Problem z CZ75 sp01 Shadow

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Aronkiewny

Problem z CZ75 sp01 Shadow

Post autor: Aronkiewny »

Witam. Na początku zaznaczę, że jestem jeszcze dosyć zielony w temacie wiatrówek i dopiero powoli się w to wgłębiam. Niedawno kupiłem ekonomicznej klasy pistolet CZ75 SP-01 Shadow, tak na początek aby sprawdzić czy taka forma rekreacji mnie wciągnie. Pierwsze strzelanie wypadło bardzo fajnie, pistolet dobrze się sprawował. Niestety na kolejnym strzelaniu pojawił się problem, mianowicie po załadowaniu drugiego magazynka kulkami, co jakiś czas po naciśnięciu spustu, pistolet nie wyrzucał śrutu, a przy kolejnym strzale leciały 2 kulki jednocześnie. Myślałem, że może to wina zbyt niskiej temperatury otoczenia, która wpływa na ciśnienie w kapsule CO2, jednak powtórzyłem test w pomieszczeniu (22 stopnie) i przy trzecim magazynku sytuacja znów się zaczęła powtarzać. Koleś w sklepie powiedział mi, żebym spróbował przeczyścić lufę, jeśli to nie pomoże to przynieść pistolet i odeślą na gwarancję. Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem lub wie jak go rozwiązać. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Po pierwsze grzecznie jest zacząć od tego działu: http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18

...po drugie - ten sprzedawca to cymbał, po trzecie - oddaj ten pistolet do sklepu i zażądaj szmalu,po czwarte - pewnych rzeczy nie kupuje się...
move me crew

Post autor: move me crew »

Spróbuj jeszcze załadować mniej kulek do magazynka, np. 16-18 szt. i zobacz, czy problem się będzie powtarzał.
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: javiki »

Poniewaz sporo obecnie czytam to forum- doczytałem że częstym problemem jest stosowanie kulek ołowianych 4,5mm a nie stalowych 4,46mm. Z tego co wyczytałem-bo jestem teoretyk czytacz- do pistoletów wiatrówek nadają się tylko stalowe BB 4,46 -bo ołowiane się blokują i są problemy.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Od siebie dorzucę, że trzeba zdecydowanie naciskać na spust, ponieważ w tych konstrukcjach jeżeli w pewnym momencie zrezygnuje się z oddawania strzału, to i tak kulka będzie już w lufie.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

javiki pisze:tylko stalowe BB 4,46 -bo ołowiane się blokują i są problemy.

...tak, kuleczki wytaczają się z lufy nawet przy lekkim dotknięciu spustu, natomiast kiedyś zapchałem lufę w waltherze P-38 blowback ołowianymi bb'esami, dobrze, że lufa krótka i udało się przewiercić bez szwanku dla pistoletu...
kamazek

Post autor: kamazek »

green_thunder pisze:po czwarte - pewnych rzeczy nie kupuje się...
Z całym szacunkiem dla wiedzy i doświadczenia "el comandante", ale uważam,
że ta cezetka jest niezłym nabytkiem, oczywiście w ramach budżetowych i rekreacyjnych strzeladeł na co2 i bb-sy.
Sam używam jej intensywnie od miesiąca w domu na dystansie 6-7 m, w trybie SA powtarzalnie rozłupuje orzechy włoskie :)
(oczywiście powtarzalnie oznacza co 2-3 strzał, oburącz)
Poprawiłem tylko delikatnie port ładowania kulek i nasmarowałem zawór strzałowy.
Bije kulkami regularnie trochę góra-prawo, brakuje regulacji szczerbinki, ale co wymagać za niecałe 200 zł ?
Bardzo łatwo można zdemontować sam zamek aby dostać się do bebechów w celu nasmarowania.
Nie wszędzie w opisach sklepów jest informacje, że można wkręcić w ten model tłumik z gwintem 12 mm !
Pełnowymiarowy magazynek i jego budowa nie powoduje wypadania kulek podczas wkładania lub wyciągania go z rękojeści.
Ze względu na budowę portu ładowania kulek, nie tak łatwo można naładować magazynek szybko-ładowarką, ale dzięki temu wolniej ubywa kulek :)
Jest bardzo oszczędny w zużyciu gazu, na piątym magazynku jeszcze tłucze butelki !

Ale się napisałem, teraz czekam na słuszną krytykę za promowanie badziewia (co mi tam, tyle lat jestem po ślubie, przywykłem )
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

O pistolecie nie mam pojęcia, ale krytykować proszę bardzo - mylisz 2, osoby pod ksywą el comandante czy raczej El Commandante występuje tudzież występował osobnik nie mający nic wspólnego z obecnym tu Komendantem.
kamazek

Post autor: kamazek »

witeg pisze:O pistolecie nie mam pojęcia, ale krytykować proszę bardzo - mylisz 2, osoby pod ksywą el comandante czy raczej El Commandante występuje tudzież występował osobnik nie mający nic wspólnego z obecnym tu Komendantem.
Przepraszam Komendanta, że śmiałem nazwać Go żartobliwie "el comandante"
Do twojej wiadomości - nie krytykowałem, ale cytowałem :)
Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina !
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Skoro prosiłeś:
kamazek pisze:Ale się napisałem, teraz czekam na słuszną krytykę

to mówisz i masz. :> A El Commandante był (może i jest, ale jakoś ucichło o nim) na tyle barwną i kontrowersyjną postacią, że.... nie wszyscy chcieliby być z nim kojarzeni.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

...oj barwną, barwną... :noniemoge:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42