Iż-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

drunkmaster pisze:Mam trochę i stalowego w polimerze i jakiegoś z efektem 'wybuchowym' dlatego pytanie, czy ten polimer zostawia jakiś syf na gwincie lufy?
... wszystko zależy od samego gwintu w lufie . Bywa , że teflonik wycina się na gwincie i zostaje w lufie . Potem tego doczyścić nie można i siewnik gwarantowany .

Akurat z wybuchowych Kwintorów też strzelałem . Aczkolwiek nie więcej niż 5 sztuk , a potem normalnym śrutem kilka pudełek . Jakoś w iżu jest to w granicach tolerancji.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
madraks

Post autor: madraks »

strzelałem kiedyś teflonowym śrutem z chinki,odczucia były nieciekawe,szczególnie moje wątpliwości budził dzwięk uderzenia tłoka w denko cylindra,brzmiało to jak strzał na pusto,a to chyba niezdrowe dla systemu.
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Zbyt lekkie toto i tak jak piszesz suchy trzask, ojjjjj nie zdrowe. Karabinki nisko energetyczne lepiej to znoszą, wcale tych wynalazków nie stosuję.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
madraks

Z drugiej strony,czytałem gdzieś,niestety pamięć zawodzi gdzie to było,o szkodliwości stosowania śrutu zbyt ciężkiego w stosunku do "mocy?" sprężyny.
Niby,może to powodować odbicie tłoka od poduszki powietrznej w cylindrze i negatywnie wpływać na sprężynę.
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

To oczywiste, sprężyna "stęka" z wysiłku. Prosty przykład- zamykasz klapę bagażnika na siłownikach, lekko popchniesz i się zamyka, popchniesz gwałtownie i czujesz mocny opór, wszystko jest przystosowane do pewnych obciążeń i wszelkie odstępstwa od normy nie są wskazane.

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Mała prędkość początkowa i wysilenie systemu podczas wypychania takiego śrutu . Wiele także zależy od jego twardości i budowy . Czasem lżejszy , a twardszy ma mniejszą prędkość niż cięższy a miękki . Dochodzą opory w lufie .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

A jak zajrzy tu Ślubek to wytłumaczy wszystko detalicznie używając słów powszechnie uważanych za obraźliwe i pewnie jeszcze wzorami będzie to mógł podeprzeć. :)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

witeg pisze:A jak zajrzy tu Ślubek ...
:mrgreen:

Wszytko wytłumaczył Hiszpan63, bez obrażania kogokolwiek. :^)

Ja dodam od siebie, że analogia z siłownikiem samochodowym jest do dupy (skoro już mogę :mrgreen: ) bo siłownik klapy bagażnika to nie tylko sprężyna, ale i tłok z dziurką, podobnie jak i w amortyzatorach. Gdy ściskamy taki amortyzator, środek, którym jest wypełniony (powietrze lub olej) przepychany jest przez otwór z pewną prędkością ograniczaną przez jego lepkość. Otwór jest tak dobrany, żeby środek nie przepływał za szybko - jeśli spróbujemy go do tego zmusić, stawi opór, o którym wspominał MironTG.

Co ciekawe, w amortyzatorach nadwozia zawór otwiera ów otwór w zależności od kierunku siły - koło musi wpaść w dołek jak najszybciej, aby zachować przyczepność, ale siła działająca na koło najeżdżające "na górkę" jest znacznie większa niż sam ciężar koła.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Bo Ślubek to a taki suwak logarytmiczny i wszystko ma matematycznie udowodnione i poparte wzorem :rtfm: A CO??? NIE MÓWIŁEM :noniemoge:
Ostatnio zmieniony 2016-02-24, 17:23 przez mironTG, łącznie zmieniany 1 raz.

zbisz41

Post autor: zbisz41 »

A ja tylko :noniemoge: :noniemoge: :noniemoge: :noniemoge:
madraks

Zacne oto,to grono :uklon: :uklon:
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Czekaj jak zaczniemy tetryczyć :lol: A tak ogólnie to same fajne chopki i jakże pomocne.

Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

No, dobra, przemyślałem sprawę - być może analogia z amortyzatorem nie jest taka do niczego. Zarówno w wiatrówce, jak i w amortyzatorze tłok przepycha powietrze przez otwór. Co prawda w wiatrówce otwór nie jest w tłoku, a w otworze amortyzatora nie ma śrutu, ale dynamika sił jest podobna. :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Ślubek pisze:być może analogia z amortyzatorem
...a nie zauważyliście przypadkiem, że od początku każdy wie, o co chodzi... :shock:
keneida

Post autor: keneida »

Wpadło mi do głowy jak zrobić blokade spusty - bezpiecznik
Obrazek
nad wajchą do naciągania są 2 obiekty "wystające": zwalniaczy popychacza śrutu srebrny i drugi czarny obok pomiędzy portem ładowania a zwalniaczem.
Jest on zabezpieczeniem przeciwko strzałowi przy nie zamkniętej wajsze naciągania.
Zatem jezeli nie chcemy strzelić to można na naciagniętej spręzynie odciągnąć wajchę na bok aby ten "bezpiecznik" się obrócił w dół
albo można wyciąć kawałem blachy w naciągaczu co by nie podnosił on "bezpiecznika" następnie należałoby zrobić drugi system podnoszenia tego "bezpiecznika
baikal mp-61