwiedziłbyś I Zlot i popykał z różnych karabinków, nikt Ci nie odmówi, prawda Koledzy ;)

Pozdrowienia - Robert
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Prawda :D
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Przemek_18

Post autor: Przemek_18 »

Niestety kawałek drogi mam na zlot, ale może kiedyś:D dziękuję za zaproszenie.

[ Dodano: 2008-04-30, 23:31 ]
Po długich namyśleniach, przeglądania różnych forum nawet w tym temacie mój wybór zawiesił się na dwóch wiatrówkach:

Slavia 634
HW 30S

proszę mi nie podsyłaś linków, znalazłem prawie wszystko w tym temacie. Problem polega na tym, że tak jak wiele razy mówiłem żależy mi na dobrym skupieniu przy 50m, chcę strzeląć do tarczy a nie jakiś puszek. oczywiście mogę troche pogrzebać przy wiatrówce.

HW jest bardzo zachwalana jednak wydaje mi się delikatna i słaba co jest prawdą na 50m.
Slavia również ma swoich zwolenników jednak wymaga poprawek.
Spotykałem się z testami na 50m obu ale do jakiś puszek czy innych butelek.
Mnie interesuje skupienie przy normalnych warunkach (nie zamierzam też czekać i strzelać jak będzie idealnie bezwietrznie)
Co w takim wypadku będzie lepsze? nie mam możliwości testu obu wiatrówek, byłoby super by na to pytanie mógł mi odpowiedzieć ktoś kto strzelał z obu